TeamByLars officieel van start


TeamByLars is een triathlon team dat zich specifiek richt op de lange afstand.
Het team bestaat uit de atleten Martijn Paalman, Erik Doornbos, Tijmen Smit, Max Severijns en Erik van den Haak. Daar waar de eerstgenoemden al wat jaren rondlopen in de triathlonsport hebben Erik en Max pas sinds 3 jaar hun entree in de sport gemaakt.

Triathloncoach Lars Karmelk samen met Erik Doornbos zijn de founders van het team en zien potentie in deze atleten. Naast een gezonde portie ambitie en doorzettingsvermogen ziet Lars bij allemaal de potentie om uiteindelijk de stap naar Kona te kunnen maken. De coach heeft tegen het team gezegd dat hij 3 jaar nodig heeft om hen op topniveau te krijgen. Naast de gezamenlijke ambities combineert bijna elk teamlid het sporten naast een baan en gezinsleven. Dat vereist in ieder geval dat je slim met je tijd omgaat in training, goed weet hoe je, je moet verzorgen en wanneer je op tijd gas terug moet nemen. Centraal staan een goede communicatie en balans vinden. Met de manier waarop zij trainen is het mogelijk om maandenlang op hoog niveau mee te doen en pieken zij naar 1 of 2 uitschieters in het seizoen. Je zult hen dan ook vanaf mei tot en met september (of oktober )  in actie gaan zien.

Eigenlijk zijn zij vorig jaar al voorzichtig begonnen met het team en dat ging in het eerste jaar al niet onverdienstelijk. Zowel Martijn als Tijmen wisten in de Ironman Maastricht en Challenge Almere respectievelijk de 1e en 2e plek te bemachtigen in de age Group 30-34 jr. Dat was een bevestiging dat zij op de goede weg zitten en dat gaf ook extra inspiratie voor de rest van het team. “Anything is possible”! Sindsdien hebben zij het team gezicht gegeven door meer structuur aan te brengen en meerdere sponsors aan te trekken. Zo hebben ze bijvoorbeeld onlangs in het Twentse Westerhaar een trainingsweekend belegd. Bij de eerste aanblik van het schema met 2-3 trainingen per dag tijdens het trainingskamp werd even geslikt maar iedereen kwam er beter uit na 4 dagen trainen.

Het team zal in de laatste periode voor de belangrijke wedstrijden van dit seizoen de Ironman in Maastricht en Challenge Almere trainen op het parcours. Ze hebben een hele specifieke triathlon aanpak waarbij ze heel gericht trainen en  goed voorbereiden op de wedstrijdspecifieke omstandigheden: zoals nutrition, indelen van die race en goed kunnen finishen.
Hoewel triathlon een individuele sport is en iedereen zijn eigen weg af legt, werkt het trainen in een team motiverend en kunnen ze kennis en passie met elkaar delen. Bovendien zijn sommige teamtrainingen van hen een soort benchmark om te zien hoe de atleten ervoor staan. Ook dat werkt motiverend.

Naast het plaatsen voor Kona in 2019 is structureel meedoen om de podium plaatsen op het NK, Ironman’s en Challenges de tweede doelstelling van het team. Hoewel de focus op de lange afstand is,  staan het team dit jaar ook aan de start bij het NK halve in Nieuwkoop. Daarna bouwen ze via de halve van Didam door naar de Ironman Maastricht -tevens NK- en Challenge Almere. Naast de prestatieve doelen hoopt het team met hun “ road to Kona”  ook anderen te inspireren om naast een baan en gezin toch ambities na te jagen op een gezonde, goed doordachte manier.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.