4 mei; Previews EK Vejle; lijstje NK sprint; ITU-races, Yvonne op Lanza, Breukelen en meer: WTJ 787

VRIJDAG – Het is 4 mei. Dat alle nationale gebeurtenissen en tradities tegenwoordig aan discussie onderhevig zijn, maakt dit land bijzonder en bizar tegelijk. Maar als gaat vanavond het brandalarm af bij de linkerburen en zit het andere buurjongetjes achter zijn drumstel, ik ben twee minuten stil, in gedachten verzonken. Overigens niet thuis, maar op één van de vele herdenkingsplaatsen in ons land. Niets is zo individueel als de doden herdenken.

Nou ja tri- en duathlon kan soms ook behoorlijk individueel zijn. Nu het seizoen weer echt begint, hebben we vaak drie WTJ-afleveringen voor wedstrijdverslagen en twee WTJ’s met vooraankondigingen nodig. We doen het graag overigens.

 

Thomas Bruins en Miriam van Reijen favoriet op EK


Gisteren al over het NK RBR sprint Hoogerheide en het EK Powerman Velje gehad. In de Deense stad is Thomas Bruins medaillekandidaat evenals Soren Bystrup en Seppe Odeyn, al doet de Belg wel een pittig programma (IM Texas – EK Powerman – IM Lanzarote). Felix Köhler verdedigt zijn titel. We geven Miriam van Reijen grote kans op de titel met Katrin Esefeld als belangrijk rivale. Titelhoudster Emma Pooley ontbreekt.


In de mêlee van kampioenschappen, die jaar in jaar uit in Venray en Horst aan de Maas werden gehouden, bleek in 2013 al een eerder nationaal kampioenschap sprint run-bike-run te zijn gehouden. Juul van de Kruijs en Dieuwertje Poort waren derhalve de eerste winnaars van deze discipline. Twee jaar later gaf Armand van der Smissen er in zijn Tilburg een doorstart aan. Hij won nog ook en dat deed bij de vrouwen Pien Keulstra. Dus hebben we ook daar een eerste medaillelijst van kunnen maken (onderaan bericht), waar zondag in Hoogerheide dus zes medailles bij komen. Was er in Horst aan de Maas en Tilburg nog in de agegroupers een nationale titel te verdienen, zondag geldt alleen het overall-klassement mannen en vrouwen. Met alle respect voor de kwaliteit van de deelnemers destijds moet gezegd dat in Venray vrijwel alle deelnemers aan dat NK sprint in de prijzen vielen. En dat had dan weer te maken met het subsidiestelsel in de provincie Limburg, waar voor elke titelstrijd een pot geld klaar ligt. Dus twee Europese kampioenschappen, twee Nederlandse en zelfs de Luxemburgse kampioenschappen waren aan het programma toegevoegd. Daar moet een slimme organisator achter gezeten hebben…. In Tilburg was het overigens al drukker en weer drie jaar later, in Hoogerheide, moet er keihard om de truien en plakken geknokt worden.

 

Snelle leerling


Met wie moet Els Visser rekening houden in Ironman Australia? Laura Sidall en Annabel Luxford hebben net even wat meer ervaring in Ironmans. Maar Els is een zeer snelle leerling, het half jaar Down Under heeft haar gerijpt. We gaan het zien. Bij de mannen tippen we – toch weer – Marino Vanhoenacker, David Dellow, Paul Ambrose en Luke McKenzie.


Onze Nederlandse toppers zwerven weer uit over de wereld. In de ITU-races komen we Marco Akershoek en Youri Keulen in de African Cup-race in het Tunesische Yasmine Hammamet tegen. In het verre China staat globetrotter Donald Hillebregt in de World Cup-race van Chengdu aan de start.

 

Yvonne doet er vijf! Heles!


Een weekje geleden was Yvonne van Vlerken even in mineur. De grote baas van Simplon, haar hoofdsponsor overleed op 55-jarige leeftijd. Ze deelde in het verdriet om zich vervolgens weer snel op te laden voor haar derde halve triathlon in een maand tijd. Yvonne is terug in Italië voor de nieuwe Challenge in Riccione, Groene Parel aan de Adriatische Zee. Yvonne maakte deze week haar wedstrijdkalender 2018 bekend met daarbij de cryptische boodschap dat er nog één geheime race bij komt. Tja, dat moet je net op Facebook zetten. Voer voor speculatie en jawel binnen de kortste keren werd duidelijk dat Yvonne een vijfde hele triathlon heeft uitgekozen. In omgekeerde volgorde start ze in Barcelona, Almere, Maastricht,, Roth en….Lanzarote.

 

Atletenmakelaar Ruud


Zal ik u een geheimpje verklappen? Onze Ruud, behalve speaker op Lanzarote ook een beetje atletenmakelaar voor deze Ironman, heeft net zo lang verleidelijke verhalen zitten ophangen dat Yvonne wel móést toegeven. En eenmaal over de streep, gaat ze er ten volle voor. Yvonne’s reactie: ,,Ik heb al vaker in dubio gestaan. Ik was een beetje gebonden aan de thuiswedstrijd in Sankt Pölten, die altijd samenvalt met Lanza. Dus ontbrak deze Ironman nog steeds op mijn bucketlist en dat terwijl  nog wel Ruud me straks binnenpraat. Mijn tiende keer Sankt Pölten sla ik over, ik ga helemaal voor Lanzarote.’’
Prachtig nieuws natuurlijk. Voor onze beste triatlete op de lange afstand en voor onze beste speaker. In Riccione heeft Yvonne gezelschap van vier landgenoten in de agegroupers. In Amerika zijn komende dagen de 70.3 Ironman van St. Geroge en de Powerman Michigan. Twee Powermans op dezelfde dag. Als daar maar een vliegschema voor te verzinnen valt.

In het Belgische Veune – ook wel bekend als de Boetestad – is zondag voor het eerst een kwart triathlon. Sandman Events is bij onze zuiderburen wat onder meer Sportvibes, Extra Leisure, Start2Finish en Amsterdam Sport Events is. Ze zoeken locaties uit en organiseren er wedstrijden. Omar Brons is kansrijk.

 

Breukelen eerste kwart


In eigen land is op Bevrijdingsdag de Olympische afstand triathlon in Breukelen. Jarenlang de openingswedstrijd, nu waren twee Overijsselse driekampen net even eerder. Maar het is wel de eerste Nederlands kwart van 2018. Zwemmen in sport- en recreatiecomplex ’t Kikkerfort. Fietsen op een heen- en weer parcours langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar Abcoude en terug en lopen eveneens heen- en weer langs de oostzijde van het kanaal. Start is vroeg, eerste serie zaterdagochtend om 8.00 uur. De snelsten mogen ietsje uitslapen: 10 uur te water. Zo maar enkele kanshebbers: Niels Esmeijer, Tijmen Smit en Bart in ’t Velt en bij de vrouwen Channah Brandsema, Deborah Schouten, Paula van der Pouw en Carla van Rooijen. De winnaars van vorig jaar Barry Dooper en Hanneke de Boer kwamen we niet op de startlijsten tegen.


De paratriatleten zitten ook al volop in competitie. Jetze Plat en Geert Schipper gaan eerst nog even in de handbike World Cup van Oostende. Die beleefde eerder deze week al en voorproefje: een tijdrit van 18 kilometer. Jetze won, Geert werd zevende. Zaterdag is de wegwedtrijd in de Belgische kustplaats. Maurits Morsink is dezelfde zaterdag deelnemer in de World Cup paratriathlon in het Spaanse Aguilas.

 

Onze wapenbroeders en -zusters


Over Spanje gesproken. Daar verbleef afgelopen week de nationale militaire ploeg op uitnodiging van het Spaanse team. De Nederlanders en ook Duitsers deden mee aan het open Spaans militaire triathlonkampioenschap. De resultaten van alle Nederlanders nemen we volgende week mee. We melden alvast dat de zege bij de vrouwen naar kapitein Andrea Jochems ging.

Het team stond uiteraard onder leiding van Rik van Trigt samen met trainer Henk Elbertsen en verzorgster Ellen van den Maagdenberg. En – in Spanje of niet – vanavond stonden alle Nederlandse militairen waar ook ter wereld om 20.00 uur Nederlandse tijd TWEE MINUTEN stil. Sssst. Is dat nou zo moeilijk?

 

Medaillespiegel NK RBR sprint:

VoornaamAchternaamGoudZilverBrons
DieuwertjePoort2132013: 1e oa en 1e U23
Juulvan deKruijs222013: 1e oa en 1e U23
Armandvan derSmissen222015: 1e oa en 1e H45
PienKeulstra222015: 1e oa en 1e U23
RolandBesselink112
WoutGraafmans112
TomBerkouwer112
CoendeWit11
JohnAalbers11
MarkWaaijenberg11
GuusjeVrehen11
HaikeNilessen11
ThijsWiggers11
EdwinOphof11
HenryDullink11
Janvan derHeide11
BertStreumer11
SandradeJonge11
SonjaJansen11
MarielleSprangers11
PietaRitskes11
Erikvan derHeijden332013: 2e oa en 2e U23
GabyKerkhoffs22
Cindyvan derAvoort1122013: 3e oa en 2e U23
JurienadeVries11
MarcoHoogenraad11
RonHendriks11
JoKlerken11
MaikelZuijderhoudt11
LesleySmit11
MichaelRaaijmakers11
RuudLouer11
PetervanEgdom11
TinideLaat11
GerardvanWissen11
MarjondeKok11
VeroniquevanGils11
PhilyBrooijmans11
BrigittaHoningh22
AlexanderPicard11
JoepStaps11
MartijnKogelman11
AnneReintjes11
GerbenSchreurs11
LotteJacobs11
TomRademaker11
JandeJager11
HansBoven11
JohanLek11
JackNiessen11
JanMaaskant11
LindyvanAnrooij11
TheaSegeren11

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.