Quinty op 1 in Mellila; Preview Ter Idzard, Rome, Zuid-Afrika, Malta en Breda – WTJ 768

VRIJDAG – Mooi startnummer heeft Quinty Schoens gekregen in Melilla. Als numero uno staat de Limburgse op de deelnemerslijst van in total 29 juniores. Zij allen doen een gooi naar de derde ETU-cup winst in het Spaanse Melilla. Ook die wedstrijd begint een vaste waarde op de ETU-kalender te worden in het voorjaar. Triatleten kennen de verplaatsingen Gran Canaria-Quarteira-Melilla inmiddels al een beetje. Voor diegenen, die topografisch wat minder onderlegd zijn: Melilla hoort bij Spanje maar ligt wel degelijk op het Afrikaanse continent. De stad is een Spaanse enclave in Marokko. Basketbal is sport nummer één en de Nederlandse actrice Mimi Ferrer is er geboren.

Fuerteventura

 

 

De Nederlandse triathlon selectie heeft tussen de Afrikaanse en eerste Europese wedstrijden door nog een trainingskamp op Fuerteventura gehad. Na Namibië het tweede moment om onder mooie weersomstandigheden de puntjes op de i te zetten voor het Europese wedstrijdseizoen. Of het er in Melilla al uitrolt? We zullen zien. Bij de mannen komen Marco van der Stel en Menno Koolhaas in de ring. Bij de vrouwen is Kirsten Nuyes zeker kansrijk voor een podiumplaats. Uitgesproken favoriet bij de mannen is de Spanjaar Uxio Abuin Ares. Bij de vrouwen ligt de strijd open met wellicht de beste papieren voor de Italiaanse Verena Steinhauser, nummer drie van het EK beloftes en zeventiende in Grand Final Rotterdam vorig jaar. De wedstrijden beginnen zondag om 9 uur al voor Quinty. Gunstig want dan is het pas 18 graden. De temperatuur loopt de rest van de dag op tot in de middag om 15 uur de vrouwen en om 18 uur de mannen de Middellandse Zee in duiken.

 

swimexit Liuzhou

Als we chronologisch het weekeinde doornemen is het zaterdag tijd voor de tweede hele triathlon in de Amerikaanse HITS-series. Plaats van handeling is Napa Valley, waar niet eerder Nederlanders mee deden. Zaterdag staat een interessant veld in de Aziatische 70.3 Ironman van Liuzhou. In de Chinese stad doen bij de mannen Craig Alexander en Alistair Brownlee mee. Kate Bevilaqua en Tine Holst kunnen ver komen in het vrouwenveld, maar de Taiwanese Shiao-Yu Li is in eigen werelddeel ook sterk. Van Nederlandse zijde doet expat Annemiek Stegehuis mee en het echtpaar Willehard Wortelboer en Jane Mak.

 

Altijd afzien in Ter Idzard

 

 

In eigen land is het zaterdag de veertiende tijd voor de dertiende editie van de Lenis schilders run-bike-run van Ter Idzard. De wedstrijd gaat door het dorp en door buurdorp Oldeholtwolde. Afzien en het langere werk niet schuwen, zo stelt de Friese organisatie richting deelnemers, die kunnen kiezen uit twee afstanden. Om 11 uur gaat de 10-38-5 combi van start, korte afstand genoemd. Tien minuten later begint de sprint over min of meer de halve afstanden. Naast prijzen voor de top zijn er extra bokalen voor de beste Stellingwervers (zo heet de gemeente waar Ter Idzard onder valt). Start en finish liggen aan de Idzardaweg net in het dorpje. Het loopparcours is door wat nieuwbouw enigszins aangepast, de nieuwe Ter Idzardenaren willen niet dat er door hun prille moestuintjes gelopen wordt. Op het fietsparcours zijn sinds kort in de berm grasstenen aangebracht. Toch blijft het uitkijken, de organisatie waarschuwt: kom met je fiets niet in de berm, je trilt zo de sloot in. Toch nog beetje triathlon dus.
De Friezen koesteren de deelname van tweevoudig winnaar Jan Meysmans. Om de Belg te plezieren wordt de bevolking opgeroepen het zwart-geel-rood uit te hangen. Jan won de voorbije twee jaar. In de tien voorgaande jaren was het steeds een andere mannenwinnaar. Bij de vrouwen is Esther de Vries met vier zeges recordhoudster. De laatste twee edities werden gewonnen door Marjan Andringa-van der Woude. Favorieten zijn Daan de Groot, Arie de Jong en Bas van Beek. Bij de vrouwen maken Berger Bergsma en Vera Keidel goede kans op de bloemen en bekers. Marijn de Jonge, David van Oosten en Tanja de Boer doen de sprint rbr.

 

Challenge Roma, ideaal voor langslapers

 

 

Bij de première vorig jaar was Challenge Roma nog een 735-race, soort 1/3e triathlon. Nu stapt de Challenge familie in de nieuwe haven (Porto Turistico) van de Italiaanse hoofdstad over op de halve afstand. En dat trekt meteen een stuk meer triatleten. Sven Riederer en Laura Siddall waren vorig jaar de eerste winnaars. Nu zijn daar onder meer de Sloveen Jaroslav Kovacic, de Brit Will Clarke, de Duitser Andreas Dreitz en natuurlijk onze eigen Martijn Dekker, Mark Oude Bennink en Milan Brons. Bij de vrouwen mag Yvonne van Vlerken het opnemen tegen zuiderburen Sofie Goos en Karen Steurs, tegen Simona Krivankova, Caroline Livesey en natuurlijk landgenote Pleuni Hooijman, bij haar debuut als pro. Sprintwedstrijden en paratriatleten op zaterdag en op zondag dan de halve Challenge. Overigens echt een aanrader voor langslapers, want de start is pas zondagmiddag om 13.15 uur. Veel halves zijn dan meestal al afgelopen. Dit is net even anders.

Hopen op Evert

 

 

In Port Elizabeth zit dat er niet in. Daar moet zondag immers de Ironman Zuid-Afrika worden afgewerkt, dus bijtijds beginnen. Zo’n 80.000 toeschouwers horen zondag voor eigen publiek het gebronste stemgeluid van Paul Kaye. Tweevoudig winnaar Ben Hoffman is de te kloppen man. Hij is al wat langer in Zuid-Afrika, want samen met Sebastian Kienle nam hij deel aan ’s werelds zwaarste mountainbike-race: de Epic. Nu weer op triathlonfiets. De Amerikaan dook vorig jaar als eerste in een Afrikaanse hele triathlon onder de acht uur: 7.58.40. Paul hoopt op Kyle Buckingham, James Cunnama of Matt Trautman. Fietsbeest Cameron Wurf is er. En wij hopen stiekem nog steeds op Evert Scheltinga. Geen Daniela Ryf in Port Elizabeth om haar titel te verdedigen. Wel de nummer twee van Hawaii Lucy Charles en haar landgenotes Susie Cheetham (al drie keer in top drie) en Emma Pallant. Routiniers Ronnie Schildknecht en Michelle Vesterby zijn er ook. Een andere hele speelt zich af in Taitung Puyuma Taiwan. Of er Nederlanders mee doen? We weten het zondagavond.

Maud bijt spits af op Malta

 

 

Het Europese Xterra-seizoen begint zondag op Malta en specialisten als Maud Golsteyn en Lars van der Eerden en vader en zoon Mark en Quirijn Waaijenberg zijn van de partij. Mooi dat ook voor hen het ruige avontuur door de natuur weer begint. En Malta is qua schoonheid een pracht van een race. Voor de kenners: het speelt zich af in het natuurreservaat van Majjistral met zwemmen in het kristalblauwe water van Golden Sands Bay. Aanvang 9.30 uur.

 

 

De laatste race waar we aandacht voor vragen is de zwemloop in Breda. Het betreft de vierde zwemloop in het Frijters Automaterialen circuit. De lange afstand start in het 50-beter bad van De Wisselaar in Breda-Noord om 13.25 uur. Daarna volgen de korte series in snel tempo elkaar op. Lars Baeyens, Rob Musters, Juriena de Vries en – winnares van vorig jaar – Petra Sloots zijn deelnemers om rekening mee te houden.

Zo, nu weet u weer alles voor de komende dagen. Geniet, sport en beleef. Tot zondagavond!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.