Bye, bye Leanda; Preview Groningen, HLMR, Woerden en de buitenlandse races – WTJ 800

VRIJDAG – De 800e alweer. En dat allemaal tussen een tuinaanleg door. Plus het moment waarop de redactie zich voor een dag of tien in tweeën splitst. Het thuisfront wordt bewaakt door ondergetekende, Ruud maakt zich op voor alweer zijn vijfde Ironman Lanzarote en daar plak je logischerwijs een vakantie aan vast.

 

Eerst nog het Pinksterweekend met de preview op de wedstrijden en ook nog een laatste nieuwtje. Want Leanda Cave zet een punt achter haar professionele carrière. Na 18 jaar is het over en uit voor sympathieke Leanda, die ik nog meemaakte in haar beginjaren in de Alanya- en Holten triathlons. Daarna Europese titel U23 waar ze Nicola Spirig versloeg, wereldtitel 2002, de dubbel Ironman en Ironman 70.3 wereldkampioene in 2007, Commonwealth, World Cups enzovoorts, enzovoorts. Veertig is ze inmiddels en ze merkt dat haar lijf niet meer doet wat ze tien, vijftien jaar geleden nog wel kan. We say goodbye to Leanda, thanks for the great perfomances in sport!

Campus rbr in tijdritvorm

 

De wedstrijden dan. Zondag is de vierde en voorlaatste run-bike-run van de Series. In Groningen komen ’s lands beste duatleten tesamen in de Zernike Campus run-bike-run. Helaas vanwege te geringe deelname geen kinderserie. De afstanden voor de series zijn 5, 20 en 2,5 kilometer. Maar let op: het is in tijdritvorm of achtervolging. Elke dertig seconde start een duatleet. Verzaken onderweg kan niet, een tactische race doen al evenmin. Het is een krap uurtje vol gas en zorgen dat er een snelle eindtijd op de klokken staat. Net als vorige week in Enschede speelt de RBR zich grotendeels op het universiteitsterrein (Zernike Campus) af. Van Groningen in dit geval. Het fietsparcours wordt vier keer afgelegd, het lopen eerste run twee keer, tweede run 1 keer. Hellas bij de mannen en RTC Zuid-West bij de vrouwen wonnen vorig jaar de RBR Series Groningen. Revanche zal er dit keer zeker zijn van het in Hoogerheide zo onfortuinlijke Trican-team. Nog niet alle namen van deelnemers zijn bekend. Zeker is al wel de start van nationaal kampioen Thomas Cremers. Ook Yennick Wolthuizen doet mee. Bij de vrouwen zijn Sophie van der Most en Lesley Smit kansrijk. Jony Heerink is er niet bij. De eerste vrouw (Liesbeth Kemkers van RTC Brabant) start om 13.00 uur, de eerste man (Peter Res van Hellas) een uur later.

Strijdend tegen vliegtuigen in een triathlon

 

Dat de jeugd verstek laat gaat is wellicht deels verklaarbaar door de nieuwe wedstrijd zondag in de Haarlemmermeer. De HLMRMeer triathlon in het Haarlemmermeerse Bos begint om 10.30 uur met twee waves Olympische afstand. Daarna volgt estafette en vervolgens is het middagprogramma grotendeels gevuld met sprint series en de start van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit, verdeeld over vier waves.
Een extra dimensie tijdens de HLMRMEER Triathlon is de ‘Race against the planes’. Een deel van het fietsparcours gaat parallel aan één van de grote landingsbanen van Schiphol. Op dit deel van het parcours is één kilometer gemarkeerd waar triatleten kunnen racen tegen de vliegtuigen. Elke ronde krijgt men de kans een snelle tijd neer te zetten op deze kilometer. De beste man en vrouw die aan het einde van de dag de snelste tijd op deze kilometer heeft neergezet wint de ‘Race against the planes’ en pakt een mooie prijs. Zoiets mafs kan alleen Lars Vreugdenhil en zijn team bedenken. Leuk extra element dus in deze triathlon, waar de watertemperatuur inmiddels toch al 19,5 graad is. Grote namen niet per se, bij de Olympische afstand, wel weer volle series. Daarmee het bewijs dat Amsterdam Sport Events met haar vijf triathlons in een grote behoefte voorziet.

Leukste triathlon van het land: Woerden

 

Op Twee Pinksterdag is het traditiegetrouw tijd voor ‘de leukste stadstriathlon in het Groene Hart’ oftewel de 34e editie van de triathlon Woerden. Lokale media dook afgelopen week in het archief van deze uitermate sfeervolle wedstrijd en trof een zwart-wit foto met alle deelnemers gelijktijdig in het zwembad. Een bijzonder en ook grappig gezicht. Maar nu maandag. Om 13.45 uur van start in de Singel van Woerden aan de Emmakade. Daarna fietsen en lopen ook in en rondom het stadje. Een kijkspektakel van de bovenste plank. Enkele favorieten op voorhand. Ricardo Scholten, Frans van Heteren en bij de vrouwen Cindy Brussé en Marijke Zeekant.

Bijzondere deelnemer is Erik Visser van AV Clytoneus Woerden. Erik neemt voor de 32e keer deel, miste er dus slechts twee en is waarschijnlijk recordhouder. Veel plezier met deelnemen (of het nu je 32e of je debuut is) en of bezoeken van bovengenoemde drie wedstrijden.

Astana, Barcelona en Ironcat

 

Een snel rondje buitenland nog. De ITU World Cup in Astana, Kazachstan is nieuw op de internationale kalender.. Van onze kant doen Menno Koolhaas, Donald Hillebregt (alle World Cups al mogen doen dit jaar) en Jorik van Egdom mee. Jorik hebben we nog niet aan het werk gezien dit voorjaar, dus we zijn heel benieuwd.
Aan de 70.3 Ironman van Barcelona doen liefst 102 Nederlanders mee. De bekendste onder hen zijn bij de elite Stefan Overmars, Omar en Milan Brons en onder de agegroupers onder meer Berber Bergsma, Dieuwertje Bax, Sander Smeets en Pepijn van Overeem. Favoriet is onmiskenbaar Javier Gomez en bij de vrouwen Emma Pallant of Eva Wütti. Michel Oostwal doet mee aan de 70.3 Ironman in Chattanooga. Aan de Challenge Lissabon doen ook twee sterke Nederlanders mee: Tjardo Visser en Ilona Eversdijk. Sofie Goos is zeker favoriet, dat geldt ook voor Alice Hector en bij de mannen Sven Riederer.
Buen viaje
Nog op het Iberisch schiereiland, maar dan in het Catalaanse l’Ampolla: de Ironcat. Over een volledige afstand en met twee Nederlandse deelnemers Henri Bijnen en Rob Mulders. Aan de Ironcat deden vaker Nederlanders mee. Reden dat we ook hier een lijstje van opmaken.

 

VoornaamAchternaamTijdKlass.Jaar
1Ramonvan derWilde09.48.09152013
2WimTimmermans10.26.04392013
3CoenWeerkamp10.54.12232010
4HenriBijnen10.56.39412011
5WillemvanBreukelen11.34.42562012
6WillemvanBreukelen11.55.45222007
7KristiaanKolk12.51.001322017
8KristiaanKolk12.58.021592016
9ManuelaVos13.25.0572014
10KristiaanKolk13.25.451962014
11ManuelaVos14.17.0352016
12TsjeardHofstra14.23.131372012

 

Maar of je nu aan een sprint, rbr of een hele mee doet: Trikipedia wenst jullie allen veel succes. En tegen Ruud zeggen we op dit 800e markeringspunt: goede reis naar Lanza en doe ze daar allen de hartelijke groeten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.