Stam in Stampersgat; Zwemloop Zeewolde; op Cyprus met Frank; elf NLers in IMSA ; jeugdtriathlon Weesp – WTJ 771

 

DINSDAG – Nog niet verteld dat we dichtbij huis in het immer rustige Stampersgat afgelopen zaterdag ook een leuk triathlongerelateerd evenementje hadden. De TOGA-trainingsdag van de Gastelse triatleten werd iets meer aangekleed met twee presentaties en een fiets- en looptraining. In het eerste gedeelte was Gastelaar Nelis Koeken in het dorpshuis van Stampersgat te gast. Nelis maakt deel uit van de Sunweb-formatie en houdt zich daar onder meer bezig met fietspositionering en aerodynamica. Het geheim van Tom Dumoulins gestroomlijnde tijdritten ligt dus in Gastel!

Later die middag was Gregor Stam te gast in Stam-persgat (what’s in a name). Gregor verhaalde over zijn rijke loopbaan, de mooie momenten en ook de tegenslagen. En hij had tips voor de TOGA-groep. Het was trouwens toch het weekend van de teambuilding, geloof ik. Ook Kijani verzamelde zich voor een geslaagde opstart naar het nieuwe seizoen.

Tim en Tom winnen samen Zeewolde

Nog even terug naar vorige week toen ’s avonds de zwemloop in Zeewolde werd gehouden. Aangekondigd, dus dan ook de resultaten achteraf meenemen. Twee TVZ-leden kwamen gezamenlijk als winnaars over de finish: Tim van der Kuijl en Tom de Jong klokten beiden 47.21. De vrouwenwinst ging naar Annemiek Veenkamp. De korte afstanden waren voor Casper van Dam en Annemarie Rustenburg.

Frank voor trainersopleiding met Brett Sutton


Populaire locaties voor voorjaarstrainingen zijn sinds jaar en dag Lanzarote en Mallorca. Maar ook op Cyprus kun je een prima aanloop nemen naar het seizoen. Dat ondervond TriCan atleet Frank Heestermans, die naar het eiland reisde voor een trainingskamp. ,,Mooie en stabiel weer, prachtige locatie voor een triathlon in Paphos. Zwemmen in de zee waarbij de onderlinge verschillen al sterk oplipen. Het fietsparcours was erg snel en op het lange heen en weer stuk kon je de concurrentie goed in de gaten houden. Ik heb daar gas gegeven, waarna het lopen in de warmte erg zwaar was. Met de support van de trainingsgroep liep ik naar de derde plaats.’’ In de uitslagen staat Frank overigens tweede achter de Rus Oleg Kuznecheveskikh. Ook de Chileense topper Barbara Riveros was er. Zij won. Frank en Barbara deden overigens de sprint afstand. De Olympische afstand maakte deel uit van het Ocean Lava-circuit en werd gewonnen door de Brit Matthew Leeman en de Cypriotische Carmen Macherioutou. Op zaterdag was de Nicola Spirig kidstriathlon met ruim honderd Cypriootjes.

Frank hielp mee als vrijwilliger. Hij was al langer op Cyprus, want hij loopt daar stage voor de trainersopleiding bij niemand minder dan Brett Sutton.

Maagproblemen

 

 

Challenge Roma bracht nog geen topklasseringen voor onze landgenoten, hoewel vijf top twintig plaatsen (Yvonne vijfde,  Martijn twaalfde, Milan veertiende, Pleuni zeventiende en Mark achttiende) er best mogen wezen. Milan baalde achteraf toch wel dat ie maagproblemen kreeg tijdens het lopen na een ijzersterk fietsnummer waarna hij als derde aan het lopen begon. Een kortere klassering had er zeker ingezeten, maar er komen nog zat kansen. Niet meer voor Mark, die vereeuwigen we deze week in de Trikipedia Hall of Fame.

Taitung


Behalve in Port Elisabeth, Zuid Afrika was er nog een hele afgelopen zondag. In het Taiwanese Taitung Puyuma legde de Aziatische Zweed (of Zweedse Aziër) Fredrik Cronenborg de drie afstanden af in 8.35 uur, daarmee bleef hij de overwegend Taiwanes concurrentie ruim anderhalf uur (!) voor. Op de halve afstand startte voor Nederland nog wel Anja Zandberg, maar tussen alle Chinese tekens door is haar prestatie niet te ontcijferen. Waar wij gelukkig onze wedstrijden al snel uitverkocht zien moest de halve in het Australische Warrnambool (Sufferfest-series) vanwege minder dan 40 inschrijvingen worden afgeblazen.

Van Pepijn tot Janneke

De Zuid-Afrikaanse Ironman trok uiteraard wel veel deelnemers: 1824 om precies te zijn. Twaalf van hen hadden de Nederlanders nationaliteit. Evert hadden we al gemeld als jammerlijke uitvaller. De andere Nederlanders zijn wel gefinisht. Onder hen onze mister Dare2Tri Alex de Boer.

Hier de resultaten:
73.Pepijn van Overeem 9.44.56 (16e M30)
75.Sander Berk 9.47.31 (21e M35)
125.Finn Zwager 10.10.29 (4e M50)
160.Bram Ottenhof 10.24.55 (12e M25)
162.Joris Vrijdag 10.25.41
170.Mark Eerenberg 10.27.19
306.Adelhard Holthaus 11.07.31
587.Alex de Boer 12.10.29
698.Beert Craanen 12.34.31
812.Jaap de Groot 12.57.34
V:
146.Janneke Hampsink 13.02.51

We schrijven de elf finishers weer bij in de lijst van Zuid-Afrika, die nu 93 Nederlandse finishtijden telt.

Weesp bouwt aan haar toekomst

Tot slot nog dit. Weesp is sinds jaar en dag een verzamelplaats van triathlontalenten. Geïnspireerd door de triathlon in september of door een sterk verenigingsleven, komen er steeds weer talenten boven drijven. En als het aan Paula van der Pouw, Deborah Schouten, Marc Schouten, Lambert Morsink en Sandra Varkevisser ligt gaat dat nog wel jaren door.

Als het aan dit quintet ligt, komen de nieuwe Steff en en Deborahs al op zondag 15 juli boven drijven. Die dag organiseert deze groep voor de jaarlijkse Weesper Jeugd Triathlon. De dag is gericht op kinderen uit Weesp in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar. Maar ook triatleetjes uit het jeugd- en juniorencircuit mogen mee doen. Het speelt zich allemaal af op en rond sportpark Vechtoever aan de ‘s Gravelandseweg en wel van 9.00 tot 16.00 uur. Op de gloednieuwe website www.weesperjeugdtriathlon.nl staat alle aanvullende info.

Tot zover deze WTJ, maar in de loop van de avond komt het eerste atletenprofiel van ETU Cup-winnaar Marco van der Stel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.