Breukelen; Chengu; Yasmine; Els in IM Australia; NK RBR; Yvonne wint Challenge Riccione – WTJ 788

       (foto’s Bert van Rossum)

ZONDAG – We maken ons er even makkelijk vanaf en berichten in vogelvlucht de wedstrijden van dit weekeinde. Zaterdagmorgen de kwart triathlon van Breukelen. Meteen prachtig weer en de zon scheen in het bijzonder voor winnaars Niels Esmeijer en Deborah Schouten.


De World Cup in het Chinese Chengdu. De formule Tiszaujvaros zeg maar met halve finales en een finale. Donald Hillebregt finishte tiende in zijn serie, waar de beste negen (…) door mochten naar de finale. Eigenlijk was Donald de snelste, die buiten de boot viel. Of hij daarna nog de inspiratie kon vinden voor een B-finale is de vraag. Ook daarin finishte hij als tiende.

In het Tunesische Yasmine Hammamet waren het de internationaal nog vrij onbekende Duitsers Lasse Luhrs en Nina Eim, die wonnen. Marco Akershoek beoordeelde zijn 19e plaats met een ‘zesje’. Youri Keulen, die op de tweede startrij moest beginnen finishte als 25e.

 

Spannende nacht met Els


Zaterdagnacht dan. Zinderende spanning bij de volgers van Els Visser. We plaatsen nu het nuchtere persbericht en hebben morgen contact met Els, die zich kort na de finish al weer topfit voelde gelukkig.

PORT MACQUARIE – In pas haar derde hele triathlon is de Nederlandse eerstejaars proftriatlete Els Visser vierde geworden op de Ironman Australie. In Port Macquarie bleef Visser, die al een half jaar Down Under traint, lange tijd zicht houden op een eerste podiumplaats tussen de profs. Visser stapte als vierde uit het water samen met de latere winnares Laura Siddall. Hun achterstand op Annabel Luxford en Kelsey Withrow was fors: zeven minuten. Luxford fietste vervolgens weg bij haar concurrente, maar gedurende de 180 kilometer fietsen kwam titelverdedigster Siddall steeds dichterbij. Visser schoof op naar de derde plaats. Bij aanvang van de marathon keek de Utrechtse tegen een kwartier verschil aan ten opzichte van de Britse Sidall en Luxford. Die stapte met astmatische problemen uit in de warme wedstrijd, waardoor Els Visser bij het lopen zelfs enige tijd tweede lag. Terwijl Siddall haar titel prolongeerde, moest de Nederlandse triatlete, die pas anderhalf jaar serieus de driekamp beoefent, toch nog twee plaatsen prijsgeven. De Nieuw-Zeelandse Burke kwam haar eerst voorbij, later deed dat topzwemster Withrow ook nog. Net als in Zurich vorig jaar bij haar debuut werd de in het Drentse Glimmen geboren 28-jarige atlete vierde. Maar nu tussen de profs. Ze moest er voor tot het uiterste gaan, omdat ook de nummers vijf en zes haar op de hielen zaten. Na deze wedstrijd keert ze terug naar Nederland voor het Europese seizoen.


Bij de mannen was de 41-jarige Belg Marino Vanhoenacker fenomenaal. Hij won zijn zeventiende Iromnan wereldwijd, was lange tijd houder van de wereldbesttijd (7.45 uur in Oostenrijk) en verbrak nu ook het parcoursrecord op de als minder snel te boek staande race in Port MacQuarie. Vanhoenacker moest aan de finish meteen opgevangen worden door Ironman-speaker Mike Reilly. ,,Dit doet pijn voor een oude man als ik.’’ Hij klopte Luke McKenzie, de Australische favoriet. Verrassend was dat Vanhoenacker zijn zege behaalde op de marathon en als tweede van de fiets kwam. Meestal bouwt de Belg zijn winst bij het fietsen op, maar nu was de jonge Nieuw-Zeelander Mark Bowstead anderhalve minuut voor hem van de fiets. Hij verbeterde het stokoude parcoursrecord van de Fin Pauli Kiuru uit 1992. Bowstead werd uiteindelijk derde. Claudia Striekwold werd 13e vrouw en vierde in haar agegroup. Zou ze een slot krijgen? We weten het morgen.

Zondag ging het allemaal weer vrolijk verder met het terug gekeerde NK sprint run-bike-run in Hoogerheide. Een enerverende wedstrijd, waarin door de hitte en de heuvels van de Brabantse Wal vanalles gebeurde. Diezelfde dag ook nog het EK lange afstand run-bike-run en de Challenge van Riccione. Felicitaties in eerste instantie aan Jony Heerink, Thomas Cremers, Marina van Dijk, Daan de Groot en Yvonne van Vlerken. Ook hier het algemene verslag, de komende dagen de persoonlijke verhalen en WTJ-beschouwingen.


HOOGERHEIDE – Thomas Cremers en Jony Heerink zijn vandaag, in het bloedhete Hoogerheide, nationaal kampioen duathlon geworden. Zij legden het parcours op en rond de Brabantse Wal en de trap, bekend van de Grote Prijs Adrie van der Poel het snelst af. Voor de 20-jarige Cremers was het zijn eerste zege bij de elite. De 20-jarige atleet uit Elst had aanvankelijk zijn drie teamgenoten van Trican in zijn nabijheid. Voormalig baanatleet Dennis Licht was als eerste bij zijn fiets. Achter hem volgde een Trican-treintje met Cremers, Thijs Wiggers en Niels te Pas. Gevieren vormden ze een kopgroep, die alles weg had van een ploegentijdrit. Toch zou het kwartet niet lang bijeen blijven. Licht, pas toe aan zijn derde duathlon, is het samenfietsen niet gewend. Hij maakte een stuurfout en kreeg teamgenoot Te Pas over zich heen. Dennis Licht moest met een hoofdwond worden afgevoerd naar het ziekenhuis, Te Pas kon met fikse schaafwonden zijn race voortzetten. Cremers en Wiggers bleven vooraan, maar het gat met het achtervolgende peleton werd snel kleiner. Toch bleef Cremers, vorig jaar bij de junioren nog derde van de wereld, vooruit op de laatste vijf loopkilometers. Wiggers viel vanwege de hitte ver terug, de tweede plaats ging over op Wesley Mols. Verrassend was de bronzen medaille voor Tim Jacobs, die zijn tweelingbroer Daan even later zesde zag worden.
Bij de vrouwen waren de favorieten Lesley Smit, Jony Heerink en Sophie van der Most snel samen vooraan. Hoewel Shirin van Anrooij er alles aan deed het gaatje kleiner te maken bleef het drietal bij het lopen vooruit. Op de fiets maakten Heerink en Van der Most de wedstrijd hard. Zozeer dat topfavoriete Lesley Smit eraf moest. Op de tweede run kon Hellas-atlete Heerink het afmaken. Het was haar tweede duathlontitel. Van der Most bleef nooit ver achter en knokte zich naar zilver. Smit bleef op haar beurt Van Anrooij ruim voor. In de teamcompetitie waren het RTC Brabant bij de mannen en EDO Sports bij de vrouwen, die de dagzege behaalden.


Het EK duathlon lange afstand viel jammergenoeg samen met het NK. Op deze wedstrijd in het Deense Vejle behaalde Marina van Dijk een uitstekende derde plaats. De Amersfoortse was langdurig geblesseerd, maar is nu helemaal terug. Ze gaf zes minuten toe op de nieuwe Europees kampioene, Sandrina Illes uit Oostenrijk. Thuisfavoriet Soren Bystrup won bij de mannen. Beste Nederlander was Hellas-atleet Daan de Groot op een vijfde plaats.


In het Italiaanse Riccione was Yvonne van Vlerken de sterkste. Twee weken na haar zege in Gran Canaria was de topatlete opnieuw de sterkte.

Morgen gaan we er weer echt voor zitten. Op het redactielokaal van Trikipedia!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.