Kees Vaneman erelid; alles over UT-triathlon Enschede, Zwelo Rucphen en slot Ter Aar – WTJ 796


MAANDAG – In den beginne waren er vier gezonde Hollandse jongens, die zich aan een driekamp waagden. Zo zou de triathlonbijbel van Nederland kunnen beginnen. Die vier zijn Rudolf Degenaar, Hans Dieben, Gregor Stam en Kees Vaneman. De laatste drie zijn nog actief en Rudolf werd onlangs met Hans opgenomen in de Haagse Wall of Fame. Gregor maakt zich op voor een nieuw avontuur: de Elfsteden Ultraloop. Hardlopend langs de elf Friese steden. Komend Pinksterweekend. We gaan hem volgen, maar ook Stefan van der Pal en Piet Abma, triatleten annex ultralopers.

En Kees Vaneman, ook die zien we nog geregeld in run-bike-runs. En Kees kwam afgelopen week ook in het nieuws, want tijdens de algemene ledenvergadering van zijn atletiekvereniging Tempo werd Kees Vaneman benoemd tot erelid. Hij is 44 jaar lid van de club en zijn sportcarrière spreekt de clubleden zeer tot de verbeelding. Zo heeft Kees maar liefst 23 clubrecords op zijn naam staan. In de eerste Holland Triathlon van 1981 werd hij tweede. Drie keer finishte hij in de Ironman Hawaii, in 1982 werd Kees zevende in Nice.

Pim en Sarah-Lynn maken indruk


We hebben nog wel wat wedstrijdjes uit het weekend open staan. Snel beginnen met eerst het binnenlandse spul. UT-Enschede was de grootste van de drie evenementen. Ruim 650 triatleten bijeen op de Campus, uiteraard mede dankzij de drie Teamcompetities, die zich hier afspeelden. An almost Super Sunday dus. In de mêlee van series en uitslagen stellen we vast dat de hoofdrollen waren weg gelegd voor Pim Venderbosch en Sarah-Lynn Reuver. Ik zou Pim beslist een keer meenemen naar een ETU-cup, selectiecommissies! Het duo won de ochtendrace. Pim liet daarbij Rutger Duursma en Daan Gehlen nipt achter zich, waarna ‘old soldiers’ als Tjardo Visser, Cesar Beilo en Gerbert van den Biggelaar volgden. En Sarah-Lynn was Franciska Schutter (altijd goed in Enschede) en Charlotte Lentinga de baas. Omdat de middagrace vanwege naderend noodweer moest worden afgeblazen werd de eindstand van de 2e divisie op basis van die ochtend-tijdrace opgemaakt. Trimates met Pim, Daan, Gerbert en Marijn de Jonge won voor Hellas 3 en Triteam Groningen 2. Bij de vrouwen was TTvW Hof van Twente met Sarah-Lynn, Mieke Prins, Anne Oltvoort en Laura van der Neut te sterk voor – opnieuw – Hellas 3 en De Dolfijn 3.

Fluitende Flamingo’s

De Teamtriathlon voor 3e en 4e Divisie mannen ging in de middaguren nog wel door. Hellas 4 won met Ron Band, Rens van Eijk en Anne Leskens in de 3e, Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team opende het seizoen met winst in de 4e divisie. Dat team bestond uit Bart in ’t Velt, Charles Helsper en Marco Glastra. Diep respect dwong het team Oude Veer af, dat derde werd. René Hoep, Jordy van der Rijst en Henk Elbertsen hadden daags tevoren nog hun veel te jong gestorven teamgenoot Sander Menkveld naar zijn laatste rustplaats gebracht. In de eindklassering was de 3e Divisie (ochtend- en middag tijden opgeteld) gewonnen door Tri4Friends met Mark Lobbezoo, Kristian van Hemert en Wouter van Dijk en de 4e Divisie door eerdergenoemde Utrechtste Heuvelrug TT.

De ‘recreanten’ middagserie was voor Step One met Jessie, Mark en Marco Muller en Glenn ten Berge. Bij de vrouwen wonnen de Fluitende Flamingo’s met Franciscka Schutter, Elsemieke Stokman en Margot Reinders. Zij grepen ook de eindzege. Bij de mannen was dat Tritanium-Dikke Tammo’s. En dat bestond dan weer uit Niels Grote Beverborg, Rutger Duursma, Erik Schröder en Jacob Veenstra.


Tussen al dit teamgeweld was er nog de individuele 1/8e triathlon met ook een prachtpodium. Devi Wolthuizen ging Joost Somsen en Gert Brinkman vooraf. Beste vrouw was de Zeeuwse Nelleke Baldé, die haar prijs in het zwemloopcircuit liet schieten. Ze klopte de talentvolle Marit van den Berg en Lieke Hergeman. De mini was voor Alex van Buttingha Wichers en Alina Wenning.

Arno en Lotte in Rucphen


Had Enschede een dagvullend programma, in Rucphen was het binnen twee uur gepiept. De zesde en laatste zwemloop uit het circuit was een prooi voor de snelle Belg Arno Lambrecht. Met speels gemak klopte hij Erwin Langeler en David Schrier.

Lotte de Vet zorgde voor een Belgische dubbelslag, maar moest diep gaan om Petra Sloots van zich af te houden. Emke Erpelinck werd derde. Arno en Lotte wonnen ook de eindrangschikking. De korte afstand was voor de steeds sterker wordende Chris Steenbakker en atlete Jamie van Lieshout debuteerde verrassend met winst. De nog kortere afstanden kenden als winnaars Brandon Groeneveld, Hasse Fleerackers, Thibo van Loon en Kato van Cleuvenbergen. Eva Cornelisse deed niet mee, maar had voldoende punten voor de eindzege op de halve afstand, die bij de mannen door Chris gewonnen werd. Om half twee kon iedereen thuis verder moederdag vieren. Geen druppeltje regen was er gevallen.

Koen en Juriena laatste winnaars Ter Aar?


De derde wedstrijd op moederdag hadden we niet goed op ons netvlies. Toch is de Keukenwarenhuis Triathlon van Ter Aar een klassiekertje op de kalender. Dit jaar zelfs de dertigste editie van een organisatie, die ook schaats- en beachvolleybalcompetities organiseert, ja zelfs klaverjastoernooien. Wij beperken ons tot de triathlon. De uitslagen waren vandaag alleen nog maar op een handgeschreven formuliertje voor handen. Van wat we meekregen is dat Koen Hijman gewonnen heeft, Jisk Hoogervorst tweede en Rob Musters derde is geworden.

Robs partner Juriena de Vries greep wel de winst. Zij versloeg Ingrid Eelkema en Rosanne de Boer. Dat de uitslag nog niet online staat, heeft wellicht te maken met het feit dat het organisatiecomité zondag iets langer heeft nagekaart.

De groep stopt er namelijk na drie decennia mee. Hopelijk komt er een doorstart van deze toffe zwembadtriathlon in het land van de ‘tsaar van Ter Aar’ Jan van der Marel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.