Sportwereld België in rouw; ribbetjes Lars; Zwelo Groningen; Cornee van Loon naar Kona – WTJ 772

De Belgische sportwereld krijgt het wel voor de kiezen. Nauwelijks de schrik te boven van het overlijden van Michael Goelaarts tijdens Parijs-Roubaix laat opnieuw een jonge wielrenner het leven. Het gaat om Jeroen Goeleven, sterk tijdrijder uit Belgisch Limburg. 25 jaar jong. En tussendoor werd ook de triathlonsport opgeschrikt door de dood van de 33-jarige Jan Cox, gepassioneerd triatleet uit Leuven. Jan had een voorkeur voor het zware triathlonwerk. Embrun, Infernoman, dat soort. Op social media vroeg iemand zich al af: ,wat is dat toch met jonge Belgische sporters?’, maar ik geloof eerder dat het een zeer ongelukkige samenloop van sterfgevallen is. De dood blijft het grootste mysterie hier op aard. Vanuit Nederland veel sterkte gewenst aan de nabestaanden en ook aan sportminnend België.

We blijven nog even bij wielrennen, want ex-wintertriatlete Anna van der Breggen lapte het ‘m vandaag weer. Voor de vierde keer op rij wint ze de Waale Pijl. Nog even en de Muur van Hoei wordt omgedoopt in de Muur van Anna.

Amaai moeke

 

Nog even terug naar onze zuiderburen, want hoe vreselijk ook bovenstaande gebeurtenissen, ze zorgen ook voor de vrolijke noot bij wedstrijden. Even terug naar zondag de zwemloop in Breda, waar favoriet Lars Baeyens vanwege onverwachtse krampen bij het lopen de strijd moest staken. Bedroefde Lars wist wel waarom. Zijn moeder moest het ontgelden toen hij bij sportjournalist Wouter Schelvis zijn beklag deed. ,,Amaai moeke. Ik loop scheef van de steken in de zij. Hoe kun je ook ribbetjes serveren de dag voor de race!’’ Deze quote wilden we jullie niet onthouden. Rob Musters en Juriena de Vries hebben intussen een prijzenkast gekocht voor hun nieuwe woning in Princenhage. Met de eerste thuiswedstrijd staan daar de eerste bekers in.

Devi wint zwemloop

De zwemloop van Groningen was trouwens ook zondag. Het was de oud-zwemmer tegen de wintertriatleet in de strijd om de overwinning. Nou ja, strijd. Tussen triomfator Devi Wolthuizen en nummer twee Martin Veenhuizen zat 7,5 minuut. Het is dat er baantjes gezwommen moesten worden, anders hadden ze vanaf de start Devi al niet meer terug gezien. David Quintero werd derde. De vrouwenwedstrijd had meer spanning. Milou Berends was maar 23 seconden sneller dan Lisa van Casteren. Suzanne Mol maakte het Groningse podium compleet. De achtste zwemloop bracht ook mooie winnaars voort: Joost Somsen en Daphne Spreen. Van de veertien jeugddeelnemers was Marijke Harmstra iedereen de baas. Tweede en beste jongen was Tieme Marten Wiersma. De estafette ging naar GVAV 2-Een Makkie en op de korte afstand – schrik niet – Team Befmf. Ach ja, studentenhumor.

Austerlitz is er klaar voor

We gaan morgen uitgebreid voorbeschouwen op het tweede Nederlands kampioenschap van dit jaar namelijk de crossduathlon. Jan Stehouwer en zijn mensen zijn keihard in de weer om het wedstrijdterrein rondom de Pyramide van Austerlitz gereed te maken voor dit NK. Jammer genoeg zal Maud Golsteyn niet starten. Ze hield een brakke achilles over aan haar deelname aan de XTerra Malta en neemt even gas terug. De rest morgen.

Cornee doet z’n 25e hele….op Hawaii!

We sluiten af met prachtig nieuws voor Cornee van Loon. De ervaren Huizenaar met roots in Bergen op Zoom heeft via het Legacy Programma van Ironman een slot weten te bemachtigen voor het WK in oktober. Een droom komt uit. We spraken Cornee en hier is zijn verhaal. ,,Tja, hoe is het zo gekomen jongens. Zoals jullie weten loop ik al een tijdje mee. Het begon met de beelden van Julie Moss die de wereld over gingen. Die ben ik nooit vergeten. Ik was tien en voetbalde vrij fanatiek. Later ging ik het volgen en in 1990 deed ik mijn allereerste wedstrijd, gelijk gestopt met voetballen en nooit meer opgehouden. In 1997 mijn eerste hele in Almere gedaan, in de jaren daarna enkel korte wedstrijdden. Vanaf 2002 met regelmaat een hele. En altijd is Hawaii mijn grote doel en droom geweest. Eén keer te mogen starten waar het begonnen is. Het Legacy Programma is ingesteld, eigenlijk voor mensen zoals ik. Met regelmaat een Ironman volbrengen, maar zich nooit weten te kwalificeren. Ik moest minimaal 12 Ironmans gedaan hebben en de laatste drie jaar jaarlijks eentje. Bovendien mag je niet eerder aan de start hebben gestaan in Kona. Sinds twee jaar voldoe ik aan de eisen en kon ik me inschrijven voor de loting. Vorig jaar uitgeloot. Dit jaar was de trekking op 28 februari, maar ik kreeg geen bericht. Op de site stond mijn naam er niet bij. Dus mijn verbazing was erg groot toen ik zondagochtend zag dat ik ’s nachts mail kreeg toch te mogen starten. Ik kon het eerst niet geloven, maar gisteren durfde ik de link in de mail te volgen en het is echt: IK GA NAAR KONA! Voor mij is het echt een droom die uitkomt. Ik geloof niet dat ik ooit een livestream van Hawaii heb gemist. Ik ken de geschiedenis van de wedstrijd, de atleten, ik heb zelfs al mensen die ter plekke waren tips gegeven over wat ze moesten doen en waar ze moesten zijn. Alleen had ik niet het niveau of de juiste focus om me via de gebruikelijke weg te kwalificeren. Dus ik ben ontzettend blij met dit legacy program!’’
En wij zijn dat voor Cornee. Uit Huizen zijn al diverse triatleten hem voorgegaan en na 22 heles mag ook deze Brabantse-Hollander er heen. Cornee, we dragen met veel plezier je koffers!
Hij is zich nu aan het bezinnen over zijn seizoenplanning. ,,Ik weet het even niet. Het idee was Lanzarote, Alpe d’Huez, Oud Gastel en Kopenhagen. Misschien verzet ik Kopenhagen naar 2019. Van de andere kant. Als ik die twee wel doe, wordt Hawaii mijn 25e hele. Dat vind ik toch ook wel wat hebben.’’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.