Review Zone3 swimrun wetsuit door Bonnie van Wilgenburg

 

Al een paar jaar doe ik graag mee aan “swimrun” wedstrijden, tussen de triatlons door. Voordat ik uitleg waarom de Zone3 Versa een goede swim-run wetsuit is, met name voor de beginnende swimrunner, is het wel zo handig dat iedereen goed begrijpt wat “swimrun” inhoudt. Op mijn facebook pagina heb ik wat video’s van swimrun wedstrijden gepost waaraan ik mee heb gedaan.

 

Het is namelijk niet echt hetzelfde als de Nederlandse “zwemloop”/aquathlon, waar 1x gezwommen wordt, en dan 1x gerend. Swimrun is een endurance sport, waarbij er continue gezwommen en gerend wordt, over aan bepaald parcours door de natuur heen. Het zwemmen is in open water, vaak tussen eilanden, en het rennen is off-road, vaak op wilde, unieke plekken. De eerste, originele swimrun heet “ÖTILLÖ”, en heeft 52 transities, 26 eilanden en in totaal wordt er 10 km afgelegd in open water en 65 km over trails. Niet alle wedstrijden zijn zo lang en er zijn voldoende kortere wedstrijden in Europa, maar het blijft een “endurance” evenement. Swimrun races doe je in tweeparen, zwemt in een wetsuit met je trailschoenen aan. De meeste gebruiken een pull buoy (gezien het gewicht vd schoenen) en paddles (voor wat meer kracht). Echter, je moet dus ook hardlopen met je wetsuit aan, daarom zijn er speciale swimrun wetsuit.

 

Zone3 Versa swimsuit

De sport wordt steeds populairder en er is steeds meer keus. Zone3 was een van de eerste triatlon merken met een specifieke swimrun wetsuits. Zone3 richt zich op “performance” en is het meest verkopende merk in Groot-Brittannië en wordt steeds bekender in de rest v/d wereld. Zone3 bood eerst alleen de higher-end Zone3 Evolution aan (450 euro), maar nu ook de Zone3 Versa (229 euro), een van de goedkopere opties op de swimrun wetsuit markt. Budget op deze markt betekent vooralsnog vaak rond de 300 euro. Versa is dus relatief goedkoop, maar nog altijd zeer geschikt. De Zone3 wetsuits komen in damen/heren-specifieke fit. De Versa is gebaseerd op de grote zus Evolution, waardoor het een functionele high-perforamce wetsuit blijft, maar een stuk voordeliger vanwege de keuze van materiaal, wellicht minder flexibel, maar nog altijd zeer goed. Sommige extra’s van de Evolution zijn weg gelaten bij de Versa, zoals een fluitje en kompas. Kompas is meestal niet verplicht voor de wedstrijd, maar een fluitje wel. Gelukkig kan je die er apart bij stoppen.


Nu we het toch over “extra’s” hebben, lets talk pockets. Bij swimrun moet je dus wat spullen mee kunnen nemen (fluitje, beker/flesje voor water, voedsel). Het voordeel van de Zone3 wetsuits (Versa en Evolution) is dat deze een relatief grote zak met rits hebben aan de buitenkant, op de rug, waar je veel opbergruimte hebt waar je makkelijk bijkomt. Veel swimrun wetsuits hebben alleen kleine zakken aan de binnenkant van de wetsuit, maar daar kom je toch niet zo makkelijk bij tijdens een wedstrijd. De Versa heeft bovendien ook nog 2 zakken aan de binnen kant (zonder rits).

Vanwege de grote zak aan de achterkant is er geen ruimte voor aan lange rits aan de achterkant van de wetsuit. Voor het opendoen van de wetsuits (Evolution en Versa), heeft Zone3 heeft ervoor gekozen om alleen een rits aan de voorkant te doen. Sommige swimrun wetsuits hebben 1 rits, voor of achter, maar sommige swimrun wetsuits hebben zowel een rits aan de voor en achterkant. Tijdens het rennen houd je de wetsuit altijd aan, maar je kan ervoor kiezen om de armen uit de wetsuit te halen en zo de bovenkant van de wetsuit te laten hangen tijdens het rennen. Dit is met name handig voor langere loopafstanden in heet weer. Door twee ritsen te hebben, kan de wetsuit snel en makkelijk uit. De Versa heeft 1 rits, en gaat niet zo snel/makkelijk uit. Maar je hebt natuurlijk altijd je swimrun partner die je kan helpen. Bovendien, hebben mensen het vaak erg koud tijdens swim-run wedstrijden, door de langere afstanden in vaak koud water. Daarvoor is de Versa wel erg geschikt, het zit goed aangesloten tijdens het zwemmen en laat niet veel water in.

Zone3 Evolution swimsuit

Een van de vele uitdagingen van een swimrun is dus de temperatuur, wat van heel koud naar heel warm kan gaan. Rennen in een gewone triatlon wetsuit is moeilijk, omdat het niet flexibel genoeg is, bovendien zou het ook gauw erg warm kunnen worden. Vandaar dat de meeste swimrun wetsuits korte benen hebben en soms ook korte armen. Sommige swimrun wetsuits hebben lange armen/benen, maar worden zo gemaakt dat je de armen/benen korter kan knippen: de keuze aan jou. Dit heeft ook z’n nadelen vind ik, omdat ik heb gemerkt dat wanneer ik de mouwen afknip, de wetsuit niet meer zo goed aansluit en er veel water binnen komt. De Versa komt met korte armen, wat ikzelf fijn vind. Deze sluiten netjes aan en laten niet veel water in. De Versa komt met aparte mouwen, dus als je toch wat meer bescherming van de koud wil tijdens het zwemmen, kan dat zo. Ikzelf heb niet zo’n last van koud water, dus vandaar dat ik voor korte armen ga, omdat ik dat fijner rennen vind. De benen van de Versa zijn 3/4. Vrij uniek op de swimrun markt. Het heeft z’n voordelen: meer bescherming tegen de kou en bescherming voor de knieën.. (de wedstrijden zijn vaak vrij technisch/lastig, dus als je verwacht te vallen is wat kniebescherming een bonus..). Ik heb altijd wetsuits gehad met korte benen, dus wist niet of het materiaal zou irriteren rond de knieën, maar tijden de test was het rennen prima en had ik er geen last van. Toch zou ik er zelf voor kiezen om de benen kort te knippen (voor de flexibiliteit), en dat kan met de Versa.

Ten slotte nog wat andere punten:
In swim-run wedstrijden kiezen de paren er vaak voor om aan elkaar vast te zitten dmv een bungee cord. Zo raak je elkaar niet kwijt en kan de sterkere zwemmer de zwakkere zwemmer meetrekken. Zone3 en andere merken verkopen hiervoor speciale “riemen” die je om kan doen, maar ikzelf ben gewend om een bungeecord direct aan de wetsuit vast te maken met een karabijnhaak. Veel swimrun wetsuits hebben namelijk een speciaal lusje hiervoor. De Versa heeft dat niet. Wel zou je makkelijk aan gaatje kunnen prikken aan de voorkant onder bij de rits, of gewoon zo’n speciale “riem” ervoor aanschaffen.
De schouders van de Versa zijn van een geelgekleurde 2mm flexibel materiaal, ideaal voor zichtbaarheid en snelheid. Rug en onderam materiaal is gemaakt van “Neo-Breathe”, speciaal gemaakt voor swimrun wetsuits. Benen ook weer speciaal materiaal: “Gator Fabric”, voor langdurigheid. Dat is ook wel nodig, omdat met het rennen door de natuur er anders makkelijk scheurtjes zouden komen in de wetsuit.
Ik raad alle triatleten/atleten aan om mee te doen aan een swimrun wedstrijd, die inmiddels erg populair zijn in de rest van Europa. Wel is hiervoor een speciale swimrun wetsuit nodig en de Versa is dus een zeer geschikte keuze voor de “budget” optie.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.