Sione verdedigt titel op Hawaii; uitgebreide preview NK crossduathlon Austerlitz WTJ 774

DONDERDAG – Twee afleveringen WTJ op één dag? Twee atletenprofielen, de blogs van Yvonne en Els. Zijn jullie een beetje hyper aan het worden daar bij Trikipedia? En dan moet het Nederlandse triathlonseizoen feitelijk nog beginnen. Maar er gebeurt ook gewoon veel. Zoveel dat we wel eens wat vergeten. Want terwijl Cornee van Loon uit zijn dak gaat met eindelijk deelname aan de enige echte Ironman op Hawaii, is Sione Jongstra haast in verlegenheid gebracht met een hernieuwd startbewijs.

 

Iets terug doen

 


Het derde optreden van de dubbele wereldkampioene heeft ze te danken aan de op Kona behaalde titel. Vorig jaar won ze behalve het WK Rotterdam ook de legendarische race bij de F40. ,,En als wereldkampioene krijg je dus automatisch een slot voor het jaar erop’’, aldus Sione. ,,Ik was eigenlijk niet van plan om zo snel wéér naar Hawaii te gaan.. Het is een hele onderneming om het allemaal te regelen qua training, vrije tijd enzovoorts. Bovendien loopt het in de papieren. Maar ik word door zoveel mensen aangemoedigd om te gaan, dat ik heb besloten mijn titel te verdedigen.’’

 

 

De blonde triatlete, drijvende kracht achter de vrouwentriathlon is aangeraden om via crowdfunding of sponsoring de reis en deelname te bekostigen. Daar voelt ze zich enigszins opgelaten bij, maar daar trekt de Stichting Vrouwentriathlon zich gelukkig niks van aan. ,,Sione zet zich al tien jaar in voor onze organisatie. Nu kunnen we wat terug doen’’, verklaren de andere bestuursleden. Een mooi gebaar. Omgekeerd gaat Sione ook dingen terug doen. Op 5 mei bijvoorbeeld gaat ze in twee groepen het parcours van de Ironman Maastricht verkennen en nuttige tips geven. Iedereen kan dan een vrijwillige donatie geven. Sponsoren kunnen zich uiteraard ook melden en worden dan vermeld op het trisuit wat Sione op Hawaii 2018 zal dragen. Hm, daar zou Trikipedia niet op misstaan….

Reitze doet mee, Jetze reikt prijzen uit op NK

 

 

Het tweede NK nadert met rasse schreden. Na de wintertriathlon is de crossduathlon aan de beurt. Bijzonder, want het staat sinds 2016 tweejaarlijks op het programma, afgewisseld met het NK crosstriathlon. Renkum organiseerde dat vorig jaar, nu valt de Pyramide crossduathlon van Triathlon Soest de eer te beurt op het achtste NK te morgen organiseren. Grote stimulator achter het evenement is Jan Stehouwer. Hij verheugt zich met zijn mensen op een mooi NK op historische grond, daar waar Napoleon ooit zijn kampement opsloeg en de Franse soldaten uit verveling een Pyramide bouwden. De trappen van het Egyptische bouwsel hoeven de 200 deelnemers niet op, maar dat maakt het parcours over het prachtige landgoed Den Treek-Henschoten beslist niet makkelijker. Om aan de vereiste lengte van het parcours te voldoen zit er zelfs een extra klim in het toch al zo selectieve fietsparcours. Het wordt een extra feestelijk NK opgeluisterd met onder meer Olympisch kampioen Jetze Plat, die de prijzen uitreikt. Jetze waagt zich begrijpelijkerwijze niet aan de offroad-race, maar dat doet wel Reitze Bok. Bij de mannen zijn alle ogen gericht op Arie de Jong, de man in topvorm. In Pijnacker 2014 was hij al eens de beste, toen klopte hij Frank Schotman die de laatste twee nationale titels won. Frank staat niet ingeschreven. Dat geldt wel voor kanshebbers als Juul van der Kruijs, Joep Staps, Christiaan Solleveld en Hendrik Venema. Outsiders zijn Nick van Tol, Michael Krijnen, Marco Glastra, Corné Kool, Koen de Leeuw en – waarom niet? – Rob Barel.

Linda moet gaan knokken voor titel

 

 

Prachtveld ook bij de vrouwen, waar tweevoudig landskampioene Linda van Vliet als favoriet naar voren geschoven wordt. Zij won ‘Renkum’ vorig jaar, maar werd op het NK crossduathlon in Valkenburg geklopt door Maud Golsteyn. Maud herstelt van XTerra Malta overigens. Maar er is meer. Danne Boterenbrood doet mee, Alieke Hoogenboom kan ver komen als ze weinig tijd verspeeld bij het lopen en dat geldt ook voor wielrenster Femke van Kessel. Dan is er Bonnie van Wilgenburg, Anne Zijderveld en vanuit de pionierstijd Silvia Brouwer en Ingrid van Lubek. Europees kampioene Sanne Broeksma richt zich in het voorjaar enkel op het wielrennen, ze won vorig jaar wel de Pyramide duathlon. Het publiek krijgt dit jaar ook toegang tot het pyramideterrein, zodat daar ook de prijsuitreikingen plaats vinden. Daar zijn onder meer directeur Gert Morren van Morrenbouw, loco-burgemeester Pieter de Kruijff en NTB-bestuurder Martin Breedijk bij betrokken. Net als Jetze dus. En niet te vergeten Napoleon himself.

Zestig jonkies, toekomst is verzekerd!

 

Afgelopen dinsdag kon onder heerlijke omstandigheden al het parcours worden verkend. Hoe warm het na vrijdag op de wedstrijddag zelf zal zijn is moeilijk te zeggen. Het koelt na twee tropische dagen (gelukkig) wel af, maar dat het een mooie dag wordt zaterdag, staat buiten kijf. De korte duathlon begint al om 9 uur ’s ochtends. Het eerste NK is dat van de mannen om 10.45 uur (8/22/2,6). De vrouwen gaan vijf minuten later van start. Mooi dat naar een andere apotheose wordt toegewerkt, want de jeugd en junioren komen ’s middags in actie: 14.15 uur jeugd, 14.25 uur junioren. Ze zijn met ruim zestig, hetgeen veelzeggend is.

Morgen komen we met de medaillestand van zeven eerdere NK’s crossduathlon en blikken we vooruit op de andere wedstrijden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.