Preview Teamcompetitie Enschede; zwelo Rucphen; 431 NL-ers over de grens; Beau ook – WTJ 793

VRIJDAG – Een lange studententraditie met toch steeds weer wisselende organisatoren. Dat is de UT-triathlon Enschede, die zondag haar 33e editie beleeft. Eeuwige studenten hebben we niet meer, dus voor altijd deze Campus-triathlon organiseren is ook geen optie. Derhalve blijft het knap hoe het stokje steeds wordt doorgegeven en het evenement zijn plek heeft veroverd op de NTB-kalender. Ergo, de Teamcompetitie is geboren in Enschede, nu al weer zes jaar geleden. De allereerste wedstrijd werd gewonnen door twee Limburgse topatleten Bas Diederen en Neiske Becks. Na twee edities Eredivisie volgden er drie met de 1e divisie als hoogste niveau. Vorig jaar hielden de studenten het even bij de Teamtriathlon, die ook zonder divisies vlot vol raakte.

Volle bak


En dit jaar is het weer volle bak wat betreft de teams voor de Teamcompetitie. Zuid begon eerder al in Arnhem, Noord is op Moederdag aan de beurt. De 2e divisie mannen en vrouwen, de 3e en 4e divisie mannen. Ze komen allemaal naar het Universiteitsterrein. Tel daar nog eens bij op de recreanten, de jeugd en de individuele series 1/8e en je hebt een bomvol programma, dat om 9.30 uur van start gaat en 17 (!) series later eindigt met de Team triathlon finale mannen 2e Divisie. Zij springen om 16.10 uur in het zwembad. Het gaat, zoals bekend, in Enschede om korte afstanden tot maximaal een 1/8e afstand. De Campus is afgesloten terrein, dus fietsen en lopen gebeurt op een verkeersvrij parcours.
De individuele winnaars van vorig jaar Mark Hamersma en Pien Keulstra zijn er nu niet bij. En overal bekende namen. Of het nu de recreanten (Rutger Duursma, Gerbert van den Biggelaar, Erik Schröder) of de 2e divisie (Pim Venderbosch, Daan Gehlen, Martijn Boot, Ricardo Scholten, Kelvin van der Doe) betreft: allemaal zijn ze toppie bezet. Genieten ook van de vele vrouwenteams waarbij het nog moeilijk te voorspellen valt welk team dit jaar gaat domineren in welke divisie. Want ja, we noemen hier wel een paar sterke mannen (en we zouden Sarah-Lynn Reuver en Vera Keidel er bij de vrouwen aan toe kunnen voegen), maar het gaat natuurlijk om het teambelang zondag. De Teamcompetitie is terug op haar geboortegrond. En da’s een goede zaak.

Snelle Tijn


Nog even terug op Dordrecht, waar Rody Kroon de inspanning van het NK RBR nog wel voelde en Tijn Huberts ogenschijnlijk vanuit het niets de zege greep. De sportman uit Korendijk deed zijn thuismarathon in Rotterdam overigens wel degelijk binnen de drie uur: 2.58 uur. Aan duathlons waagde hij zich sporadisch ook al. Zo stond Dordrecht ook in 2014 en 2015 op zijn programma, maar een echte piek/doorbraak kwam er toch op Hemelvaartsdag met de sterke winst in deze run-bike-run. Ook op Hemelvaartsdag, maar dan in Standdaarbuiten won Huub Maas zijn derde loop binnen anderhalve week. Nu de 15 kilometer van dat kerkdorp.

Wielergemeente zonder fietsen


De preview afmakend is het zondag ook de finale van het Frijters Automaterialen zwemloop circuit in Rucphen. De wielergemeente van Nederland en dan toch geen fietsonderdeel! Zwembad De Vijfsprong heeft een fraai 50 meter buitenbad voor het eerste onderdeel. Het lopen gaat net buiten het zwembad langs de prachtige sportaccommodaties die deze gemeente rijk is onder meer Skidôme, ’s lands eerste overdekte skihal. Zetten de Belgen de traditie van talrijke overwinningen hier voort? Het is aan Jesse Lormans en Arno Lambrecht om daarvoor te zorgen. Petra Sloots duelleert met Lotte de Vet bij de dames. Na afloop worden zowel de dag- als totaalklassementen over de vijf Zuidwest Nederlandse wedstrijden bekend gemaakt. Een titel waar bijvoorbeeld Eva Cornelisse veel aanspraak op maakt.

Beau van Erven Dorens triatleet op Mallorca

Overigens zijn er bijna net zoveel Nederlanders in buitenlandse wedstrijden actief. Alleen al op de 70.3 Ironman van Mallorca staan 112 (!) landgenoten aan de start. Onder hen Tanya ten Velden, Michiel de Wilde, Breukelen-winnaar Niels Esmeijer, Eric van der Linden ondanks kniewond na val, Emiel van Tongerlo en Auke Geurts. Ook twee tv-persoonlijkheden doen mee.

Lars Vreugdenhil en….Beau van Erven Dorens. Beau was twee jaar terug deelnemer op de kwart van Holten en waagt zich nu aan een halve. We weten dat hij geen uitdaging uit de weg gaat, dus zou het me niet verbazen dat er later dit seizoen een hele op zijn programma staat. In navolging van Wietze de Jager dus. Als er nog geen camera mee is naar Mallorca dan vliegt er alsnog een RTL-ploeg die kant op, denken wij. Over camera’s en RTL gesproken. Onze meest succesvolle wielrenner in het voorjaar Nikki Terpstra wordt al bijna een jaar op de voet gevolgd door Carlo van Lienden. Dat belooft een prachtige documentaire te worden. Dit najaar in première.

Strijk Brothers in Frankrijk


Geen profs op Mallorca, wel in de 70.3 Ironman van Aix en Provence waar de broers Erik-Simon en Sven Strijk allebei in uitkomen. Voor ES een laatste test richting Lanzarote, Sven zal vaker halves gaan doen dit seizoen. Ook hier veel Oranje: liefst 45 triatleten van Nederlandse kom-af.

Meest opvallende naam tussen de agegroupers is van Heleen de Hooge-Bij de Vaate, ooit Europa’s beste op de hele afstand en tweevoudig Ironman-winnares.
Daarnaast komt Max van Adrichem als enige Nederlander uit op de 70.3 IM Gulf Coast, zijn er twintig Dutchies (veel expats) in Danang voor de 70.3 Ironman Vietnam (onder hen Mark Wilson en Willehard Wortelboer) en doen er ook drie Nederlanders mee aan de 70.3 Ironman van Monterey, Mexico.

Santa Rosa Ironman met favoriet Derk


Vijf halves in het Ironman-circuit tegenover één volledige Ironman. Het is de race in het Amerikaanse Santa Rosa, door het schitterende wijngaardgebied van Californië. Oudere triatleten kennen de wedstrijd beter als de Vineman, zoals ze al sinds 1990 op de kalender prijkt. In de loop der jaren heeft een bescheiden groepje Nederlanders meegedaan, waaronder Coco van Zelst, de naar Amerika geëmigreerde broer van Ben. Dit jaar komen er twee Nederlanders bij op de lijst, die we toevoegen. Mits ze finishen natuurlijk. Het zijn Derk de Korver en Martijn Krijger. Derk is zelfs kansrijk voor de overwinning, want hij presteert steeds beter en zeker in een agegroup-only race kan de Google-man ver komen.


Alsof al die IM’s nog niet genoeg zijn, is er zondag ook nog de Nederlandse invasie in Belgisch Limburg. Op de 111-triathlon in het sportgekke stadje gaan liefst 242 Nederlanders de strijd aan tegen de Belgen. Sarissa de Vries verdedigt haar titel. Stef Overmars kan bij de mannen een heel eind komen.

Het is kortom een enerverend weekend, waarin we ook nog eens hoge verwachtingen koesteren van de vijf paratriatleten in Yokohama alsmede Rachel Klamer. Ze zal zich opnieuw meten met haar rivales Flora Duffy en Katie Zaferes in de strijd om de wereldtitel 2018. Een Noorse hattrick/clean sweep bij de mannen zit er niet in. Alleen Kristian Blummenfelt en Gustav Iden doen mee. Favorieten? Mario Mola, Henri Schoeman en toch Richard Murray maar eens een keertje….Vannacht om 2 uur komen we meer aan de weet.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.