In memoriam Bob Boverman; WC met Maurits; EK met Marina; Hoogerheide – WTJ 790


DINSDAG – De sportwereld krijgt het wel voor de kiezen deze week. Vandaag werd bekend dat op 73-jarige leeftijd Bob Boverman is overleden. Bob was de personificatie van hardlopen en duursport in Nederland. De Almeerder werd onlangs nog geïnterviewd door Runners met boven het artikel ‘een levend monument in de loopsport’. Bob was een halve eeuw actief in de sport. Vanaf 1967 als conditie/looptrainer voor vele kampioenen in zowel atletiek, triathlon maar ook honkbal, hockey en basketbal. Hij was grondlegger van de looptrainersdag, ontwikkelde vele trainersopleidingen en fittesten. Recentelijk gaf hij als eigenaar van sportbureau P2 pas de deux nog loopclinics. Zijn dood komt voor velen in de atletiek- en triathlonwereld als een shock. Bob was eind vorige eeuw nauw verbonden aan de Holland Triathlon. In 2001 en 2002 was hij technisch directeur van het evenement, waarbij hij onder andere de carbo-load party initieerde. Na die jaren nam de helaas ook veel te vroeg overleden Ruud Graman Bobs taken over. Moge zijn kennis over het hardlopen blijvend op aarde aanwezig zijn. Trikipedia wenst alle nabestaanden ontzettend veel sterkte met dit grote verlies.

 

 


Tussen al dat leed komen we nog steeds niet eenvoudig aan een terugblik op de wedstrijden toe. Dat bedoel ik niet oneerbiedig, het is een moeilijk te nemen overstap. Maar feit is ook dat Maurits Morsink als paratriatleet is doorgebroken in de internationale top. De 27-jarige Rotterdammer won zondag zijn eerste World Cup, de Europese openingswedstrijd van het seizoen in het Spaanse Aguilas. In de Grand Final in zijn thuisstad vorig jaar deed hij nog mee in de open serie, die hij trouwens ook won.

 

Spierkracht

Sterk fiets- en loopwerk zag de fulltime atleet in Spanje bekroond met een geweldige internationale zege. Hij stijgt hierdoor met stip op de wereldranglijst in de PT2 klasse richting top tien. Maurits heeft de A-status van NOC*NSF en richt zich helemaal op de Olympische Spelen van Tokyo. Goud is zijn streven in Japan. Dit jaar moet een top vijf in de ITU-ranking haalbaar zijn. Zijn beperking hemiplegie maakt dat de rechterkant van zijn lichaam licht spastisch is en daardoor minder spierkracht. Bij zijn geboorte kreeg Maurits een hersenbloeding. Zwemmen is zijn minste onderdeel. Hij verloor in Aguilas nog zeven minuten op de als derde geëindigde Fransman Jules Ribstein. Als perfectionist werkt hij met bondscoach Bas de Bruin en trainer Jelmer van Waveren ook daar hard aan. Zijn volgende wedstrijd is op 28 mei in het Britse Dorney Lake. Daarna volgen nog drie wedstrijden, het EK in Estland en het WK in Australië. Hij heeft in Leiden zijn masterstudie bestuurskunde afgerond en wijdt zich nu dus geheel aan de sport. Sunweb en PlayerLayer zijn z’n sponsors. Het zou mooi zijn als hij samen met Jetze Plat en Geert Schipper en wie weet nog meer ons land mag vertegenwoordigen op de Paralympics van Tokyo 2020.


Jetze en Geert waren overigens afgelopen weekeinde nog steeds in Oostende, maar dan voor de wegwedstrijd handbiken. Ook die werd vol overtuiging gewonnen door Jetze met Geert op een negende plaats. Inmiddels zijn de twee met een ijzersterke Oranje-delegatie afgereisd naar Yokohama voor de volgende ITU paratriathlon. Daarbij ook Margret Ijdema, Daniel Knegt (met guide Koen de Leeuw) en Odette vvan Deudekom (met guide Linda van Vliet). Die wedstrijd is komende zaterdag.

 

Dijk van een prestatie


Terug naar zondag. Het Europees kampioenschap lange afstand duathlon oftewel Powerman in Vejle. De berichtgeving ’s avonds was van onze kant verre van zorgvuldig, maar inmiddels is alles uitgepraat. Als een paal boven water staat immers vast dat Marina van Dijk een ‘dijk van een prestatie’ leverde. De Amersfoortse kampte twee jaar lang met meer fysieke tegenslag dan een normaal mens aankan, maar ze knokte zich er doorheen. Eind vorig jaar deed ze voorzichtig weer eens een wedstrijdje. Dat ging goed, maar ze liet zich niet verleiden tot overbelasting of meteen het NK Spijkenisse bijvoorbeeld. Deze winter stond in het teken van verder herstel en werken aan die eerste piek: het EK in Denemarken. Marina slaagde glansrijk. In een perfect opgebouwde race opende ze voorzichtig op de eerste tien kilometer met een negende plek in de wisselzone. Daar begon voor haar de race pas goed. Eenmaal op de pedalen voelde ze dat de benen meewerkten en snelde ze in hoog tempo naar voren. Zestig kilometer met een gemiddelde snelheid van 33 in het uur. De andere duatletes konden er niet aan tippen. Marina wisselde samen met de latere nummer twee Melanie Maurer uit Zwitserland als tweede. De tweede tien kilometer gingen voor de Nederlandse ook een stuk beter af. Eindresultaat: een nooit verwachte bronzen plak. Het goud ging overigens terecht naar de Oostenrijkse Sandrina Illes, zilver dus voor Maurer.

 

Vier medailles op EK Vejle

Hard fietsen blijft toch een Hollandse specialiteit, want ook Daan de Groot noteerde de snelste fietstijd bij de mannen en Thomas Bruins had de derde tijd op dat onderdeel. Het leverde beide mannen een top tien klassering op. De op een EK debuterende Daan werd sterk vijfde, Thomas eindigde op een negende plaats en voor nationaal kampioen Yennick Wolthuizen was een twaalfde plaats weg gelegd. Goud ging naar thuisfavoriet Soren Bystrup, die stuivertje wisselde met titelverdediger Felix Kohler. Brons ging naar een tweede Deen Simon Jorn Hansen. Het bleef qua Nederlandse medailles niet bij het schitterende brons van Marina met wie collega Miriam van Reijen (lichte blessure daarom geen risico genomen en geen EK maar supporter in Hoogerheide) binnenkort een interview gaat maken voor ons.

foto Martin Breedijk

Want bij de mannen 20 was het Daan de Groot die met goud ging strijken. Na de nationale crossduathlontitel werd de Almeloër prompt Europees kampioen op de weg. Tien minuten scheidden hem van zijn runner-up uit Oostenrijk Johannes Heindl. Goud ook voor nóg een Amersfoortse: Elly Visser bij de masters 60. Ze prolongeerde haar Europese titel, die ze vorig jaar ook al in Sankt Wendel verwierf. Brons was er voor Tibor Gijssen bij de M30, in zoverre verrassend dat Tibornator aanvankelijk niet op de startlijst stond. Tom van Tellingen werd twaalfde M45, Robert de Bruin twintigste M50.

 

Hoogerheide volledig


Het NK Hoogerheide. Want dat bestond niet louter uit de valpartij van Dennis Licht, al was het goed om iedereen gerust te kunnen stellen dat hij het goed maakt. De suprematie van de Trican-Davilex mannen was ongekend. Als eerste vier sprongen ze op de fiets en formeerden die fameuze kopgroep. Als telt niet in de sport. Dennis en Niels kwamen ten val, de laatste zette op z’n tandvlees door voor de punten in de RBR-Series en finishte uiteindelijk 25e. Ook Thijs Wiggers maakte een vrije val, maar dat had met de hitte te maken. Thijs volgde twee plaatsen na Niels, maar was nog wel als tweede aan het lopen begonnen. Trican hield een sterke troef over en die verzachtte al het leed met de titel.

Zijn naam: Thomas Cremers, pas 19 (!) lentes jong. Een megatalent. Wesley Mols, die moeite had met het hoge fietstempo keerde alsnog terug op zilver en Tim Jacobs was de revelatie van de dag met brons. Twee Brabanders knokten om de vierde plaats: Alexander Picard en Joep Staps en vervolgens kwam Tims tweelingbroer Daan al. Snelste fietser Roger Smeets werd zevende met in zijn spoor nieuwkomer Rody Kroon uit de streek. Overigens, ere wie ere toekomt: Roemeense veelvraat Ciprian Balanescu werd overall tweede, de Belg Willem Dierickx zesde.


Minstens zo mooi was de strijd bij de vrouwen waar Jony Heerink en Sophie van der Most dankzij loeihard fietsen favoriete Lesley Smit losten. De Twentse fietste lange tijd alleen. In deze volgorde kwamen ze ook over de meet. Jonkie Shirin van Anrooij haalde een vierde plaats voor andere talenten als Floor van den Brand en Eva Cornelisse. Rani Skrabanja stapte uit haar comfortzone van triathlon en finishte zevende.

Alle punten optellend was RTC Brabant bij de mannen dagwinnaar voor EDO Sports en CDTG Geel samen met Triteam Groningen derde. Bij de vrouwen wonnen EDO Sports voor Hellas en TC Twente. De open serie ging naar de Belgische deelnemers Bert Nietvelt (ook uit Geel) en Lotte Claes uit Sint Niklaas.

 

En ja, laten we ook onze dank maar eens uitspreken aan die talloze fotografen van wie we hun schitterende plaatjes “gewoon” mogen gebruiken! Zonder jullie zou het alleen maar tekst zijn, wat wij kunnen brengen.

Morgen weer een dag. Hopelijk met veel vrolijk nieuws.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.