Pleuni’s bidon; Gomez in Cannes, Frodo in Taiwan; Maud op z’n Grieks; Hardlopen – WTJ 784
DINSDAG – Haar tweede halve dit seizoen had Pleuni Hooijman een podiumplaats op kunnen leveren. In de mondaine Franse badplaats Cannes was ze op de Polar International Triathlon op weg naar de derde plaats, maar ze verloor onderweg aerobidon en hartslagmeter. Het eerste belangrijk vanwege voeding het tweede kostbaar. Ze besloot te stoppen en te gaan zoeken. De bidon was kapot, de hartslagmeter onvindbaar. Door gefietst, maar toen was de derde plaats verkeken. ,,Het was mijn eigen fout en geen excuus voor het missen van een mogelijke derde plaats’’, aldus de Team4Talent-atlete, die als een van de weinige Nederlanders mee deed aan deze toch grote, maar loodzware race. Het fietsonderdeel bijvoorbeeld is veel langer dan 90 kilometer en er moet nogal wat geklommen worden in het Franse achterland.
Ketting
Javier Gomez liet Bermuda voor wat het was en koos voor Cannes. Al snel na het zwemmen nam hij de leiding, maar de Brit Sam Laidlaw had weinig ontzag voor de grote kampioen. Hij sloot aan en bleef veertig kilometer in de nabijheid van Javi. Tot zijn ketting brak. Met nog 35 kilometer te gaan besloot dappere Sam te gaan lopen met zijn fiets in de hand. Hij arriveerde als laatste in de wisselzone, te laat om nog te mogen lopen….
Daarna had Gomez vrij spel. Ook de afsluitende 10 Engelse mijlen (de afstanden waren nogal afwijkend) lopen gingen hard. Twaalf minuten lang kon de Spanjaard de pers te woord staan alvorens de Fransman Kevin Maurel arriveerde. De derde man was Malte Plappert. Buiten Pleuni niet veel Nederlanders. Arjen Soederhuizen was op een 257e plaats de beste van de zes. Maar toen was Pleuni al een half uur binnen.
Ook de vrouwenrace leverde een topper als winnaar op: Lucy Charles, nummer twee van Hawaii won ook hier. De francaises Johanna Daumas en Maria Gay Pageon stonden naast haar op het podium, daar waar Pleuni had willen/kunnen staan.
Torsten beste in Taiwan
De Challenge triathlon van Taiwan stond zondag ook op het menu. Bekende Azië-gangers in het veld van bijna 700 triatleten. Dylan McNeice was weer eens niet alleen een sterk zwemmer, hij klokte 8.16 en daarmee zes minuten sneller dan de Zweedse expat Fredrik Croneborg. Ozzie Luke Bell bleef als derde ook dik onder de negen uur. De rest zat daar boven. In de vrouwenwedstrijd was de Britse Julia Grant te sterk voor de Amerikaanse Alyssa Godesky. Voor de tweede keer wist de Taiwanese organisatie wereldtopper Jan Frodeno te strikken. Voor de tweede keer won de Duitser met enorme overmacht. Tussen hem en de Taiwanees Wang Qing zat een dik half uur. Twee Nederlanders op die halve die in een massaveld van 1200 triatleten best ver van voren zaten. Torsten van Dullemen eindigde 26e, Ronin Tijssen werd 46e. De verschillen ten opzichte van Frodo vermelden we maar even niet. Maar hij is van een andere planeet.
Maud zesde in Xterra Griekenland
In Vougliameni, waar in 2004 nog het Olympisch parcours lag voor onder meer Wieke Hoogzaad en Tracy Looze, was afgelopen zondag het domein voor de Xterra-specialisten. Het was de derde race langs de Middellandse Zee in drie weken tijd. Waren het op Malta en Cyprus nog Roger Serrano en Brigitta Poor, beide koplopers in de Europese Xterra-stand bleven nu steken op vierde plaatsen. De winst ging naar de Fransman Arthur Forissier, die de wedstrijd won op zijn snelle wissels. Het komt zelden voor in triathlons dat de nummer twee op alle onderdelen sneller is, maar toch verliest. Het overkwam de Italiaan Marcello Ugazio, die de snelste netto-tijden neerzette, maar Forissier toch acht tellen voor hem zag finishen. Een tweede Fransman, Arthur Serrieres werd derde. Bij de vrouwen liet de Britse Nicole Walters zien dat haar vorm de laatste weken stijgende was. Haar grootste winst boekte ze op het zwemonderdeel, waar ze meestal als eerste uit het water komt. Nu was die voorsprong zo groot dat ze op Helena Erbenova weliswaar toegaf op ATB en de cross-country en toch buiten schot bleef. De Oostenrijkse Carina Wasle, dit jaar al winnaar van Xterra’s in Zuid-Afrika en op de Fillipijnen, werd in Griekenland derde. Maud Golsteyn was bij het fietsen in haar element. Dat was nodig, want met de tiende zwemtijd op vijf minuten van Walters, was er werk aan de winkel. Dankzij de vijfde fiets- en zevende looptijd werd Maud als zesde aan de finish verwelkomd. Ze staat nu zevende in de tussenstand.
Bitterheid
De Trinacria Half in Italië ging niet door. Buiten de wil van de organisatoren verbood de gemeente delen van het parcours af te sluiten. Daarop oordeelde de rechter dat de wedstrijd moest worden uitgesteld. Op Facebook biedt de organisatie haar excuses aan: wij weten hoeveel offers u heeft gebracht om hier aanwezig te zijn en kunnen niet nalaten onze teleurstelling te uiten over wat er is gebeurd en voor het ongemak voor u allen. Onze bitterheid is groot. Wij hopen op uw begrip. Maar dan dus in het Italiaans.
Vlietloop en meer
We hadden ook veel loopwedstrijden nog. Gieny van Niejenhuis won de 15 kilometer in de Bosloopcompetitie Harderwijk, Ann Schoot Uiterkamp de VIB-lopen finale te Maarssen. De Texelse Natascha van der Vis was op het eigen eiland winnares van de Hoge Berg Loop in Den Burg. Geen Powerman meer, wel het Rundje um ut Hundje in Horst, waar Martijn Keijsers snelste master was. Veel lopen op Koningsdag. In de Gastelse Vlietloop snelden Huub Maas en Erik-Simon Strijk naar een eerste en derde plaats op de halve marathon. Op de Koningsloop van Beilen waren er overwinningen voor Britt van den Hoven, Grietje Hoogerkamp en Mathijs de Vroome. Aje Niks won de Koningsloop van Hoge Hexel. De Koningsloop te Hasselt ging naar Sarah-Lynn Reuver en Nicole Loeve was de ‘koningin’ van de Bavaria Kings & Queens Race in Lieshout.
In het Belgische Doornik stond vandaag – 1 mei – het Belgisch kampioenschap ploegentriathlon op het programma. Daarover morgen meer. Nog wel melden dat afgelopen zondag het BK sprint duathlon ook in Doornik was. Emma Claisse, dochter van Joël, greep de titel voor eigen publiek. Belgisch kampioen bij de mannen werd Jonathan Wayaffe. Jan Petralia kwam bij het fietsen ten val, maar is bijtijds fit voor het EK in Denemarken.