Jakke en Lesley winnen RBR-tijdrit Groningen; Heerlijk Woerden voor Sven en Annika and many more

WTJ 802

MAANDAG – Het bijzondere van al die verschillende formats is dat ook de uitslagen blijven verrassen. In de vierde en voorlaatste wedstrijd van de Run-bike-run Series werd gekozen voor een tijdritvorm. Een krap uurtje plankgas omdat je niet weet hoe de tegenstanders het doen. De Belg Jan Petralia was de tempobeul van de dag. ‘Jakke Petrol’ deed zijn bijnaam alle eer aan toen na afloop bleek dat hij de 5/20/2,5 duathlon in 53.53 had afgeraffeld. Voor de man van CDTG Geel het bewijs dat hij ookk op het vlakke uit de voeten kan. Vorig jaar won hij de pittige RBR op Alpe d’Huez immers. Yennick Wolthuizen schakelde het soepelst om van het lange EK Powerman naar deze sprint. De tweevoudig landskampioen werd tweede, de andere titelhouder (sprint RBR) Thomas Cremers derde. Met Thijs Wiggers op een vierde en de nog niet geheel van zijn val herstelde Niels te Pas op een elfde positie greep TriCan in de nieuwe outfit wel weer de dagzege.  Hellas werd tweede, CDTG derde. Goede tijdrit van Alexander Picard en Boris le Feber ook, respectievelijk vijfde en zesde. Op de dertiende plaats finishte de tweede man van CDTG Paul Embrechts. Vorige week bracht zijn 69-jarige vader Roger het boek ‘Marathontraining’ uit met daarin de opmerkelijke (en misschien wel terechte passage): wie langer dan vier uur over een marathon doet, begint er beter niet aan. Roger Embrechts heeft recht van spreken, hij is zo’n beetje de ‘Bob Boverman van België’ met veertig jaar trainerservaring. Op de 56e en laatste plaats nog een opvallende naam op de Zernike Campus van Groningen: Joep Staps van het bij aanvang al door blessures geplaagde EDO Sports. Joep reed lek en moest nog zo’n twee kilometer met de fiets in de hand naar de tweede wisselzone toe. Vette pech, maar met z’n vorm zit het wel goed.

Revanche van Lesley op het NK

Bij de vrouwen bleef Lesley Smit als enige onder het uur. Een duidelijke overwinning en revanche op het brons van het NK Hoogerheide. Sophie van der Most kon daar wel mee met Jony Heerink en werd toen tweede. Die prestatie herhaalde ze in het hoge noorden. Deborah Schouten is ook in goeie doen. Na de winst in Bilzen kwam ze in deze korte tijdrit tot een derde plaats. Omdat haar teamgenotes Lucie van Genugten en Dieuwertje Poort haar volgden in de einduitslag, ging de dagzege naar Team Unltd. EDO Sports volgde als tweede, TC Twente werd derde. De finales in Nijmegen moeten de beslissing brengen in deze razend interessante RBR Series 2018.

Bij de recreanten waren vader en zoon Fuhler goed bezig. Theo liet de snelste tijd op de klokken zetten: 57.54. Daarmee zou hij in de Series zelfs 21e geworden zijn. Jeroen Schaik werd op achttien seconden tweede, Jordi Fuhler nam de derde plaats in beslag, precies 44 tellen langzamer dan pa. Marike Bremmer won de recreatieve serie bij de vrouwen. Haar tijd zou in de wedstrijd goed geweest zijn voor plaats dertien. Antien van der Vegt werd een halve minuut later tweede.

De Dolfijn op alle fronten vooraan in Barça

Terug naar 70.3 Ironman Barcelona. Als we Tracy Markham als winnares noemen omdat de Zuidafrikaanse lid is van De Dolfijn, moeten we Anna Mersmann ook niet vergeten. De Duitse komt uit voor de Amsterdammers en werd derde in haar agegroup W35. Al die successen bij elkaar opgeteld maakten dat De Dolfijn tweede werd in Division 5. We gaan jullie daar niet te veel mee vermoeien, maar Ironman heeft ook clubcompetities in haar wedstrijden verpakt.

De mentale kracht van Gregor

De DNF van Gregor Stam was er natuurlijk niet eentje zonder slag of stoot. Gregor vocht als een leeuw om steeds bijtijds de limieten te halen. Tot 185 kilometer slaagde hij daarin. Hij had nog precies een marathon af te leggen. Het voelt zuur, zoals die schaatser die net na middernacht naast zijn Elfstedentochtkruisje pakt. Maar Gregor ziet dat niet zo: ,,Het hoort erbij. De DNF achter mijn naam is terecht.’’ Zulke uitspraken doen alleen de mentaal sterksten.

 

Uit de Haarlemmermeer Triathlon halen we nog het beste trio op de sprint-afstand: NoTalent 1 met Jurre Dielen, Laurens Berkouwer en Aron Heijstek. Ruim 700 deelnemers bij de eerste editie, waaronder het altijd fijne team Noah Brethouwer. Het smaakt in alle opzichten naar meer. En nog  melden dat behalve Roderick van Zuylen ook Andrea Jochems de snelheid van de vliegtuigen op Schiphol haast evenaarde. Logisch trouwens, Andrea werkt niet voor niets bij de Luchtmobiele Brigade.

Sven en Annika winnen in supersfeertje van Woerden

We zijn aangekomen op tweede pinksterdag. Het is volop zomer in ons kikkerlandje, je zou er haast niet meer voor de zuidelijke oorden trekken om tri- of duathlons te doen. Na de tropische edities van Haarlemmermeer en Groningen was het vandaag in zonovergoten Woerden te doen. Het zijn dit soort wedstrijden, die onze sport ook bij het ‘gewone publiek’ populair houden. Geen lang programma met veel series, moeilijk te snappen formats en finishen op een sportveld. Nee, heerlijk een paar uurtjes de binnenstad op slot voor een goede kwart-triathlon met volle terrassen en genoeg vertier. Niks ten nadele van de Teamcompetities, want die hebben de sport een nieuwe dimensie gegeven, maar laten we de vele kleine dorpswedstrijden koesteren. Ze hebben een lange traditie. Woerden is daar fraai voorbeeld  van. Iedereen in het stadje in het Groene Hart weet wat er met Pinksteren te doen is: zwemmen in de Woerdense Singel, fietsen richting Kamerik en lopen door hartje Woerden. Sven Strijk had zich te elfder ure nog ingeschreven. Koud terug uit zeiknat Aix en Provence waar hij 13e werd in de 70.3 Ironman, was hij bloedheet Woerden heer en meester. Hij kwam bij het zwemmen met specialist Johan Remmits uit het water, fietste vervolgens bijna vijf minuten weg van de rest en kreeg ook bij het lopen niemand dichterbij. Een zeldzaam grote marge tussen de nummers een en twee, in dit geval Ricardo Scholten. Frans van Heteren leverde een huzarenstukje door daags na winst in Hoofddorp nu weer derde te worden. Herman Stelling was op de vierde plaats beste Woerdenaar en daarna volgde Robert van der Toorn op vijf. Erik Visser was ook in zijn 32e Woerden beste bij de masters, nu M60. Meteen achter hem finishte Annika Spronk. De Duitse/Westbrabantse had haar zege te danken aan snel fietsen, want Cindy Brussé bleek wel de betere zwemster/loopster. Mandy Verbakel bracht het talrijke thuispubliek in vervoering met een derde plaats. Tim den Braber en Paula van der Pouw-Kuiper legden de 1/8e afstand het snelst af. Beste trio was de ploeg met de naam Midas Broodjes en Burgers. Liefst 143 trio’s deden mee, daarmee is het één van de grootste trio-triathlons in ons land.

Nog even terug naar Zwolse zwemloop

Een vergeten uitslag nog uit de midweek vorige week. Woensdagavond 16 mei hield Terp 3 de Zwolse Zwemloop. ’s Middags gaven de kinderen al het goede voorbeeld. Valerie Sakkers en Danielle Meinema bewezen dat meisjes niet voor jongens onderdoen in de combinatiesport. Ze wonnen de twee kortste afstanden. ’s Avonds met de senioren verdedigde Erwin Akkerman uit Meppel met succes zijn zege van vorig jaar. Han Peter Lucas volgde op 40 seconden als tweede, René Poppe verschanste bij het lopen nog net Geert Lantink, snelste zwemmer van de avond. De Amsterdamse Daniëlle Blomsma was vooral de snelste loopster. Ze klopte snellere zwemsters als Saskia Bekhuis (tweede) en de Zwolse Linda Passies als derde.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.