Races in Ter Idzard; Liuzhou; Rome; Zuid-Afrika maar winst voor Derk in Napa Valley – WTJ 769

foto Carolien de Vries

ZONDAG – Na twee jaar Belgische overwinningen in het hoge noorden van ons land, was het nu weer de beurt aan een landgenoot. De run-bike-run van Ter Idzard werd gewonnen door Amsterdammer Bart Hoeksma, die vorig jaar nog de Belg Jan Meysmans voor moest laten gaan. De Belgen haalden met Adrian Siemons, uitkomend voor TV Breda, toch nog een tweede plaats. Hellas-man Niels-Peter Foppen eindigde derde. Onderlinge verschillen: een minuut ongeveer. Het drietal maakte de wedstrijd, waar 62 deelnemers aan mee deden. Een aantal ingeschreven favorieten liet verstek gaan. Het gat op nummer vier was iets groter: na Niels-Peter was het in het dorpje Ter Idzard drie minuten wachten vooraleer Arie de Jong arriveerde. Hij ruilt volgend week het asfalt met plezier in voor het bos- en zandpad op het NK crossduathlon in Austerlitz. Beste vrouw was Friezin Vera Keidel, die het duel met Theresia Offringa met twee minuten in haar voordeel beslechtte. Op de sprint afstand moest titelverdediger Marijn de Jonge de zege aan Leeuwarder David van Oosten laten. Tussen beide heren zat 35 seconden. Toch kon de Hellas-vertegenwoordiging na afloop tevreden huiswaarts, want Tanja de Boer slaagde er wel in haar sprintzege uit 2017 te prolongeren. Beste duo was Nait Soez’n. Hoewel lente, was het voor toeschouwers en deelnemers toch een wat kille aflevering. Al zijn ze in het noorden wel een paar graadjes frisser gewend natuurlijk.

Jane wint agegoup Liuzhou


We gaan ver de grens over. Naar het Chinese Liuzhou waar voor de tweede keer een 70.3 Ironman plaats vond. Na Tim Don was het opnieuw een Britse topper, die aan het langste eind trok. Zijn naam Alistair Brownlee, Olympisch kampioen. Blessuretijd is over, Ali gaat weer als een speer. De Britse legende hinkt een beetje op twee gedachten in de afstanden. Hij kan voor Tokyo nog wel even wachten met de kwalificaties, dus staan er enkele halve op het menu. Hij klopt in de Chinese stad Craig Alexander, reeds lang gearriveerd op het langere werk. Een derde plaats was er voor zijn landgenoot Sam Betten. Een adembenemend duel bij de vrouwen tussen twee Europese triatleten. Met slechts drie seconden voorsprong won de Poolse Agnieszka Jerzyk voor de Zwitserse opjaagster Imogen Simmons. Zelfs Sarah Piampiona bleef lang in de buurt. Drie Nederlanders, die allen kort eindigden: Annemiek Stegehuis werd vijftiende en daarmee tweede F30, Jane Mak werd 72e, maar was goed voor de winst F60 en haar echtgenoot Willehard Wortelboer werd 178e en vijfde M60.

 

Martijn twaalfde, Yvonne vijfde in Rome

 

De Challenge Roma was langer dan vorig jaar toen het een soort 1/3e was. Nu was de oude Romeinse stad gastheer voor een halve triathlon uit de Challenge familie. Het regende zand in en Rome, maar een  mooie eerste graadmeter voor een aantal Nederlanders. Het hoeft nog niet in zo’n eerste race, het mag wel natuurlijk.

 

 

Team4Talent vaardigde de nieuwkomers Pleuni Hooijman en Milan Brons af, met als teamcaptain Mark Oude Bennink. Een speciale race voor hem, maar daarover later deze week meer. Beste Nederlander werd oud-teamgenoot Martijn Dekker, nu in het ITZU-team van Luc van Lierde.

Martijn werd twaalfde. Milan volgde twee minuten later op een keurige veertiende plaats en Mark vervoegde zich drie minuten later als achttiende bij z’n teammaatje. Het was een succesvol Brits weekeinde, want behalve Alistair in China was ook in Rome de Union Jack volop in beeld. Adam Bowden, vorig jaar nog vierde in de WTS Leeds, debuteerde op deze halve met een prachtzege. De Spanjaarden Pablo Gonzalez en Inaki Baldellou werden tweede en derde. Bij de vrouwen zelfs een Britse dubbelslag met Sarah Lewis en Alice Hector op de eerste twee plaatsen. Marta Bernardi hield de Italiaanse eer hoog met een derde plaats. Geen podiumplaatsen voor onze Nederlandse vrouwen.

 

 

Yvonne van Vlerken begon haar zeventiende (!) seizoen met een vijfde plaats. Pleuni Hooijman debuteerde in de Team4Talent-kleuren op een zeventiende plaats.

Droom van Kyle komt uit

 

Naar Zuid-Afrika dan, waar onze collega Paul Kaye zijn geluk niet op kon nu er zeven jaar na Raynard Tissink eindelijk weer een landgenoot de Ironman in Nelson Mandela Bay/Port Elisabeth wist te winnen. Kyle Buckingham begon achter de Australiërs Cameron Wurf en Josh Amberger als derde aan de marathon, maar achterhaalde het tweetal dankzij een uitgekiende marathon. Amberger, die ook het hele fietsonderdeel tweede fietste achter fietsbeest Wurf, finishte op drie minuten als tweede. Superloper Maurice Clavel bezorgde Duitsland het brons. Wurf, die vorig jaar zeven hele’s deed, werd vierde. Tot tien kilometer voor de finish had hij aan de leiding gelegen. Geen sub-8 uur tijden dit keer, maar de emoties bij Buckingham en al zijn landgenoten waren er niet minder om. Kyle won zijn derde Ironman in zijn loopbaan, maar met zijn thuiszege kwam een droom uit.

 

 

Dat de Britten bij de vrouwen zouden domineren was op voorhand al bekend. Lucy Charles dook wel onder de negen uur, zodat de eerste sub-9 voor 2018 een feit is. De nummer twee van Hawaii verkeert al vroeg in topvorm. Toch is het na Lanzarote vorig jaar pas haar tweede Ironman-zege. Zes minuten duurde het vooraleer landgenote Susie Cheetham zich meldde en de derde plaats was voor vijfvoudig IM-winnares Linsey Corbin uit Amerika.

 

Zieke Evert geeft bij lopen op

 

 

En wat gebeurde er met Evert Scheltinga zult u zich afvragen. Het verhaal vooraf was bekend. Hij werd ziek in de cruciale laatste week, knapte aan het eind ervan weer wat op en besloot de gok te wagen. Als derde stapte Evert het naar de beroemde Zuidafrikaan vernoemde strand op. De omstanidigheden waren gunstig. Kalme oceaan (hier ligt het punt waar Atlantische en Indische Oceaan samen komen) en achttien graden buitentemperatuur. Op de fiets in een tweede groep zat Evert aanvankelijk op het gemak. Schijn bedroog wellicht, want hij zou later toegeven ‘op het randje van stayeren’ te hebben gereden. Dat vond een official ook, waarop een vijf minuten penalty volgde. Daarna was naast de allesbehalve fitte toestand ook de moraal zoek. Evert switchte naar de marathon als negende op negentien minuten van Wurf. Maar al in de eerste loopkilometers geloofde hij er niet meer in. Na zeven kilometer was het op. Teleurgesteld natuurlijk, maar ook berustend omdat na zo’n beroerde week je geen wonderen kunt verwachten. Beste Nederlander was nu Hawaii-ganger Pepijn van Overeem. De op Jersey residerende vliegenier eindigde als zestiende in zijn agegroep en 73e totaal in 9.44, drie minuten later volgde Sander Berk. De Olympiër van Beijing werd er 75e mee en 21e in zijn agegroep. Nog geen Hawaii, maar dat was wellicht ook geen doel op zich in pas zijn tweede hele. Finn Zwager – nog een piloot – klokte de vierde tijd bij de mannen vijftig in 10.10 uur. Daarmee 126e in totaal.

 

Toch nog een winnaar: Derk in HITS Napa Valley

 

 

Nog een hele maar dan in het Amerikaanse Napa Valley. Deel uitmakende van de kleine HITS-series Je snapt soms niet dat het rendabel is met slechts twaalf deelnemers, maar goed. Taylor Carrington won in 11.34 en beste vrouw was Michelle Santilhano in 14.10 uur. Voor de statistieken dachten we. Tot we doorklikten en de uitslagen van de halve afstand tegen kwamen. Die werd namelijk gewonnen door Derk de Korver. De geboren Limburger werkt sinds jaar en dag bij het ‘stabiele’ Google (geen geZuckerberg daar) en woont bijgevolg al geruime tijd in de States. Derk verbetert zich nog steeds, was er al twee keer op de Ironman van Hawaii, dook vorig jaar in Florida voor het eerst onder de negen uur en werd daar tweede in deze agegroup-only-race. In Napa Valley kwam de Weertenaar (ik ben van plan een keer in mijn geboortestad te starten) op enige achterstand als zesde uit het water, maar zijn fiets- en looponderdeel waren dermate sterk dat hij met negen minuten voorsprong op de Amerikaan Corbin Hudacek. Derde werd favoriet John Savage op toch al achttien minuten. Alycia Hill finishte als vierde overall, tevens winnares. In tegenstelling tot de hele was deze halve met 118 finishers kwantitatief beter gevuld. Het was voor het eerst dat een Nederlander een HITS-Series triathlon wist te winnen.

Er komt de komende dagen nog meer. Uit Rome, Zuid-Afrika en de vele wedstrijden, die we nu nog niet eens genoemd hebben.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.