Geen vrolijke WTJ: rest in peace Sander Menkveld en Eric Geboers; lichtpuntje met Dennis – WTJ 789

MAANDAG – Dit had een vrolijke aflevering moeten worden. Een mooi pallet met topprestaties van du- en triatleten uit binnen- en buitenland. Met Europese titels in Vejle voor Daan Schouten uit Almelo en Elly Visser uit Amersfoort. Met nog meer Amersfoortse successen zoals het zeer aangename brons van Marina van Dijk bij de elites en de nationale sprint RBR-titel van Jony Heerink. Dat wordt nog een hele kluif bij de verkiezingen sportvrouw van het jaar in Amersfoort. We hadden het willen hebben over die magistrale zege van Thomas Cremers in Hoogerheide, over de superioriteit van Yvonne van Vlerken in de Challenge Riccione, het Europees brons van Tibor Gijssen in hetzelfde Deense Vejle. Over al die successen en meer.

Ongeval met tractor


Maar we doen het niet. We parkeren de vreugdevolle momenten voor droevige, dramatische gebeurtenissen. De tragische dood van Sander Menkveld bijvoorbeeld. De 45-jarige triatleet uit Anna Paulowna kwam zaterdagavond rond half acht om het leven bij een aanrijding met een tractor met aanhanger. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Kooltuinenweg met de Molenweg ter hoogte van Slootdorp. Sander was aan een fietstraining bezig. In afwachting van de ambulance hebben omstanders geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, een taak die door het ambulance-personeel werd overgenomen. Helaas mocht alle hulp niet meer baten. Sander overleed op de plaats van het ongeval.

Sander vorig jaar beste master in eigen kwartje

Sander Menkveld was al geruime tijd actief in de triathlonsport. Met name in de vele grote en kleine Noord-Hollandse triathlons was hij een graag geziene deelnemer. In uitslagenarchieven kom ik Sander in Abbekerk 1997 al tegen. In dat jaar werd hij negende in die wedstrijd. Uiteraard stond het Kwartje in het eigen Anna Paulowna jaarlijks op het programma. Jarenlang hikte hij tegen de top tien aan, maar steeds moest hij er net te veel voor laten gaan. Vorig jaar kwam dan toch de doorbraak. Met gerichte training en pieken voor eigen publiek behaalde Sander een vijfde plaats totaal en daarmee zowel snelste master als snelste polderbewoner. De NS-conducteur was er terecht trots op, zoals hij dit voorjaar ook een scherpe tijdrit neerzette in Almere. Tussen de hardrijders werd Sander daar zesde master. Het had er alles van weg of hij zou dit jaar nog meer gaan oogsten in de triathlons. Helaas, het mag niet zo zijn. Vrijdag zette hij nog een vrolijke foto op zijn Facebook met Santini-petje op en de boodschap dat hij twee minuten stil zou zijn die dag. Zaterdag, Bevrijdingsdag, komt zijn snelle en zo vertrouwde tweewieler abrupt tot stilstand nabij Slootdorp. RIP Sander. Aan zijn familie, collega’s, triathlonvrienden en allen begaan met het verlies van Sander: heel veel sterkte.

De Kid dook hond achterna en verdronk


Vandaag kwam daar nog eens de dood van Eric Geboers bij. De Belgische vijfvoudige wereldkampioen motorcross alias de Kid, begon na zijn carrière in de motorsport een organisatiebureau EG Events. Naast zijn eigen sport ondersteunde hij van meet af aan triathlons in zijn land. Onder meer de halve van Brasschaat kon op zijn warme belangstelling rekenen. In 1994 werd hij de geldschieter van het internationale XENIA-team. Daarin kwamen Spencer Smith, Luc van Lierde en Isabelle en Beatrice Mouthon uit. Het was een eenjarig project, Het jaar erna werd het de beroemde Rider-formatie met ook de Nederlandse toppers Rob Barel, Dennis Looze, Ralph Zeetsen en Irma Heeren daarbij. Eric was dan wel van zijn crossmotor afgestapt, hij bleef in de sportwereld een grote motor achter vele projecten. België is in shock bij het horen van het nieuws, dat hij vanuit zijn boot op het Mirama bij Mol naar een hond dook en om nog onverklaarbare redenen niet meer boven kwam. Triathlon- en motorcrosscoach Paul van den Bosch herinnert zich Eric goed. ,,In zijn laatste jaar met grote titels, had ie maar één keer met de motor getraind. Hij had dat niet nodig, vond zijn motivatie in triathlon.’’
Als dan ook nog oud-topschaatser Wouter Olde Heuvel getroffen wordt door een hersenbloeding dan hebben we ons portie leed wel weer genoeg gehad.. Olde Heuvel eindigde in de top vijftien in de laatste wintertriathlon van Assen en nam ook deel in Twente.

Dennis mankeert gelukkig niets


Enig lichtpuntje is Dennis Licht. What’s in a name! Dennis kwam dus flink ten val aan de Onderstal in Hoogerheide op de flanken van de Brabantse Wal. Een stuurfoutje en daar lag de topatleet, die in bloedvorm verkeerde. Tot overmaat van ramp was hij vooruit met zijn Trican-Davilex teamgenoten. Met Thomas Cremers en voorop ging Dennis in tweede positie onderuit en was het Niels te Pas, die zijn teammaat niet meer kon ontwijken. Met zijn linkervoet raakte Niels hem vol op het achterhoofd. Hij bleef even liggen en dat zag er voor de omstanders niet best uit. Een ambulance voerde Dennis af naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom. Daags erna spreken we snelrijzende ster in de duathlon-scene. ,,Het gaat heel goed met me. Geen hersenschudding, niets. Alleen schaafwonden en een snee in mijn hoofd, maar dat heelt wel weer. Mocht na de CT-scan meteen naar huis.’’


De Beekbergenaar voelde zich beresterk. Met lopen hield ik me heel erg in en met fietsen de eerste ronde ook. Jammer van de stuurfout. Het had een kwartet aan Trican-mannen moeten en kunnen zijn.’’ Van onervarenheid wil Dennis niet weten. ,,Het kan, maar anderzijds heb ik op Papendal ook in peletons gefietst. Met 100 man door de bocht. Nooit gevallen. In Geel lukte het ook prima. Nu reed alleen Thomas voor me. Ik denk dat ik te veel naar voren keek om de ideale lijn te rijden.’’
Als hij de foto’s terugkijkt, snapt hij de schrik van toeschouwers wel. ,,De impact van de klap dat Niels op mij inreed was wat het heftig maakte om te zien. De strap scheurde van mijn helm. Maar ik heb waarschijnlijk een harde kop. Haha.’’

Lieve tri- en duatleten. We weten allemaal dat er risico’s zitten aan elke sport, ook aan die van ons. Als je alles wilt vermijden, moet je braaf thuis binnen blijven. Alleen zitten we zo niet in elkaar. Elk moment van de dag kunnen wij mensen blootgesteld worden aan gevaren. In dit geval werden die Sander Menkveld en Eric Geboers fataal. Blijf allen goed opletten, sport bij voorkeur in gezelschap. Maar ook dat biedt geen garanties. Elke ochtend na het redactie-overleg op mijn krant, zegt onze chef zoals in de politieseries gebruikelijk het zinnetje ‘Let’s be careful out there!’ En zo is het. Kijk goed uit daar buiten.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.