Duitse winst Stijn Jansen; nog een zwemloop; Preview op allesomvattend DUIN-weekend WTJ 804

WOENSDAG – De Teamcompetities komen zondag pas goed op gang met Super Sunday in Almere. De Flevopolder krijgt dit jaar niet alleen in september een invasie van triatleten, duursporters grijpen massaal ook het laatste weekeinde van mei aan om het bekende DUIN-evenement aan te doen. Een vol programma met EK politietriathlon, NK en BK run-bike-run over de lange afstand en op zondag dus ALLE divisies voor de Teamcompetitie. In goed jargon ook wel Super Sunday genaamd. Komende dagen meer over beide sportdagen waar in totaal 2000 deelnemers aan mee doen.

Stijn wint met Bundesliga-team

 

 

Wat hier Teamcompetitie heet, in België T3-Series en in Frankrijk Grand Prix tri- en duathlons heet bij onze oosterburen Bundesliga. Vaak met een internationaal topveld, waar menig ETU-Cup race van zou smullen. De 2e Bundesliga is opgesplitst in Noord en Zuid. In Noord opende de Dalkeman in Gütersloh op Eerste Pinksterdag het seizoen met een teamtriathlon over de sprint afstand. Succes voor Stijn Jansen, die met zijn team ProAthletes KTT een overwinning boekte. Samen met Lukas Mazur, Sven Eckers en Dion Heindl kwam Stijn als snelste binnen. Triteam Witten met Wesley Mols en Tom Havekes eindigde achtste en het vrijwel volledig Nederlandse SG Tri Power Rhein Sieg met Pim Lebouille, Daan Gehlen, Jeffrey Reijnders en Youri Keulen volgde direct erna op de negende plaats. Bij de vrouwen geen Nederlandse deelname, de winst ging naar het team uit Bonn. Een week eerder was Deborah Wissink wel vijfde geworden in de Duitse openingsklassieker te Buschhütten.
Het Ocean Lava-circuit streek neer op Malta. De zeges gingen naar Graham Borg en Hannah Pace, vorig seizoen ook al Maltees nationaal kampioen. In de Outlaw Half nabij Nottingham maar liefst 1300 deelnemers op de halve. De onbekende Brit Sam Pictor won, bij de vrouwen wel een fameuze winnares: Lucy Charles.

 

Hessel en Margaux winnen Flevobadpark

 

Hadden we het eerder deze week over de Zwolse zwemloop, op dezelfde woensdagavond 16 mei was ook de tweede Flevoparkbad zwemloop in Amsterdam. De winst ging naar Hessel Dreteler, die Sander Fischer en Michiel Land er behoorlijk uitliep. Margaux Tjoeng was beste vrouw op de 1/10-combinatie. De halve afstand werd gewonnen door Amsterdammer Coen Boellaard en de Leidse Inge Heus. Deze vrouwenserie kende met onder meer Marleen Haakma, Willemijn Knot en Marijke Zeekant nog de meest prominente bezetting.

Halverwege de week blikken we vooruit op het weekend. Vrijdag 25 mei slaan we over, dat is de dag waarop de AVG van kracht wordt. Het komt wat tegenstrijdig over. In een wereld waarin alles wordt vastgelegd met mobieltjes en via Social Media verspreid, moeten we ineens op gaan letten of we de privacy van onze medemens niet schenden. Hebben we het in het weekend over ‘de Nederlandse mevrouw X, die op een niet nader te definiëren eiland in de Atlantische Oceaan een IM gewonnen heeft?’ of is het nog gewoon Yvonne van Vlerken, 39-jarige topatlete uit oorspronkelijk Krimpen aan de Lek, die Ironman Lanzarote op superieure wijze naar haar hand zet. Journalistiek hoop ik op het laatste, anders is het met de WTJ dankzij AVG snel gedaan. PJD! (Pot Jan Drie)

Leven aan het strand

 


Zaterdag opent DUIN Almere het tweedaagse duursportfestival met het NK en BK duathlon lange afstand. Morgen de medaillespiegel van dit NK. Wist je trouwens dat er liefst drie NK’s binnen acht dagen op de kalender staan? Te beginnen dus op het razensnelle parcours van DUIN Almere, de nieuwste woonwijk van Almere met als wervende ondertitel ‘Leven aan het strand’. Sinds 2015 wordt er gebouwd, de eerste edities van de DUIN triathlon leken zich nog te voltrekken op een maanlandschap, maar elk jaar wordt het stedelijker en daardoor gezelliger.
Yennick Wolthuizen verdedigt zijn titel. Hij krijgt te maken met de nummer drie van vorig jaar Coen de Wit, met nationaal crossduathlonkampioen Daan Schouten en met Tibor Gijssen. De Belgen zijn kwantitatief in de meerderheid en zinnen op de overall-winst. Groningen-winnaar Jan Petralia (die Yennick versloeg) is topfavoriet met Glen Laurens en Bert Nietvelt als outsiders.

 

Boeiend duel Miriam-Marina verwacht

 

 

Met grote belangstelling wordt uitgekeken naar de vrouwenrace. Die kan een mooi duel opleveren tussen titelverdedigster Miriam van Reijen en de vrouw die Miriam onlangs nog vol bewondering interviewde: Marina van Dijk, nummer drie van Europa. Vlak Deborah Schouten niet uit, vorig jaar zilver en ook Ann Schoot Uiterkamp en Janien Lubben doen nu mee. De Belgische titel is na het afscheid van Ilse Geldhof vacant. Deborah Ghyselen en Virginie Soenen gaan er om strijden. Om 9 uur starten de vrouwen, een kwartiertje later gevolgd door de mannen.

 

Weer een Europees kampioenschap in Almere, nu van politie

 

Op het middaguur komt het zwemonderdeel erbij. Dat is meteen de start van het EK politietriathlon. Zo’n 140 politie-agenten uit 19 Europese landen strijden om de titels, die eens in de vier jaar worden vergeven. Hier gaan de mannen eerste, een kwartier later duiken de agentes in het al warme IJsselmeer. Kanshebbers? Moeilijk te zeggen. De Rus Evgenii Kirillov kan wel wat, de Duitse titelverdediger Konstantin Bachor is goed en het zilver en brons van vier jaar terug in Bremen zijn ook van de partij. onze Hermandad is vertegenwoordigd door Carl Burke, Glenn Edelenbos, Maarten Mollink, Michael Emmerik en Peter Vanderhorst.
Wellicht zitten we dichterbij de medailles bij de vrouwen met thuisfavoriete Corine Nelen en verder Eline Vollenbroek, Emma Goijert-Hoogerbrugge, Judith Lardee, Suzanne Baars en Jacqueline Rustidge, die namens de politie sportbond de meest geschikte locatie voor dit EK uitkoos. Almere kreeg de voorkeur boven Holten, Oud Gastel en Veenendaal. Ook al omdat zaterdag de Nationale Veiligheidsdag in de Flevostad wordt gehouden. Een mooie combinatie. Druk wordt het toch wel aan de Flevostranden, want ook de Libelle Zomerweek schijnt veel publiek te trekken.

 

In de namiddag zijn er wedstrijden voor de jeugd en daarna gaat het team van Start2Finish bijtijds onder zeil, want Super Sunday begint op zondag immers al om half negen met 4e Divisie Noord. Acht series sprint afstand voor alle divisies vanaf 4e oplopend tot 2e Divisie Zuid, die om 13.10 uur het water in duiken. Vanaf 14.00 uur is het dan de beurt aan de 1e en Eredivisie . Een wereldprimeur voor Nederland, want zij bekwamen zich op de Triple Mix, zoals we die kennen uit de internationale Super League Triathlons. Format is hier 200 Z/5 F/15 L; 10 minuten pauze; 1,5 L/5 F/0,2 Z; 10 minuten pauze 5 F/200 Z/1,5 L. Wijlen Volkskrant-journalist Hans van Wissen zou zich omdraaien in zijn graf. Hij vond de Holland Triathlon al te veel een circus. Maar wij gaan met de dynamiek van 2018 mee en storten ons in deze spectaculaire achtbaan, waarvan het laatste onderdeel rond half acht ’s avonds is afgelopen. Maar dan is het nog steeds warm in zomers Ollanda. Squadra en Ferro Mosae maken zich op voor eventuele titelprolongatie. De teamsamenstelling zien we zondag vanzelf.

Morgen meer voorbeschouwingen op 26 en 27 mei met als rode draad dagelijks updates vanuit Lanzarote met Ruud. Zoals vandaag Tessa Kortekaas. Mooi te horen hoe ze dat smetje van vorig jaar wil wegpoetsen. Gaat lukken Tess! En meer dan dat.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.