Lintjes voor Henk en Gert; Bermuda WTS; Hele in Algerije; Volcano; WTC Trappenloop – WTJ 780

DONDERDAG – Op zeker veertig plaatsen in ons land worden vrijdag 27 april stratenlopen gehouden. Bijzonder? Niet in de wetenschap dat het Koningsdag is. Geen overdreven grote wedstrijden, daar is het die dag op vele fronten te druk voor. Maar altijd een lekker moment om de Oranje loopbenen nog eens te testen.

Lintjesregen

 

 

Zoals gezegd, de lintjesregen was vanochtend. Het kabinet zit nog, daarover geen misverstand. Wie vielen ‘in de prijzen’? Toevallig in eigen dorp Gert Logt, dus een goede bekende van ons. Gert is 25 jaar verbonden aan de triathlonorganisatie Oud Gastel, maar daarnaast was hij ook een tijdlang bestuurslid en voorzitter van de afdeling Zuid. Dat waren toen nog Noord-Brabant en Limburg. Gerts zus Ineke deed drie keer mee op de hele van Almere. Gert is politiek actief in de gemeenteraad en dat helpt nog wel eens bij de waardering voor het evenement, ook in facilitaire zin.

 

En ook in West-Brabant, maar dan in Breda waar Henk Klerkx benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een hoge, maar terechte onderscheiding voor de 66-jarige Henk, vader van de ons veel te vroeg ontvallen toptriatleet Gijs. Henk is sinds 1992 official van de KNZB voor verschillende zwemclubs. Daarnaast was hij dertien jaar bestuurslid en official voor TV Breda en de Nederlandse Triathlon Bond. Buiten de sport is Henk al jaren vrijwilliger voor Tools To Work. Voor al zijn verdiensten werd hij door burgemeester Paul Depla gehuldigd. Op Koningsdag krijgt Henk vast een ereplekje op het Radio 538-Festival in zijn stad. Daar ziet ie dan Edwin Evers, ook Ridder.

 

Zwemmen met een kater?

 

 

Terug naar Bermuda. De World Triathlon Series. Favorieten bij de mannen zijn Henri Schoeman, Mario Mola, Vincent Luis, Richard Murray en Kristian Blummenfelt. Outsider-rol voor Marten van Riel en onze Marco van der Stel. Rachel Klamer moet het opnemen tegen Flora Duffy, Katie Zaferes, Kirsten Kasper, Vicky Holland, Summer Cook, Ai Ueda en Claire Michel. De persconferentie met Rachel is vrijdag om 11.30 uur lokale tijd. Zaterdagochtend starten de agegroupers. Om 13.06 uur duiken de mannen in de stadshaven van Hamilton, exact drie uur later doen de vrouwen dat. Het is er vijf uur vroeger, dus voor Marco staan we 8.06 uur klaar, voor Rachel en May om 11.06 uur voor de Olympic Distance. De temperatuur is met 23 graden wel oké, de neerslagkansen en zelfs onweer zijn op Bermuda zaterdag wel aanwezig. Op de Pier is de after party en op zondag – heel bijzonder – de ‘hangover swim’. Doet me denken aan de jaren dat we het triathlonseizoen afsloten in Alanya en waar Spencer Smith en Glenn Cook zich helemaal te buiten gingen na een zwaar seizoen.

 

Petrs avontuur in de woestijn

Bermuda mogelijk in de regen, niets van dat alles in Oran, Algerije waar vrijdag voor het eerste een Ironman wordt gehouden. Het is de tweede op het Afrikaanse continent (Lanzarote even niet meegerekend, al ligt het nog een stuk noordelijker) na Nelson Mandela Bay. Geen bewuste keuze hoor, om op Koningsdag de wedstrijd te houden.

 

 

 

Zoals gebruikelijk vinden in Arabische landen sportevenementen vooral op vrijdag plaats. Oran is na Algiers de grootste stad van Algerije. Tel je de suburbs mee dan wonen er zelfs 2 miljoen mensen. De eerste editie heeft een sprint, een halve en een hele afstand. Nog geen Ironman, maar wie weet. Triathlon in de woestijn, temperatuur geeft 20 graden en een felle zon aan. Dat wordt zandhappen dus voor onder meer Petr Vabrousek, die overal ter wereld (inclusief de Noordpool en IJsland als roomie van Ruud) al wedstrijden deed, behalve…in Algerije. Petr zit trouwens ook in de organisatie. David Jilek en Toumy Degham zijn andere kanshebbers.

 

De vulkanen van Lanza

 

 

Over Lanza gesproken. Terwijl Ruud al aan het aftellen is voor de Ironman, kijken we in de WTJ’s niet al te ver vooruit. Week voor week, anders zien we door de bomen het bos niet meer. Zaterdag is het bijvoorbeeld tijd voor de fameuze Volcano triathlon, sinds 1985 op de kalender. Enige Nederlandse winnaar ooit: Frank Heldoorn. Nu zijn er acht Nederlandse deelnemers, waarvan Tessa Kortekaas podiumkansen heeft.

 

Trap op, trap op

 

 

Start2Finish uit Almere houdt zich niet alleen bezig met triathlon en duathlons. Ook afgeleiden daarvan komen in het omvangrijke organisatiepakket voor. Zoals deze week de vijfde World Trade Center Trappenloop. Een unieke ervaring. Ruim 600 treden, bijna 300 deelnemers en de kids die een paar verdiepingen mochten overslaan. Zo niet de brandweerleiden, die in volle verpakking meededen. Het was een mooi gezicht om al die dappere helden omhoog te zien zwoegen soms. Gerko Floor en Jonine Hofstra deden dat het snelst. Niet heel veel triatleten. Mark Bennis op een twaalfde plaats de beste. Later volgen Boy van West en Wytse Wierda. Maar die laatste had wel even zijn allerliefste dochter Fleur op de rug. Het team Fleur op zijn/haar best. Binnen de negen minuten waren ze allebei boven. Wytse blies even uit met een enthousiaste Fleur als zijn grootse inspiratiebron bij hem. Fantastisch.

 

 

Morgen voor ons Vlietloop. Met in het verleden al eens Yvonne van Vlerken aan de start en nu onder meer Huub Maas, Erik-Simon Strijk, Bianca van de Kieboom, René Vosters en Tom de Jonge. De preview op het weekeinde gaat morgenavond verder.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.