Yvonne op Gran Canaria; Triathlonfeestje Arnhem; Marcel in IJsselmuiden; Parthenay – WTJ 777

MAANDAG – Een tweede Challenge halve triathlon binnen een week. Aan zo’n klus begint eigenlijk alleen Yvonne van Vlerken. Het blijft wonderlijk hoe snel onze vedette van de lange afstand ook na zoveel sportjaren herstelt. Voordeel daarvan is ook dat je de frustratie van een eventuele tegenvallende wedstrijd een week later al weg kunt poetsen.

 

 

En zo geschiedde. Ging in Rome veel mis (Yvonne: zo goed als alles), in Challenge Mogan Gran Canaria liep het gesmeerd. Een last minute beslissing. Over geaccidenteerd terrein komt Yvonne beter tot haar recht en op het Canarische Eiland zijn er nabij Mogan genoeg te vinden. Geklommen werd tot liefst 1500 meter hoogte. Zwemmen goed, super fietsbenen, Rik en Karin van Trigt als supporters en soepeltjes uitgelopen. Mooie winst, de eerste weer van 2018. Zes minuten later volgde de Poolse Ewa Komander, met wie Yvonne vrolijk handjeklap deed op het heen-en-weer parcours, derde was de Spaanse Anna Noguera Raja. Bij de mannen waren alle ogen gericht op Ironman-wereldkampioen Patrick Lange. Toch pakte hij er naast evenals andere matadoren als Bart Aernouts (4e), Sven Riederer (5e) en Pieter Heemeryck (6e). Nee, de winst ging naar de internationaal nog weinig bekende Pablo Dapena Gonzalez. Hoewel de verschillen aan de finish klein waren, klopte de Spanjaard op knappe wijze de twee Duitsers Andi Boecherer en Patrick Lange. Almere-man Jefry Visser is trouw aan zijn Challenge Family. Op een 94e plaats bij de mannen was hij zowel beste als enige Nederlandse man.

 

Teams, teams, teams

 

 

Arnhem, de teamcompetitie. De teams vanaf 2e Divisie en lager hebben het spits afgebeten. Wederom heerlijke temperaturen bij de lustrumeditie van TV Arnhem. De Schuiteman 2e Divisie bracht EDO Sports 3 de zege. Frank van der Burgt, Sander Smeets en Sven Bams zetten de snelste tijd neer, Jisk Hoogervorst verrichte het voorwerk tot en met het fietsen. Snelste zwemploeg bleek TOGA, snelste fietstijd voor EDO Sports, snelste looptijd voor TVS’90. Die krachtinspanning plaatste het team uit Spijkenisse alsnog in de top drie: derde. Daartussen finishte De Zijl uit Leiden.

 

 

Bij de vrouwen zette EDO Sports wel de snelste zwemtijd neer, maar daarna kwamen Fusion Team 1, TV Weert en RTC Den Haag in die volgorde hen toch voorbij. Winnaressen dus Fusion met in de opstelling: Emilie van Geijn, Concetta Pichierri, Eugenia Colle Pocoreba en de even later binnen lopende Saskia van Bodegom. Winst voor TC Maastricht met Armand Kerckhoffs, Filippo Colucci, Berry Moonen en Roel Bogaarts in de 3e Divisie Zuid. Tweede stadgenoten Fero Mosae 2, derde TTB Bodegraven.
De 4e Divisie waar gezellig samen sporten de boventoon voert. Desondanks ook hier een uitslag. EDO Sports 4 boekte een tweede dagzege, nu met Patrick Dekkers, Ivo Dahlmans, Job Hendrickx en ook Edo Bogman. Ze klopten TC Maastricht 2 en TV Dordrecht 2. In de media kreeg Trican3 terecht de meeste aandacht. We hadden het er gisteren al over. Met de toeschouwer, die onwel werd, gaat het overigens al weer goed.

Arnhemse uitdaging

De open Arnhemse uitdaging verviel vorig jaar door het overvolle programma. Nu was ze terug, teamtriathlon voor duo’s. Het beste koppel was Michiel van der Wal en Martijn Keijsers onder de naam Aloha Banana Masters. Tweede werden Casper van den Burgh en Chris Hemstede. Beste mixed koppel was Erik Dekker en Hester van Oorschot (Thunderstorm). Alida Hagen en Linda Bloem waren het beste vrouwenteam (La Dramatica).

 

Dubbel voor Niels en Kai

 

 

Daags na het goud en zilver op het NK crossduathlon deden Trican Boys Niels van Lanen en Kai van den Brink het nog eens dunnetjes over. Wat heet! Ze waren 7,5 minuut sneller dan het tweede koppel. Om het Trican succes compleet te maken werden Puck en Maud Oudeman derde totaal en daarmee de eerste Trican Girls. Sterk bezet is in de Gelderse hoofdstad immer de ‘recreanten-teamtriathlon’. Ga maar na. Winnaars ook hier TriCan met in dit geval Diederik Scheltinga, Stefan Timmermans en – terug uit Cyprus – Frank Heestermans. En het winnende kwartet ‘recreatieve dames’ mocht er ook wezen: Hellas Ladies met Sione Jongstra, Rina Zijgers, Femke Panjer en Anne Stellaard.

 

Vierde winst Marcel

 

 

IJsselmuiden had opnieuw de eer de allereerste triathlon te mogen organiseren. Zaterdagmorgen. Als beloning was het meteen schitterend weer. De zon scheen ook voor Marcel Gierman, die een hattrick scoorde. Voor het derde jaar op rij won de glamourboy van de triathlonsport. De concurrentie komt wel iets dichterbij. Een half minuutje na Marcel liep Rutger Stottelaar over de rode loper. Ook Michel Dubbelboer bleef nog binnen het uur op deze leuke 1/8e triathlon, die ook weer een mooi bedrag voor de Bas van de Goor Foundation opleverde. Onder de bijna 200 deelnemers ook ruim vijftig vrouwen.

Alinda Lindeboom boekte haar eerste overwinning in deze zwembadtriathlon. De Dalfense is bekend van Alinda Sport Buiten. Ze organiseert loopclinics en bootcamps. Later ontdekte ze fietsen en dus is het sprongetje naar triathlon snel gemaakt. Alinda klopte in IJsselmuiden Andrea Bruijnes en routinier Saskia Bekhuis. De Hennies vormden het snelste duo.

 

Sterk staaltje voor Jony en Thomas

 

 

Morgen de zwemlopen. Nu eerst de tweede GP duathlon in het Franse Parthenay. Yohan le Berre bleef zijn landgenoten Benjamin Choquert en Nicolas Barroux voor. Squadra-man Tim van Hemel finishte als vijfde. Op de 24e plaats stormde Thomas Cremers op de meet af. In het sterke veld der beloftes was Thomas goed voor een knappe vijfde plaats. Niels te Pas had een prima eerste run en sloot door hard te fietsen aan bij de grote kopgroep. Jammer genoeg sloeg in de tweede run de kramp in hamstring en kuit en moest hij gas terugnemen: 54e plaats.

 

Indruk maakte Jony Heerink met een negende plaats in de vrouwenserie op 2.34 minuten van winnares Sandra Levenez. Zes tellen later sloot nationaal kampioene Lesley Smit de wedstrijd als elfde af. Sophie van der Most finishte als achttiende. De vijf duatleten maaken een lange reis naar het Zuidfranse Parthenay, maar het loonde de moeite.

In Rabat zijn de Marokkaan Badr Siwane en de Zuidafrikaanse Gilian Sanders Afrikaans triathlonkampioen geworden.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.