Ere wie ere toekomt: Marion wint Mallorca; Derk in Santa Rosa; Sarissa in Bilzen – WTJ 795

ZONDAG – Rolling starts zijn wellicht voor triatleten aantrekkelijk, een goed wedstrijdverloop krijg je er niet mee. De strijd van man tegen man/vrouw tegen vrouw kan immers na afloop nog worden bijgesteld omdat een tegenstander die later gestart is, mogelijk sneller is. Tot veranderingen aan de koppositie leidt dat zelden tot nooit. Behalve dan zaterdag toen Pavlina Svedlenkova als eerste vrouw over de meet in Alcudia kwam en ook lang op de uitslagenlijsten als snelste bleef staan. Marion Tuin troffen we daar als zesde aan. Maar toen had de chronometrage de latere starttijd van Marion nog niet verdisconteerd.

Vliegende tandartsEen te ingewikkeld verhaal eigenlijk, laten we vooral blij zijn met de zege van de ‘vliegende Groningse tandarts’. De zege van Marion komt niet geheel uit de lucht vallen. Al vaker stond ze op podia bij 70.3 Ironman-races in haar agegroup, ze was al eens elfde en negende op het WK 70.3 Ironman. Mallorca was dit jaar een race zonder profs. Door de massaliteit van het veld (3500 deelnemers is niet mals) moest er wel in rolling starts en waves gestart worden. Dat gaf voor internetvolgers (zoals wij) een warrig beeld. Excuses aan Marion natuurlijk, maar die zal er de pret niet door hebben laten bederven. We hebben de pijn proberen te verzachten door haar nog als student tandheelkunde aan te merken, terwijl ze inmiddels volwaardig tandarts is. Prachtige zege en opgeteld met de winst voor Jetze Plat in Yokohama, Derk de Korver in Santa Rosa en Sarissa de Vries in Bilzen is het toch weer een prachtige oogst. Tel daarbij op de tweede plaats voor Geert Schipper en derde plaatsen voor Niels Esmeijer en Deborah Schouten en er is weer een prachtige oranje-oogst binnen.
Op elke race komen we de komende tijd nog wel terug. De berichtgeving van Marion Tuin kon echter niet langer wachten. Ten onrechte stond ze immers een tijdje als zesde. Svedlenkova noteerde weliswaar de snelste zwemtijd, de Zwitserse Georgina Gadient fietste het hardst van alle vrouwen, maar op de halve marathon trok Marion alles recht. Aan het eind en na wat gereken, werd duidelijk dat de toptriatlete uit het noorden de snelste tijd had neergezet en haar eerste 70.3 Ironman had gewonnen. Niels zijn derde plaats klopte gelukkig wel, tweede zelfs bij de M35. Bewondering alom voor de man, die twee jaar terug meer dood dan levend werd aangetroffen na een flinke smakkerd bij een afdaling in de Alpen. Niels is terug, zoveel is zeker. Knappe kop-staartzege van Tom Suetens ook en Michiel de Wilde op een negentiende plaats mag er ook wezen. Vierde daarmee bij de M25. De overige top tien klasseringen nemen we hier nog even door. Eric van der Linden zesde M40, terwijl Eric nauwelijks had kunnen lopen de afgelopen dagen.

Auke Geurts zesde M45, aangemoedigd door een uitzinnige supporterschare, zo zagen we op foto. Heleen van Keulen finishte als vierde F45, Anne van Paassen werd achtste F50.

Derk, you are more than just an Ironman!

 


Het was zaterdagavond genieten om Mike Reilly misschien wel voor het eerst in zijn lange speakerloopbaan een Nederlandse man als winnaar bij een Ironman te verwelkomen. In Santa Rosa gebeurde het. De vroegere Vineman door de schitterende Californische wijngaarden brachten Derk de Korver – 34 jaar geleden geboren in Den Haag – de volle winst op. Via Weert en Tilburg vertrok Derk een aantal jaren geleden naar Amerika, waar hij een baan kreeg aangeboden bij een wel heel bijzonder bedrijf: Google. Buiten het gezichtsveld van Nederlandse coaches of tri-volgers, werkte Derk zich op naar de top. Dat resulteerde al in twee deelnames op het WK Ironman Hawaii. En vorig jaar was hij vice-Ironmanchamp in Florida. Zaterdag ging de ‘Google-man’ nog een treetje hoger. Komende week doet hij zijn verhaal bij ons. Nu eerst genieten van de formidabele winst. Als vijftigste pas uit het water met een achterstand van een kwartier op de Amerikaan Eric Smith. Daarna begon de opmars van Derk en na 115 kilometer fietsen nam hij de leiding over om die niet meer uit handen te geven. Met een fietstijd van 4.31 en een marathon van 3.03 bleef de Nederlander ook dik onder de negen uur. Achter de Nederlander, die in eigen land nooit wedstrijden deed, werden de Amerikanen Malone en Bender tweede en derde. Bij de vrouwen won Amy Farrell. Voor de 40-jarige onderwijzeres was het al haar vierde Ironman-zege. Het duurde even voor de tweede Nederlander arriveerde, maar ook Martijn Krijger haalde de streep en wel in 16.12.21 uur. Dat was goed voor een 977e plaats.

Noodweer bij Enschede

 
Vandaag dan de races, waar we morgen uitgebreid op terug komen. In de ochtenduren de zwemloop van Rucphen waar Arno Lambrecht en Lotte de Vet zowel de dagzege als het eindklassement van het Automaterialen Frijters Zwemloopcircuit in de wacht sleepten.

Of de Teamcompetities aftrap met in de middag helaas vanwege dreigend noodweer de afgelasting van het tweede onderdeel 2e Divisie. In de 2e Divisie stond tot dan het team van Rogelli/Teammates 2 aan de leiding. Zij wonnen de ochtendrace met Pim Venderbosch, Daan Gehlen, Gerbert van den Biggelaar en Marijn de Jonge. Beste vrouwenteam was TTvW Hof van Twente met Sarah-Lynn Reuver, Mieke Prins, Anne Oltvoort en Laura van der Neut. In de 3e Divisie was het Tri4Friends Amsterdam, in de 4e Divisie het Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team dat met de eer ging strijken.

Sarissa wederom


Dat triatlete Sarissa de Vries een hardfietster is, is alom bekend. In het triathlonconcept van 111-wedstrijden, waarbij relatief kort gezwommen (1 kilometer) en gelopen (10 km) komt ze met 100 kilometer fietsen dan ook goed tot haar recht. Zondag won de veelvuldig landskampioene haar openingswedstrijd van het seizoen opnieuw. In de 111 van Bilzen bleef ze Stefanie Adam liefst elf minuten voor. Ook bij de mannen was de spanning snel verdwenen met een superieure Pieter Heemeryck vooraan. Beste Nederlander bij de mannen was Steff Overmars op een vierde plaats. De Vries zag bij de vrouwen nog een hele trits landgenotes in de top tien eindigen, te beginnen met de nummer drie Deborah Schouten. Daarna volgden Anne Zijderveld (4e), Danielle Riem (5e), Annemiek Willemze (6e), Jolanda Nell (7e), Concetta Pichierri (9e) en Paula van der Pouw-Kuiper (10e).


In de halve Ironman van Aix en Provence werden de gebroeders Strijk dertiende en zestiende. Opvallend was de terugkeer van Heleen bij de Vaate in een Europese wedstrijd. Ze finishte als zestiende. De Duitser Andi Boecherer en de Francaise Manon Genet wonnen de Ironman van Pays d’Aix.
Tot zover een enerverend weekend dat begon met de eerste seizoenswinst voor Jetze Plat en eindigde met de eerste seizoenswinst voor Sarissa de Vries. En alles daartussen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Ere wie ere toekomt: Marion wint Mallorca; Derk in Santa Rosa; Sarissa in Bilzen – WTJ 795

  • 13/05/2018 om 20:38
    Permalink

    Tijdens de ALV heeft het bestuur van de atletiekvereniging Tempo o.a. Kees Vaneman benoemd tot ERELID.

    Hij is bijna 44 jaar lid van de atletiekvereniging en wordt benoemd vanwege zijn sportcarriere. Hij heeft nu nog 23 clubrecords op zijn naam staan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.