Adieu Michael; Snel in Rotterdam; Femkle in Xterra; Evert Afrika en Geerts uurrecord – WTJ 766


WOENSDAG – We zijn er volstrekt onbewust aan voorbij gegaan, de tragische dood van profwielrenner Michael Goolaerts. Vreselijk voor de nabestaanden van de 23-jarige Belg, zijn ploeggenoten en iedereen betrokken in de wielerwereld. De discussie of Parijs-Roubaix al dan niet stilgelegd had moeten worden of met een versoberde prijsuitreiking had moeten eindigen, laten we graag aan anderen over. Er is nauwelijks een goed protocol te verzinnen voor evenementen waar zoiets gebeurt terwijl pas later het slechtste scenario naar voren komen. Michael overleed kort voor middernacht. Alexander Hulleman heeft er op een bijzonder blog aan gewijd, die we vanwege ons partnership in dankbaarheid mochten overnemen. RIP Michael.

Maurits en Lizet de snelsten in Rotterdam

foto Nina Bakker

De Rotterdam Marathon bleef ook nog even buiten ons aandachtsveld. Als we het goed zagen, was het Maurits Heikoop die in 2.47.28 als beste triatleet op de Coolsingel aankwam. Almeerder Dennis de Knijf deed er 2.49.31 over. Luuk Vermunt zat met 2.50.46 nog net bij de bovenste 200. In zijn eigen stad was Martin Kleinjan in 2.51.39 klaar, dezelfde chiptijd als Thomas Naasz. Crossduathlonkampioen Frank Schotman liep de 42 kilometer in 2.53.29. Ook onder de drie uur dook Luc Verhamme 2.57.36, Sjoerd Hermsen 2.58.35, Roelof de Roos 2.58.27, Lennard Elenbaas 2.59.14, Daan Glorie 2.59.14 en Bart Veelers 2.59.41. Beste triatlete was op de mooie zondag Lizet van der Vegt. De Leekse triatlete finishte als 62e en tiende F35 in 3.11.20. Op een 72e plaats finishte Lucie van Genugten, gelukkig goed hersteld van haar terugval in de run-bike-run van Oldenzaal. Lucie’s tijd was 3.12.54. De 88e plaats was voor Anne Zijderveld in een nette 3.17.19. Op de 98e plaats arriveerde Sandra de Jonge aan de Coolsingel in 3.18.57. Onder de 3,5 uur verder nog Dorothé Vrieze in 3.25.54. De atlete uit de Achterhoek veroverde er een prachtige tweede plaats F50 mee. Cora Vlot werd tiende in 3.35.43.


De Xterra’s spelen zich nog af in verre oorden. Het eiland Réunion bijvoorbeeld, maar ook de klassieker in het Nieuw-Zeelandse Rotorua was afgelopen weekeinde aan de beurt. Sam Osborne en Jacqui Allen wonnen voor eigen publiek. De Nederlandse Femke Hilbink werd keurig twaalfde. Qua wedstrijden zijn we weer helemaal bij. Maar de volgende races dienen zich al weer aan.

Woensdagavond (vanavond dus) de zwemloop van Zeewolde, morgen een bijzondere prestatie van Geert Schipper waarover zo dadelijk meer en in het weekeind Ironmans, Challenges, World Cup en ETU-Cup races. Van de Ironman Zuid-Afrika komen we morgen met de Nederlandse lijst. Daar staat ook Evert Scheltinga prominent op. We waren al van plan om Evert na Rachel Klamer als tweede op de Trikipedia atletenprofielen te plaatsen, al kregen we nu ook minder goede berichten uit Afrika.

Zet ‘m op Evert

foto Romylouise.nl

Evert besloot net als vorig jaar de overwinteren in wat wel ‘het zwarte continent’ genoemd wordt. Dat was hem goed bevallen en ook nu verliepen de trainingen voorspoedig. Bij de 70.3 Ironman in Buffalo City bevestigde Gingerman nog met een derde plaats. Maar deze week leek Evert tegen een fikse koorts aan te lopen. Gelukkig is het bericht al weer weg gehaald (of hij doet aan ‘bye bye Facebook, dat kan ook), maar we stellen de verwachtingen een beetje bij. Hopelijk staat onze kampioen wel gewoon aan de start. Hij heeft er per slot van rekening een half jaar vanuit Stellenbosch naar toegeleefd.

Geert wordt 41 en gaat voor de 41

 

In vorm is zeker wel Geert Schipper. Hij liet de Hoornse duathlon zondag voor wat het was, want morgen 12 april ondereemt Geert een tweede poging om het werelduurrecord voor handbikers op de baan te verbeteren. Het idee was vorig jaar bij zijn 40e levensjaar de gemiddelde snelheid van 40 in het uur aan te houden. Intussen kwam het Zwitserse wheelchair-beest Heinz Frei op hetzelfde idee. Hij eindigde de 60 minuten na 40821 meter. Met de bekende Westfriese stoerheid zou Geert wel even de 41 in het uur halen. Dat bleek een misvatting. ,,Met heel veel pijn en moeite haalde ik mijn eigen gaol van 40 maar net. Ik reed 40185 mter en was gesloopt. Tja en dan word ik dit jaar 41. Een nieuw getal en een nieuwe uitdaging. Een lichtere fiets, geen versnellingen maar een single speed op 54/13. Geen remmen en ongelijke wielen qua formaat om de hoek van de baan enigszins te compenseren.’’ Geert rijdt met 26 inch binnenwiel en 20 inch buitenwiel. Alles diskwheels. Verder moeten het aeropak van Forte Sportswear en de aurohelm het verschil maken ten opzichte van vorig jaar. Plaats van handeling is opnieuw zijn thuisbaan in Alkmaar, die Alkmaar Sport belangeloos beschikbaar stelt.
Om 15.00 uur exact begint Geert aan zijn nieuwe uurrecordpoging. Uiteraard is iedereen van harte welkom deze ongetwijfeld fantastische prestatie van Geert vanaf dce kant mee te maken. Wij van Trikipedia wensen hem alvast alle succes van de wereld. Dat het pijn gaat doen weet ie al, nu de Zwitser nog een beetje pijnigen.
Geert gaat Facebook niet verlaten dus morgen na 59 minuten en 60 seconden weten we langs social media ongetwijfeld snel genoeg hoe het is afgelopen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.