Groningse clean sweep in Deventer; Chris 10e op Sardinia; Powerman Alsdorf; Oran – WTJ 783


MAANDAG – Prijsvraag al opgelost? Kenners wisten het natuurlijk meteen. De Noorse clean sweep was voor de mannen uniek, bij de vrouwen kwam het dus twee keer voor. In Edmonton 2016 waren het de Amerikaasen Summer Cook, Sarah True en Katie Zaferes, maar de mooiste clean sweep was die van de Australische vrouwen in Hamburg 2011. Niet alleen drie keer Ozzies, ook drie keer Emma’s: Moffatt, Jackson en Snowsill.


Zoals elke WTS-race brengt een uitslag tevreden en minder tevreden reacties teweeg. Maya Kingma was in elk geval een blije triatlete. Ze kon met de besten mee en bleef pijnvrij.

Very happy with my race in the #wtsbermuda!  ? The start was a bit confusing but I had a good swim and felt strong on the bike again. Great to ride in the first group behind the strong @floraduffy ! Back at it! Also satisfied with my run, improving in steps and without injuries.  ?

Marije doet ‘Flora-Duffietje’

foto Inge Huitema

In Overijssel zijn ze er vroeg bij met de triathlons. Na Ijsselmuiden was het zondag de beurt aan Deventer. In de Koekenstad geen Noorse maar een onvervalste Groningse clean sweep. Rutger Duursma, Erik Schröder en Niels Grote Beverborg lieten de drie snelste tijden noteren. Sterke prestaties ook van Alex Kling, een week na het brons in Austerlitz. De VZC-er werd vierde en beste junior en ook Niels van Lanen is in the winning mood. Zesde overall in Deventer en uiteraard beste H12. Tussen de twee jonkies in finishte Taeco Tol van gastorganisatie TriAmi. Een ‘Flora-Duffietje’ deed Marije Dankelman. De Overijsselse lag meteen na de start in het Borgelerbad aan de leiding en vergrootte haar voorsprong bij het fietsen en lopen alleen maar. De nummer drie van Nederland verpulverde bovendien het Deventer parcoursrecord met bijna een minuut. De Ariënse is duidelijk in vorm.

foto Inge Huitema

Elianne Huitema was ook weer terug en werd keurig tweede. Het brons ging naar Elsemieke Stokman. Na het mooie weer van de laatste weken, was het jammer dat deze mini triathlon, die altijd een leuke confrontatie tussen jeugd en senioren weergeeft, onder natte en killere omstandigheden werd gehouden.

De frustraties eruit bij Chris


Dan maar beter naar Italië, moet Christian Michael Brands gedacht hebben. Onder die voornamen staat Chris in de uitslagen van de eerste Chia Sardinia Tri. De wedstrijd op het Italiaanse eiland stond eerder als 70.3 IM te boek, maar gaat nu op eigen benen verder. De halve triathlon trok ruim 200 deelnemers. Daniel Fontana won hem, vierentwintig minuten later was Chris de achtste man die finishte en daarmee eerste master. Hopelijk kan ‘de oude tijger’ met dit soort kleinere wedstrijden de frustraties van die grote race (Ironman Florida) van zich afgooien. De diskwalificatie die Chris daar opliep, vocht hij aan, maar er is geen Amerikaan of iemand van WTC die reageert. Foei Ironman-organisatie. Ook al is het niet terug te draaien, dan is een atleet nog geen bankrekeningnummer, waar alleen maar van gevangen wordt! O ja, Jenny Schulz was snelste vrouw in de Chia Sardini. De Duitse klopte de Italiaanse schonen Elisabettsa Curridori en Michela Santini. Jenny was in 2014 de voorlaatste winnares van Powerman Holland in Horst aan de Maas.

Stayeren was niet des Powermans

foto Christophe Veuskens

Het Europese Powerman-jaar is zondag ook ingezet in het Duitse Alsdorf. Als Dachser duathlon stond de wedstrijd al drie jaar op de kalender met steeds groeiend deelnemersveld. Zondag was niet alleen het Duitse kampioenschap aan de RBR verbonden, ook het Powerman-circuit streek neer, waarmee Duitsland weer een PM heeft. Alsdorf was echter wel een sprint afstand en het stayeren werd toegelaten. Niet helemaal des Powermans en de Nederlandse ploeg onder leiding van Armand van der Smissen was tevoren niet ingelicht. Opmerkelijk als je bedenkt dat ‘Mister Powerman’ een landgenoot is, die bovendien al een paar dagen voor de wedstrijd in het net over de Limburgs/Duitse grens gelegen Alsdorf was. Hoe dan ook Alexander Picard en Daan Schouten hadden hun tijdritfiets meegebracht. Na wat gesteggel bij de jury mochten ze starten, mits ze niet de armen op het stuur zouden leggen. Thomas Bruins kon wel bijtijds een leenfiets pakken en werd tiende, Alexander dertiende en Daan veertiende. Vierde Nederlander Niels-Peter Foppen eindigde op een 18e plaats. Vooral Alexander baalde, in de aanloop naar het EK moest dit een graadmeter worden. Buitenlandse inmenging was er nauwelijks, want de podia kleurden geheel Duits. Patrick Reger en Kristina Ziemons wonnen allebei de Duitse titel en daarmee hun eerste Powerman. Zowel Alexander als Daan reden grotendeels alleen over het parcours en waren daarmee kansloos tegen de kopgroep.

Luna tweede in open Duitse


Ook zeven jeugd/junioren kwamen in Alsdorf uit op het open DK. Landskampioene crossduathlon Luna de Bruin haalde een fraaie tweede plaats. Tamar Veltman werd met een teenlengte verschil verslagen in de strijd om de derde plek. Soo Yin van Noorloos finishte 27e. Bij de meisjes A werd Willemijn Fuite tiende en Thom Schijnen 30e. En bij de junioren was er een achtste plaats voor Jaimy Voogt en een 22e voor Max van Helmond. Ruim 300 jeugd- en junioratleten deden mee. Bij de ageroupers was er een vierde plaats voor Emy Theunissen en een vijfde voor Marleen Stroomer. Jack Niessen was snelste M60.

Na de hele op safari


Het 48e land waar een hele triathlon is gehouden was afgelopen vrijdag Algerije. In de tweede stad Oran stond een handjevol deelnemers aan de start voor de klassieke afstanden. Naast een verdwaalde Fransman en enkele Noordafrikanen waren het vooral de Tsjechen, die de wedstrijd domineerden. David Jilek was na 9.05 uur als eerste terug, twintig minuten later volgde landgenoot en mede-organisator van de nieuwe wedstrijd Petr Vabrousek. Petr heeft inmiddels elke hele al wel gedaan, dus moet ie er zelf een paar op de kaart gaan zetten. De winst op de halve ging naar nog een Tsjech: Martin Kolar. De volledige uitslagen kon Petr nog niet bieden. ,,We gaan eerst een paar dagen op Sahara-safari’’, zo liet de Almere-kampioen 2000 weten.


Uit een weekend eerder hadden we nog de Strongman Japan ‘open staan’. Altijd lastig, Japanse uitslagen lezen. Inmiddels kunnen we er iets meer wijs uit. Opper-Kiwi Cameron Brown (45) en de Japanse Naomi Washizu-Imaizumi (34) wonnen de race over net even andere afstanden dan een Ironman. De oudste triathlon van Japan trok in het verleden ook Nederlanders, die regelmatig in de prijzen vielen (Jan van der Marel en Katinka Wiltenburg wonnen zelfs). Nu was Paul Telthorst enige Nederlandse deelnemer. Hij finishte als 241e in 10.58.16 uur, oftewel drie uur na Cameron Brown.

Morgen de rest van de uitslagen van afgelopen weekend.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.