Rachel draagt gouden badmuts op Bermuda; Zwelo Amersfoort; Lopen; Mei; Lintjes – WTJ 779

WOENSDAG – Het wordt toch wel een speciaal momentje: Rachel Klamer die met gouden badmuts in de haven van Hamilton duikt. Hamilton is Bermuda in dit geval, eiland van Flora Duffy, Tyler Butterfield en nog een aantal toptriatleten. Met zoveel toppers in huis is het niet meer dan logisch dat de ITU ook een topwedstrijd naar de eilandengroep in de Atlantische Oceaan stuurt. Na Abu Dhabi is Bermuda de tweede wedstrijd in de World Triathlon Series. Zaterdag is het te doen. 52 mannen en 32 vrouwen doen mee. We komen op de favorieten nog terug. Voor nu is het vooral leuk om te weten dat Rachel dus startnummer 1 draagt, daar waar iedereen hoopte dat Flora dat zou dragen. De wereldkampioene en winnares van de Commonwealth Games kwam echter ten val in Abu Dhabi.

Rachel, Maya en Marco

 

Fietsen is ook op Bermuda niet mals met liefst tien keer de Corkskrew Hill in het circuit. Maar Rachel kan er zeker haar kwaliteiten laten zien en bewijzen dat Abu geen toevalstreffer was. Ze krijgt daarbij steun van Maya Kingma, die onder startnummer 17 uitkomt. Bij de mannen mag Marco van der Stel de stijgende lijn vasthouden c.q. verbeteren. Ook hij zit in de goede flow na zijn ETU-Cup winst in Melilla.  Met het cijfer drie hebben de Bermudanen veel op: denk maar aan de BermudaDRIEhoek.

 

Leon en Jorieke winnen zwemloop

 

Ging de ene zwemloop (Eindhoven) vooral om het plezier, de andere had wel degelijk een competitie-element. De ‘vergeten’ zwemloop van afgelopen zondag was die van het nieuwe Amerena-zwembad in Amersfoort. De zwemloop van AVT ging vorig jaar niet door, dus nam het badpersoneel het stokje over. De wedstrijd zat goed in elkaar. Leon van Hamersveld had een paar drukke dagen achter de rug. Voor zijn werk als watermanager was hij in Oezbekistan geweest. De terugvlucht was niet erg comfortabel, maar hij besloot toch een dubbel weekend te doen. Zaterdag de crossduathlon in Austerlitz, waar hij beste Eemlander (29e) werd en zondag uitbollen in de zwemloop. Het zetten geen windeieren. De atleet uit Hoevelaken won en verwees Casper van Dam en Nathan van Wees naar de ereplaatsen.

Jorieke Casteleijn was beste vrouw, Lisa Dreesens werd tweede en Hawaii-er ’17 Annemieke Rademaker eindigde derde. Martijn Willems en Lynn Oosterhuis wonnen de korte afstand.

 

Mark is voorzichtig terug

 


In de loopwereld was de Jan van der Pol voorjaarsloop in Rhenen. Evert Dirksen won en – verheugend – Mark Hamersma was terug met een vijfde plaats. Saskia Elemans won bij de masters. Dirk Wijnalda ging toch niet naar Gran Canaria. Hij liep wel de Zomeravondcup in Utrecht en was snelste master. De Enschede Marathon was zondag. Beste triatleet was Marcel ten Hove, 37e in 2.57.43 uur. Opvallend was de tweede plaats bij de vrouwen door de Griekse triatlete Deniz Dimaki, in 2004 nog deelneemster in eigen land aan de Olympische triathlon. Ze deed er in Enschede 2.59.19 over. Caimin Stevens deed er 3.19.57 over, Frank Wiebes 3.20.38. Op de halve marathon sterke klasseringen voor Niels Esmeijer (5e in 1.13.39) en Mark Muller (8e in 1.15.23). Marco Muller finishte 14e, Mark Saathof 20e. Fraaie winst voor Devi Wolthuizen trouwens op de tien kilometer in deze City run. Huub Maas won alvast de Taxandria Vennenloop van Oisterwijk, tweede werd Marcel Laros.

 

Onbekend EK

 

Er was trouwens ook een Europees kampioenschap afgelopen weekeinde. Nou ja, niet dat het bij veel atleten buiten Denemarken bekend was, maar toch. Jens Emil Sloth Nielsen mag zich Europees kampioen Xterra duathlon noemen. Het gebeurde allemaal in Rebild. De Noor Oivind Bjerkseth werd tweede en de Belg Kris Coddens haalde brons. Daarmee was de internationale kous wel af. De top drie bij de vrouwen bijvoorbeeld bestond uit de Deense duatleten Janni Spangsberg, Emma Lyngholm en Carol Rasmussen. Onnodig te zeggen dat in hetzelfde weekend als het NK crossduathlon er geen Nederlanders naar Denemarken waren afgereisd.

 

Mei en lintjes

 

Het is meivakantie. Sportievelingen zoeken dan uitdagingen. Die zijn er vrijdag volop. De atletiekkalender puilt uit van de loopevenementen. In West-Brabant doet Erik-Simon Strijk een bijzondere voorbereiding op zijn Ironman Lanzarote. Hij fietst eerst 90 kilometer hard, schuift dan zijn startnummer om en  loopt mee in de Vlietloop Oud Gastel, een halve marathon. Dat doen ook Huub Maas en Bianca van de Kieboom en wellicht nog veel meer triatleten. In het hoge noorden houden de sportcoaches Haren op 1 mei een mini triathlon voor het goede doel. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen mee doen en al het geld gaat naar het campagneteam voor Huntington. Bijzonder is de omgekeerde volgorde. De kids gaan eerst 2,5 kilometer hardlopen, daarna 4 kilometer fietsen en tenslotte 250 meter zwemmen. De hogere leeftijden leggen langere afstanden af. De start is om 13.00 uur bij sporthal Scharlakenhof. De zwemdiploma’s A en B zijn een vereiste.

Morgen is het lintjesregen. Ook zo benieuwd of er weer ridders bijkomen in de triathlonsport? We weten het morgen rond het middaguur. En daarna openen de vrijmarkten, oranjebitters gaan open en naast koekhappen en wc-potwerpen zijn er dus ook genoeg hardloopwedstrijden. Als u de redactie van Trikipedia aan het werk wilt zien, is Oud Gastel the place to be.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.