Geen Sabbat want WTS met winst Jetze en problemen Rachel; Marion op één en Niels drie op Mallorca – WTJ 794

ZATERDAG – We hebben het lang tegen gehouden en zullen dat in de winter blijven doen: sabbat houden. Niet vanuit welke geloofsovertuiging dan ook, gewoon even dagje pauze. Tegelijkertijd merken we wel dat de hoeveelheid wedstrijden dusdanig toeneemt, dat er steeds meer te vertellen valt en dat we dus in het hoogseizoen op gezette tijden ook een WTJ op zaterdag zullen presenteren. Vandaag is zo’n dag.

De worsteling van Rachel


Die begon al in de nachtelijke uren met het volgen van de race van Rachel Klamer in Yokohama. Het voorprogramma was alvast veelbelovend. De paratriatleten hadden het goede voorbeeld gegeven. Daarover later meer. De spanning aan de start was om te snijden. Het is met Rachel toch zoals met het Songfestival, zit ze erbij in de finale dan kloppen de triathlonhartjes sneller. Helaas spatte deze vurige wens om onze vedette weer te zien duelleren met alle groten op aarde snel uiteen. Terwijl vooraan Flora Duffy met Summer Cook op volle snelheid door het water trok, worstelde Rachel ergens rond de dertigste positie. Wie daar ligt, weet dat het voortdurend vechten is om de been en armruimte. Daar hadden Duffy en Cook geen last van. Het duurde een minuut vooraleer Rachel na de twee laps zwemmen voet aan vaste grond zette. Geen beste uitgangspositie dus voor de vrouw, die met WTS –winst in Abu Dhabi het seizoen spectaculair opende.
Daar was Rachel nu ver van verwijderd. De derde fietsgroep werkte ook nauwelijks samen. Het leed was eigenlijk al geschied. Terwijl vooraan een kopgroep van negen met alle grote namen zich formeerde, zakte het peletonnetje met de Nederlandse ver weg. In de tweede wissel was het verschil opgelopen tot drie minuten. Met de moed der wanhoop begon Rachel aan het lopen, maar het achterhoedegevecht had weinig zin. Ze stapte uit. Weg even de droom van een mogelijke wereldtitel 2018. Sneu is ook dat Yokohama, de aftrap vormde voor ‘The Road to Tokyo’. Vanaf nu tellen de punten voor de Olympische Spelen 2020. In dat opzicht deed de Belgische Claire Michel het met een vijfde plaats alvast prima. Rachel keek even niet naar de rest. De Beuningse moet de zaken op een rijtje zetten en analyseren waarom het na de daverende seizoenstart iets minder op Bermuda (12e) ging en waarom ze door het ijs zakte in Yokohama. In de malaise deelde ook vriend Richard Murray later. Hij werd slechts 25e.

Duffy flies, Mola geeft looples


Vooraan had Duffy nergens last van. Met haar tweede WTS-winst op rij staat ze nu op kop in de Ranking. Rachel zakte van de tweede naar de achtste plaats. Een offday. Laten we het daarop houden. Flora kreeg op het podium gezelschap van eeuwige rivale Katie Zaferes, de nummer drie was de Britse Non Stanford. Bij de mannen gaf de Spanjaard Mario Mola weer eens een looplesje. Hij zette op dat onderdeel de concurrentie op fikse achterstand. De Austalier Jacob Birtwhistle werd tweede, een tweede Spanjaard Alarza werd derde. Niet zoals de Noren dus twee weken terug een clean sweep voor Spanje. Niet alleen voor Zuid-Afrika (Schoeman viel uit) en Nederland was de Japanse race een sof, de Noorse favorieten stapten ook allemaal uit. Het kan verkeren, zei Bredero al. In de tussenstand verstevigt Mola zijn koppositie, landgenoot Alarza is nu tweede, Birtwhistle derde. Marco van der Stel nam niet deel in Yokohama. Hij staat nu vijftigste in de tussenstand.


En het begon nog zo mooi in Japan met de paratriatleten. Het was nog vroeg en fris in Japan toen de PTWC-atleten in actie kwamen. Jetze Plat was in het zwemwater al niet te houden. Anderhalve minuut later kwam Geert Schipper aan de kant. Ook het handbiken is echt een ding voor de veelvuldige wereldkampioen Jetze. Hij reed ze er ook op het parcours in Yokohama finaal uit. Samen met Geert reden ze verder en verder van de tegenstanders weg. In de wheelchair bleek Geert de betere. Beide Nederlanders doken ruim onder het uur op de sprint triathlon. Dat kon niet gezegd worden van nummer drie de Brit Joseph Townsend, die er 1.02 uur over deed. Ook voor Jetze en Geert is de weg naar Tokyo ingezet. Elkaar opstuwend naar grootse prestaties, lijkt het weer een uitgemaakte zaak dat we beide mannen terugzien op de Paralympics 2020. Marget Ijdema kreeg een diskwalificatie aan de rolstoel. In de series voor visueel beperkten scoorde Daniel Knegt met guide Koen de Leeuw een zesde plaats. Odette Deudekom werd met Linda van Vliet samen vijfde in de race.

Vervolgens begaf dit kwartet zich in het drukke verkeer van de miljoenenstad met – erg geestig – Daniël achter het stuur. ‘’Hoe hard rijd ik nu Koen. Kun je dat zien?’’

Niels is terug en hoe: derde op Mallorca!

foto Marijke Zeekant

Over naar Mallorca, waar vandaag duizende triatleten in verschillende waves mee deden aan de agegroup only 70.3 Ironman van het eiland. Met een hoofdrol voor Niels Esmeijer. Twee jaar geleden brak hij alles wat er te breken valt toen hij in een afdaling in de Alpen tijdens een fietstraining tegen een muur klapte en tien meter lager in het ravijn terecht kwam. En vandaag kwam Niels tot een uitstekende derde plaats op de halve Ironman van Mallorca. Een resultaat wat de sportman uit Soest bereikte dankzij een ijzersterke halve marathon.
Esmeijer moest van ver komen de laatste jaren om terug op zijn oude niveau te raken. Op Mallorca moest hij in de wedstrijd ook van ver komen. Als 51e kwam hij pas de Middellandse Zee uit en ook zijn 25e fietstijd bracht hem nog niet in de buurt van de top drie. Het was dankzij een halve marathon in 1.18 uur de ene na de andere atleet ‘opraapte’ en zelfs derde in de einduitslag kon worden. Na zijn zege in Breukelen vorige week een tweede succes voor de Nike-man. Meteen maar favorietenrolletje in Oud Gastel later dit jaar Niels?
De winst ging naar de Belg Tom Suetens, zijn eerste Ironman-zege. De Noor Storme finishte als tweede. Oud-Olympiër Eric van der Linden kampte met een blessure als gevolg van een val tijdens de training. Hij werd 48e van de 2900 (!) deelnemers. Bij de vrouwen  ging de winst naar Marion Tuin (Later meer)


We hebben de Nederlanders, die bij de eerste honderd zaten op een rijtje gezet. De meet enig tam-tam aangekondigde deelname van Beau van Erven Dorens ging niet door. Hij startte niet.
3.Niels Esmeijer                        4.16.06 (2e M35)
19.Michiel de Wilde                 4.25.09 (4e M25)
41.Auke Geurts                         4.33.01 (6e M45)
48.Eric van der Linden             4.34.18 (6e M40)
49.Emiel van Tongerlo               4.34.21 (17e M35)
76.Alastair Cameron 4.39.13 (17e M30)
V:
1.Marion Tuin
43.Tanya ten Velden                  5.36.18 (13e F30)
60.Heleen van Keulen 5.45.53 (4e F45)

Nog even terug naar vorig weekend, meer specifiek de Lacanau Tri Médoc. Wat ons wel eens wreekt is uitslagen waar geen nationaliteiten bij staan. In Frankrijk en Spanje is dat vaak het geval. Dus zagen we wel een paar Nederlanders, maar niet de snelste master 50. En dat was wel degelijk een Nederlander: René Elzinga. De man van TV Hilversum klokte 4.32.32 en was daarmee een minuut sneller dan zijn Franse rivaal. René, goed dat je het ons meldt. Want we kunnen inderdaad dit seizoen echt niet meer om je heen!

Morgen nog veel meer. Onder andere Derk de Korver, die momenteel aan de leiding gaat in de Ironman Santa Rosa!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.