Huberts en Zijderveld winnen RBR Dordrecht; 70.3 Ironmans; Widlflower; Lacanau – WTJ792

DONDERDAG – Hemelvaartsdag, dag van het Songfestival. Maar ook: 10 mei, 78 jaar nadat Nederland bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte. Het mooiste verhaal daarover kan triatleet Guido Gosselink vertellen. Zijn vader werd op 10 mei 1940 geboren, een gezonde boerenzoon. Door de hectiek van die eerste oorlogsdag kwam het voor het gezin Gosselink pas op 11 mei tot een geboorte aangifte en is dat dus ook de dag waarop Herman Gosselink (Guido’s vader) 78 jaar wordt. Van onze kant de hartelijke felicitaties.

Hemelvaartsdag bevatte wel degelijk nog een NTB-wedstrijd. De run-bike-run van Dordrecht staat immers sinds jaar en dag op deze ‘heilige donderdag’. Twee jaar terug even niet, vanwege wegwerkzaamheden. De race werd gewonnen door Tijn Huberts, 27-jarige wielrenner die eerder dit jaar de marathon van Rotterdam liep in 3.11 uur. Hij klopte Rody Kroon, de nummer negen afgelopen zondag op het NK. Stefan Peeman, zoon van Erik, werd derde. Dikke winst was er voor Anne Zijderveld bij de vrouwen. Op ruim vier minuten volgde Tamara Kuijlen, derde werd Gerrieke Grootemarsink. Bij de duo’s was Pieter Capperon met zijn compagnon het snelst aan de finish. Wellicht morgen meer over Dordt.

Findlay


We hebben nog wat overstand uit het vorige weekend weg te werken. Met niet zo gek veel Nederlanders overigens, maar toch. De 70.3 Ironman St. George kent altijd een topbezetting ook nu. Lionel Sanders, Sebastian Kienle en Michael Weiss in die volgorde is natuurlijk een droompodium. Het trio gaf het publiek waar voor z’n geld. Enige Nederlander bij de mannen was Pieter Wijnhoven op een 213e plaats. Bij de vrouwen won de Canadese Paula Findlay. Ooit was zij de grootste kanshebster op Olympisch goud in Londen, maar blessures gooiden roet in het eten. Stilaan is ze uit het ITU-circuit geraakt en in het IM-circus terecht aan het komen. Met nu winst. Een dikke minuut voor de Zuidafrikaanse Jeanni Seymour en de Amerikaanse Sarah True. De Nederlands/Amerikaanse Lenny Ramsey finishte op 22 minuten van de winnares als twaalfde.

Bart Hollemans


De andere 70.3 Ironmans werden gewonnen door Brock Millard en Madi Roberts in Port Macquarie en Terenzo Bozzone en Liz Blatchford in Busselton. Daar was het trouwens heel ander weer dan in Port, reden om de triathlon om te zetten in een duathlon. Een half uur na Terenzo kwam Bart Hollemans reeds als 22e over de streep. Hij werd er tweede M45 mee. De Wildflower triathlon in en rond Lake San Antonio ging zaterdag naar Rudy von Berg, de zoon van de Belgisch/Amerikaanse baron Rodolphe von Berg. Hij klopte oud-Lanzarote winnaar Jesse Thomas. Heather Jackson, twee jaar terug derde op Hawaii, won bij de vrouwen de Wildflower.


De Franse wedstrijden zijn ook in volle gang. De halve Lacanau Tri Médoc bijvoorbeeld. Geen grote namen aan de start, maar toch. Sebastien Fraysse en Candize Mizon wonnen ‘n. Van Nederlandse zijde scoorde Michelle Boshoven een 57e plaats en was Onno van der Erve goed voor een 89e plek. ‘Mister Triathlon Liefhebbers’ Arthur Mekenkamp finishte ook. Als 207e in 4.50 uur. Dat was slechts een minuutje langzamere dan vorig jaar. Tot slot de Xterra Uruguay. De Canadees Karsten Madsen en de Argentijnse Carolina Maria Nieva deden het ’t best.

Rachel in Japan


Voorbeschouwen moeten we ook al weer dringend doen. Belangrijkste evenement is de derde WTS in het Japanse Yokohama. De vijf paratriatleten voor hun World Cup daar zijn al aangekondigd, in de World Triathlon Series mag Rachel Klamer haar tweede plaats in de WK stadn verdedigen c.q. verbeteren. Uiteraard krijgt ze weer alle tegenstand, die ze door en door kent uit bijna 50 eerdere WTS-races. Morgen ook de andere races zoals de Teamcompetities op de UT Enschede, daar waar het avontuur in 2012 allemaal begon.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.