Preview Teamtriathlon Arnhem; IJsselmuiden; zwemlopen en NK Austerlitz – WTJ 775

 

VRIJDAG – We kwamen door al het nieuws maar niet aan toe, maar in deze aflevering dan toch de aftrap van het zevende jaar Teamcompetities Triathlon. Arnhem staat voor het vijfde jaar paraat voor vrijwel altijd de openingswedstrijd. Als vanouds de spectaculaire teamtriathlon-formule. Alle teams leggen gezamenlijk het parcours af.

EDO Sports favorieten TTT

 

 

Arnhem doet een klein stapje terug dit jaar. Geen Super Sunday met alle divisionisten, wel weer 100 teams in totaal. De Schuiteman 2e Divisie Zuid, de badmutsen.com (!) 3e Divisie Zuid en de Pionier 4e Divisie Zuid. Nog altijd een kleurrijke menigte die onder lente-achtige omstandigheden (plus 20 graden) voor het eerst het 50-meter bad in duikt. Om daarna over een van de mooiste fiets- en loopparcoursen van ons land te gaan. De Team Time Trial bestaat uit 475 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Om de anderhalve minuut gaat een team van start. Het blijft tot het slot spannend wie de eerste seizoenwinnaars zullen worden, want de startvolgorde van de teams is omgekeerd aan het eindklassement van 2017. In de 2e Divisie bijvoorbeeld begint EDO Sport als laatste aan de opdracht. Zij doet dat met sterke namen Jisk Hoogervorst, Sven Bams, Frank van der Burgt en Sander Smeets. Ook bij de vrouwen sluit EDO Sports de rij. Om 9.30 uur zijn de 4e divisionisten aan de beurt. Op het middaguur gaat de 2e divsie van start en wie in de 3e divisie uitkomt kan zondag uitslapen. Om 14.15 uur begint jullie TTT. Prijsuitreikingen zijn tussentijds, zodat niet de hele dag hoeft te worden gewacht. De Super Sunday keert dit seizoen wel terug, maar dan in de DUIN triathlon van Almere. Eind mei. De format is daar Triple Mix, nieuwe voor Nederland. Maar daar komen we tzt op terug.

 

IJsselmuiden heeft weer de primeur

 

 

Veel eerder nog dan het spektakel in Arnhem is de triathlon van Ijsselmuiden, de laatste jaren de gebruikelijke openingswedstrijd. Een 1/8e afstand nog en die begint zaterdagochtend al om 8.45 uur in het zwembad van sportcentrum Sonnenberch. Het fietsparcous is rechttoe, rechtaan in een rechthoeksvorm. Onderweg passeren de triatleten de dorpen Bisschopswetering en Oosterholt. Het lopen blijft in het fraaie Overijsselse stadje. Marcel Gierman won de afgelopen twee edities, Nikki Olde Monnikhof leerde snel triathlon van vriend Mark Oude Bennink en was vorig jaar snelste vrouw. Nu de vierde editie. Belangrijker dan de einduitslag is dat de opbrengsten gaan naar het Kamper Kracht fonds en de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation. Ik zeg: geef gul!

 

Zwemlopen Valkenburg, Eindhoven en Purmerend

 

Het zijn geen grote wedstrijden qua toppers, maar iedereen is blij met het aanbod. Ook van de twee zwemlopen op zaterdag. In Valkenburg aan de Geul in en rond sportcentrum De Polfermolen met finish in de Plenkertstraat. Aanvang eerste serie: 16.15 uur. Eindhoven staat ook op de kalender, maar nadere gegevens van deze door Squadra Events georganiseerde zwemloop ontbreken. Dat geldt ook zondag voor de zwemloop Purmerend. Ach, als we de uitslagen na zondag maar weer kunnen inzien. Zondag staat ook voor het eerst de crossduathlon van Nunspeet op de NTB-kalender. Wellicht een beetje ongelukkig samenvallend in het weekeinde van het NK, maar met o.m. Arnoud van Garderen en Manfred Boogaard belooft het toch best een aardige wedstrijd te worden. De start is om 10.00 uur. Lopen is – net als in Groesbeek – over een motorcrossbaan. Fietsen door het Hendriksbos. Extreem zwaar, waarschuwt de organisatie alvast.

 

 

Over de grenzen zijn dan nog: Challenge Gran Canaria (Yvonne van Vlerken, Jasmijn van der Burg, Dirk Wijnalda o.m.) en twee andere Challenges, twee 703. Ironmans, twee Xterra’s (waaronder Cyprus), twee ITU-races, 1 Ocean Lava en 1 Strongman Japan. Ongetwijfeld komen daar in de loop van het weekeinde nog wedstrijden bij.

 

NK met de lijstjes van zeven keer crossduathlon

 

 

Tot slot, terug naar Austerlitz, midden van het land. Puntje pyramide. Het tweede NK van dit jaar dus. Dat betekent op Trikipedia vanzelfsprekend enkele lijstjes. Ter vergelijking zeg maar. De geschiedenis van het NK crossduathlon is nog betrekkelijk jong. In 2010 begonnen in Etten-Leur, daarna twee keer Almere, vervolgens Groesbeek, Pijnacker en ook twee keer Valkenburg/Vilt. Achtste keer NK, zevende keer Pyramide duathlon Austerlitz. En elk jaar andere winnaars bij zowel de mannen en de vrouwen en met topfavorieten Arie de Jong en Linda van Vliet op het NK zouden weer wel eens twee ‘nieuwe’ namen aan de erelijst kunnen worden toegevoegd.

Hoe dan ook. Surf lekker door de lijstjes. Ze zijn – in tegenstelling tot de Ironman-lijsten – niet compleet tot en met de laatste medailleswinnaars. Er moet iets te raden over blijven he. Opvallend dat Lindy van Anrooij, Arie de Jong en Gerard van Wissen alledrie op 4 keer goud, 1 keer zilver en 0 keer brons staan. Kijken we op de puntenlijsten van 7 jaar NK crossduathlon (10-1 bij de mannen en 5-1 bij de vrouwen en dat inclusief buitenlandse deelnemers) dan concluderen we dat Evert Scheltinga tot dusverre de meeste succesvolle crossduatleet is met 33 punten, dat Pieter Rijnders de eerste twee edities van het open NK won en dat Arie de Jong de sprong naar de koppositie kan maken mits hij wint in Austerlitz. Bij de vrouwen staat Riikka Kelja op 18 punten en is het ook daar Linda van Vliet, die haar voorbij kan. Zie verder de Excel-bestanden.

VoornaamAchternaamGoudZilverBronsTotaal
LindyvanAnrooij415
AriedeJong415
GerardvanWissen415
BertStreumer44
EvertScheltinga314
AnnetdeBot314
JarrichvanWoersem314
Erikvan derHeijden33
JoekdeHoog33
JellevanLanen33
JohnAalbers2125
MargrietUil213
RobvanZanten213
ShirinvanAnrooij213
Marc deBokx213
FrankSchotman213
RiikkaVreeswijk224
WimNieuwkerk22
JorikvanEgdom22
SharonZuijdervliet22
NinaBakker22
May Kerstens22
LindavanVliet22
TomBerkouwer22
MarkWesterhof22
MaudGolsteyn22

 

RiikkaKelja18
LindavanVliet14
MaudGolsteyn10
MayKerstens9
Judyvan derBerg8
SaskiaElemans7
LauraGorter7
Ruthvan derMeijden5
GrietTerryn4
LindyvanAnrooij4

 

EvertScheltinga33
PieterRijnders29
FrankSchotman27
AriedeJong24
WimNieuwkerk21
HendrikVenema17
TiborGijssen16
PaulEmbrechts15
RorikSchouten13
JoostChristiaans12
Jarrichvan Woersem12

 

Tot slot wensen we iedereen veel plezier bij de wedstrijden. Het NK, de Teamcompetitie start in Arnhem, de zwemlopen of waar ook ter wereld. Maak er iets moois van!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.