Stefan tweede in Elfsteden; Astana; Tjardo en Milan tiende in Iberië; HLMRmeer- WTJ 801


ZONDAG – Zwemmend wilde hij het deze zomer gaan doen, maar omdat Maarten van der Weijden dezelfde plannen (en veel meer aandacht) heeft ziet Stefan van der Pal daarvan af. Dan maar rennend de Elfstedentocht. Het was zestien jaar geleden dat een klein groepje voor het laatst hardlopend langs de Friese steden trok. Zaterdag stond een select gezelschap van 40 Ultralopers klaar om deze 230 kilometer lange monstertocht te volbrengen. Stefan was er een van. En niet zo maar een. Te midden van specialisten voor wie een marathon een sprintje is, stond hij zijn mannetje. De Leeuwarder (tri-)atleet moet de stal geroken hebben want hij kwam achter Amsterdammer Rombout Breedveld als tweede binnen. De Frysman deed er net iets langer dan een etmaal over: 24 uur en 52 minuten. Beste Fries en tussen de vele uitvallers hield deze doordouwer zich weer uitstekend staande. Geen triathlon, maar wat mij betreft dé prestatie van het weekeinde! Twee andere triatleten, Gregor Stam en Piet Abma, haalden de finish van deze onvoorstelbare duurloop niet.

 

Jorik pakt punten in Astana

 

De triathlons dan. Te beginnen in Astana (niet alleen de naam van een wielerploeg, maar ook een stad) met een nieuwe World Cup wedstrijd daar. Nou ja, triathlon. Het kwik steeg in Kazachstan amper tot een graad of acht buitentemperatuur. De vrouwen moesten ’s ochtends al en de kilte noopte organisatie en ITU de race om te zetten in een duathlon. De Française Sandra Dodet klopte haar landgenote Emilie Morier en de Italiaanse Angelica Olmo. Onze aandacht was gericht op de mannen, waar drie landgenoten aan de start stonden. Wel een triathlon, maar dan de halve (750 meter) zwemafstand. Niet ideaal voor Menno Koolhaas en nog minder voor Donald Hillebregt, die in de achterhoede als 43e finishte. Menno deed een degelijke race, lijkt op de weg terug en finishte als 23e. Waarschijnlijk gaan we hem in Weert in topvorm zien. En Jorik van Egdom dan. Een keertje minder zwemmen vindt de Veenendaler vast niet erg. Jorik liet nog vier concurrenten achter zich in het frisse water van de stad, die in 1997 als het ware uit de grond gestampt is. Zijn fiets- en looponderdeel mochten er beslist wezen, resulterend in een dertiende plaats en de eerste punten voor deelname aan de Spelen in Tokyo.

 

Tjardo en Ilona met de besten mee in Lissabon

 

foto Margreet Bennis

In de tweede Challenge Lissabon maakte Tjardo Visser indruk met een tiende plaats tussen de profs. De Almeerder legde de halve afstand af in 3.53 uur. Hij verloor daarmee een kwartiertje op de Spaanse winnaar Pablo Depena. De Duitser Patrick Dirksmeier – ooit winnaar van die merkwaardige ICAN Amsterdam – eindigde tweede, de Sloveen Jaroslav Kovacic werd – net als in Almere vorig jaar – derde.

Almeerse triatleten waren toch goed op dreef, want Ilona Eversdijk kon zich ook lekker meten met Europese toppers. Ze werd twaalfde op een half uurtje van de Britse winnares Corinne Abraham. Belgisch Olympiër Katrien Verstuyft eindigde prachtig tweede, de Oostenrijkse Bianca Steurer haalde brons. En van de agegroupers verraste Tim Geraedts met een 23e plaats overall.

 

Eerste IM top tien voor Milan

 

Het was toch al Almere-boven, want ook in Barcelona leverden de Brons-brothers een superprestatie. In een wereldveld met veelvuldig wereldkampioen Javier Gomez als winnaar werd Milan tiende en Omar zestiende. Het was voor Milan zijn eerste top tien klassering in een 70.3 Ironman-race en dat smaakt vast naar meer. Ook Stefan Overmars kon na afloop met zijn vijftiende plaats – net voor Omar – niet anders dan tevreden zijn. Drie topfavorieten bezetten na afloop het podium: na Javi kwamen David MacNamee en Bart Aernouts over de streep aan de kustlijn van Calella nabij de Catalaanse hoofdstad. Net als vorig jaar won Emma Pallant bij de vrouwen. Zes minuten later verraste haar landgenote Fenella Langridge met een tweede plaats voor de Oostenrijkse Eva Wutti. Beste agegrouper was hier Lex Habraken van EDO Sports op een 49e plaats. Pieter Iedema finishte als vierde bij de M55. Berber Bergsma kwam als zesde W25 aan

.

Bij de W30 een dubbele Dolfijn-winst met Tracy Markham als winnares en Dieuwertje Bax op een tweede plaats.

 

Nieuwe triathlon schot in de roos

 

De nieuwe wedstrijd in de Haarlemmermeer was meteen een schot in de roos. Nu is dat het Lars’ team van Amsterdamse Triathlons wel toevertrouwd, maar je moet het maar doen. Steeds weer nieuwe locaties opzoeken en er dan meteen de juiste sfeer scheppen. Tuurlijk het mooie Pinksterweer werkte mee, maar dan nog. Chapeau aan deze nieuwkomer en iedereen, die zich ingespannen heeft de HLMRmeer triathlon mogelijk te maken. Op de Olympische afstand ging de winst naar hardfietser Frans van Heteren. De geslepen banketbakker kreeg op dat onderdeel alleen Roderick van Zuylen nog in zijn nabijheid. De Amsterdammer met de wat adellijke naam was wel de snelste naast de landingsbaan van Schiphol en won aldus The Battle of te Planes. Derde werd in deze race Jeroen Korstanje. ‘Amsterdam-Boven’ bij de vrouwen met vier hoofdstedelijke triatletes in de top vier: Rosaline Wedzinga won, Marleen Haakma werd een minuut later tweede en daarna volgden Janneke Sinnige en Marieke de Groot. De trio was voor Coen en Kees de Koning en Gerben Nieuwland als zijnde CoKeGe. Mooi veld op de sprint met als top trio: Wouter Dijkshoorn, Rik Linssen en Tim Vreeburg. Andrea Jochems heeft een abonnement op zeges in de Amsterdamse Triathlons. Ze won nu met overmacht de sprint van Hoofddorp.

Sublieme zege voor Tamar Veltman bij de jeugd, bij de jongens lijkt Niels van Lanen dit seizoen haast onklopbaar. Een prachtstrijd bij de juniores met een scherpe Joyce Caro, dit keer beter dan Barbara de Koning en Dirkje Lebouille. En met een juniorenpodium van Niek Heldoorn, Joey van ’t Verlaat en Victor Goené heb je meteen het beste van het beste in huis.

Morgen de Run-Bike-Run Series in Groningen en alles wat is blijven liggen. Maar dat vooral door die daverende prestatie van Stefan van der Pal, held van alle Friezen. Maar ook van een Brabander.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.