Ook Wilfried geridderd; Zwelo Hulst; Tri Deventer; IM Woodlands; Debuut Daan Powerman – WTJ 781

VRIJDAG – In weken met feestdagen wil een mens zich nog al eens vergissen in welke dag het is. Zo was de persconferentie op Bermuda al op donderdag natuurlijk en zo is de Triathlon North Africa in Oran mogelijk toch op zaterdag. Hoe dan ook, het is actueel.

Organisator Weert is Ridder

 

In aanvulling op de lintjesregen van ruim 2800 Nederlanders kunnen we nog melden dat ook Wilfried Weekers geridderd is. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de hoogste onderscheiding van de zestien lintjes in Weert. Wilfried is vanaf 1980 voorzitter en instructeur van de technische commissie bij de Reddingsbrigade Weert, Sinds 2000 is hij voorzitter van de Reddingsbrigade Maasplassen en sinds 2014 voert hij het voorzitterschap van de Stichting Stadstriathlon Weert, die al enkele jaren aan de internationale top mee draait en volgend jaar het EK naar Limburg haalt. Een Trikipedia-felicitatie aan alle ridders, in het bijzonder Gert, Henk en Wilfried.

Vandaag Koningsdag dus. Vanwege grote drukte en aansluitend feestgedruis met Oranjebitter is deze WTJ al een dag eerder gemaakt. Tegen de tijd dat jullie dit lezen, hebben de Oranjecomités ongetwijfeld weer een geslaagde dag achter de rug en de sportorganisaties idem dito. Wedstrijduitslagen volgen in onze zondagaflevering.

Reintje de Vos in zwemloop

We kijken nu wel vooruit naar de wedstrijden, die komen gaan. In Nederland is dat zaterdag in het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Het land van de Vos Reinaerde. Ook het zwembad is vernoemd naar Reintje de vos: Reynaertland. De Belgen Lars Baeyens (geen ribbekes eten Lars!) en Arno Lambrecht zijn favoriet. Bij de vrouwen zijn dat Lynn Lossie en Petra Sloots, kersvers crossduathlonkampioene van Nederland. Kleine startgroepen, behalve bij de jeugd. En dat is verheugend. Rens van Beek uit triathlondorp Elst komt voor het eerst naar de Zeeuwse wedstrijden. We zijn benieuwd of hij de Belgen de baas blijft.

Mooi veld in sprint TriAmi

Zondag gaat het buitenseizoen van het Borgelerbad in Deventer van start met de supersprint triathlon van Triami. Na de 10 baantjes zwemmen volgen 8 rondjes fietsen over de wielerbaan rond het bad en tenslotte een ronde over het Zandweteringpark en finish op de atletiekbaan. De wedstrijden beginnen om 10 uur zondagmorgen. Het voordeel van een vast parcours is dat je tijden enigszins kunt vergelijken. Ynze Keulstra en Rina Zijgers hebben de parcoursrecords in handen, maar ze zijn er niet bij. Het startveld op deze recreatieve triathlon belooft echter een leuke strijd. Onder meer Erik Schröder, Rutger Duursma, Alex Kling, Henk-Jan Dolsma en René Poppe zijn erbij. Geldt ook voor Marije Dankelman, Charlotte Lenting en Nikki Olde Monnikhof.

Lake Woodlands met 4 dutchies

Over de grenzen is het naast Bermuda en Lanzarote vooral te doen in Texas. De Ironman in The Woodlands staat zaterdag op het menu. Met Frederik van Lierde, Will Clarke, Brent McMahon, Ruedi Wild en Jan van Berkel geen mals startveld. Ook bij de vrouwen sterk spul: Lauren Brendon komt vast als eerste uit het water. Maar daarna zijn er ook Melissa Hauschildt, Meredith Kessler en Michelle Vesterby nog. Vier Nederlanders aan de start, waaronder Hawaii-ganger Ewoud Hulsewe. We hebben de Nederlanders, die tot dusverre meededen aan The Woodlands, Texas (zoals gebruikelijk met een hele) op een rijtje gezet.

VoornaamAchternaamTijdPosJaar
1BasDiederen08.14.31122017
2DerkdeKorver08.54.59262017
3EwoudHulsewe09.25.35752017
4DavidDeak10.30.401342012
5JoostvanRens10.46.271112013
6ClaudiaLai12.27.461032013
7MarleenValk12.49.191262013
8DavidSchreuder13.19.387152013
9ReneSchoonderbeek13.49.3013392016
10Dirk-JanSmeets13.50.049572015
11Robin-JandeLange14.53.3012462015
12LoranStavrou16.19.0515702015
DNFBasDiederen2014
DNFRahelBellinga2014
DNFRudolfWillems2013

 

51 Nederlanders in 70.3 IM Marbella

 

Verder de komende dagen de halve Chia Sardinia op het Italiaanse eiland, een ITU-race in Nepal en Ecuador en de Xterra in Griekenland. In het Spaanse Galicia staat de volgende Ocean Lava-race op stapel en de Powerman-fans verzamelen zich in het Duitse Alsdorf. Onze kersverse crossduathlon-kampioen Daan Schouten is er, net als Thomas Bruins en Miriam van Reijen. Ook Niels-Peter Foppen is van de partij. Challenge heeft een full-distance race in Taiwan en op het gebied van 70.3 IM verzamelt de Europese triathlonwereld zich in Marbella aan de Costa del Sol. Bij de profs doen Rahel Bellinga en Carla van Rooijen mee. Onder de agegroupes liefst 49 Nederlanders. Manolo Dequero Vasquez heeft het hele Gooi meegenomen naar zijn geboorteland. Julia de Leeuw, Ricardo Scholten en ook Aart van Wijk kunnen best een aardig potje triathlonnen, zoals wij weten.

Maak er een fijn laatste aprilweekend van. Tenzij je nu nog je belastingformulieren moeten invullen…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.