Geel met René Vosters; Vleugje Bilzen; Ron Gerrits wint Vietnam; Geen Race of Legends – WTJ 798

WOENSDAG – Van de Belgische wedstrijden mogen we Brasschaat en Geel met recht de klassiekers bij onze zuiderburen noemen. Misschien zijn de wedstrijden iets van hun glans verloren, ze bestaan nog steeds. Geel was afgelopen zondag. Waar tientallen Nederlanders tegenwoordig naar Bilzen trekken, wachtte Geel in vroeger Jaren een Oranje-invasie. Die tijd is voorbij. De kwart triathlon van Geel heeft niet meer de internationale allure. Zondag was de kwart, opnieuw gewonnen door Alex Krug. Charlotte Deldaele versloeg twee andere Belgische toppers Amber Rombaut en Joke Coysman. Twee Nederlanders zaten bij de beste 25: René Vosters wipte even de grens over en eindigde als 23e, Maastrichtenaar Lex Habvraken zat hem op de hielen als 24e.

 

Hans, Jan en ook Paula winnen in Bilzen

 

We komen nog even terug op Bilzen. Het was wat grauw en kil zondag in Belgisch Limburg, gezien het deelnemersveld zou je meer publiek verwachten. Ook al omdat er bij onze zuiderburen meestal ‘goed wat volk’ staat te kijken. Afijn, Pieter Heemeryck trok zich er niks van aan, was sneller binnen dan elk tijdschema en ook de speakers waren verrast met zijn snelle arrivee. Tom Mets volgde op acht minuten. Van de Nederlanders meldden we al dat Stefan Overmars netjes vierde werd en Roy Lagerburg tiende. Knap waren zeker ook de twaalfde plaats van Michiel van Bellen, de vijftiende van Patrick Dekkers en de twintigste van Paul Langelaan. Posiumplaatsen bij de mannen waren er voorts voor Erik Peeman (tweede M40), Hans Bouwmeester (prachtige winst bij de M50), Peter Mestrini (tweede M50), Wouter Zondervan (3e M50), Jan Mijwaart (1e M60) en Norbert van der Plas (2e M60). De Rosmalenaar wees op zijn iets te kalme finish. ,,Dat kunnen wij in Rosmalen straks beter.’’ Als dat weer zoals in twintig jaar terug verloopt, is Norberts constatering alvast juist.

 

Royale winst voor Sarissa de Vries, die weliswaar Stefanie Adam bij het fietsen in haar nabijheid kreeg, maar bij het lopen vrij eenvoudig naar haar tweede opeenvolgende winst ging. Deborah Schouten eindigde op een prima derde plaats en inderdaad Deborah: dat lijkt voor sommigen vanzelfsprekend, maar je moet het wel even doen. Die top tien was doorspekt met Nederlandse vrouwen. Met uitzondering van de achtste plaats waren Anne Zijderveld, Danielle Riem, Annemiek Willemze, Jolanda Nell, Concetta Pichierri en Paula van der Pouw-Kuiper bij de bovenste tien te vinden. Concetta werd tweede F40 en Paula won de F50-categorie. Ook Esther van Duijnhoven (3e F40) en Nicole Loeve (3e F50) stonden op de podia.

 

Mark Wilson beste Nederlander in 70.3 IM Danang

 

In het rijtje van zes (70.3) Ironman-races van afgelopen weekend ontbrak tot dusverre de Vietnamese race in Danang. Ten onrechte want een recordaantal van 17 Nederlandse deelnemers deed mee. Wel veel expats, maar toch zijn er in Europa genoeg halves die het met minder dutchies moeten stellen. De winst in de snikhete wedstrijd ging naar Tim Reed, die naam en landgenoot Tim van Berkel – winnaar vorig jaar – versloeg. Derde werd Kiwi Mike Phillips, bezig aan een goed voorjaar. Bij de vrouwen liet oudgediende Radka Kahlefeldt-Vodickova zich weer van haar beste kant zien. Dimity-Lee Duke eindigde opnieuw als tweede en Caroline Steffen noteerde een derde plaats. De overmacht waarmee de Zwitserse in voorgaande jaren races naar haar hand zette lijkt voorbij. Beste Nederlander was Mark Wilson op een dertigste plaats en daarmee zesde M45. Beste vrouw was Manon Peters op een vijftiende plek, tevens derde F30. De sterkste Nederlandse inbreng was bij de M60 met winnaar Ron Gerrits van Creating Ballance Foundation. Hij deed er 5.15 uur over. Veertig minuten later volgde leeftijdsgenoot Willehard Wortelboer als vierde M60.

 

Martijn zag af in zijn negende Ironman

 

Tussen de eerste en tweede Nederlander op de Ironman Santa Rosa zat maar liefst 7,5 uur. Derk de Korver en Martijn Krijger dus. Voor Martijn was het zijn negende Ironman-finish (3x Maastricht, 2x Mallorca, Nieuw-Zeeland, Busselton en Emilia-Romagna). Martijn gaf aan veel te diep te zijn gegaan. ,,Het was een zware, hete dag. Drie kwartier na mijn finish een paar keer flauw gevallen en naar het ziekenhuis afgevoerd. Heel veel vocht tekort. Nu weer beter en het ziekenuis uit. Maar wel veel water blijven drinken.’’ Martijn finisht meestal tussen de 13 en 16 uur. Maar de TV Rijnmond-man heeft het weer gelapt. Geen Nederlanders in de kleine Britse klassieker Big East Tri te Essex. Johnny Boylan en Juliet May klopten de 54 andere deelnemers.

 

Andere vakantie

 

Tot slot: slecht nieuws voor Rob Barel, Frank Heldoorn, Nick Marijnissen, Gregor Stam en Floris-Jan Koole. De met veel tam-tam aangekondigde Race of the Legends met tal van triathlonlegendes gaat niet door. Althans niet in Embrun. Initiatiefnemer Christophe Croze kan het niet eens worden met de ietwat eigenzinnig Embrun-organisator Gerald Iacono. Dat betekent in huize Van den Broek dat de vakantieplannen zich enigszins wijzigen. Hoewel een triathlonloze vakantie ook niet verkeerd is….

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.