Jetze al in Gastel; Preview Heerenveen, Goeree, Hengelo, Markelo, Maastricht, Gorinchem

WTJ 806

VRIJDAG – Ben je net een middagje netwerken met het oog op de triathlon Oud Gastel, ontploft de Giro d’Italia finaal. Toegegeven, vorig jaar schreven we in de WTJ’s meer over de Ronde van Italië, uiteraard ook vanwege Tom Dumoulin richting het roze. Die kans zat er dit jaar weer in, maar Simon Yates draaide nóg beter. En zie vandaag: Chris Froome zet de hele Giro op z’n kop. En dat terwijl ie in eerdere etappes soms met moeite kon volgen. Het kan verkeren, zei Bredero al.

Hollister en Jetze Plat

Dat netwerken was bij het gloednieuwe Amerikaanse bedrijf Hollister, wat zich in Oud Gastel gevestigd heeft. Special guest bij de opening was Jetze Plat. Sinds 2012 heeft Jetze goede banden met Hollister, gespecialiseerd in medische hulpmiddelen, maar maatschappelijk actief met Move Forward, een stichting die iedereen in beweging wil krijgen bijvoorbeeld via handbikes. Jetze moest anderhalf jaar geleden zijn agenda al vrij houden op 25 mei. Niet voor de privacywet, maar om bij de Grand Opening van Hollister te zijn. Omgekeerd nodigde Jetze alle hoge (en minder hoge) gasten uit om zaterdag 23 juni met eigen ogen te zien hoe hij mee doet aan de triathlon Oud Gastel. Jetze zei veel presentaties te houden, maar nog niet eerder in het Engels. Het ging hem, zoals met de meeste dingen, uitstekend af. Wellicht volgende week nog wat meer Jetze-nieuws.

 

Want ja, dat overvolle weekend hè. In Almere zijn ze wel wat gewend natuurlijk, maar dit keer duurt het tweedaagse DUIN-evenement toch al gauw een dikke twintig uur opgeteld. In die tijd worden 2000 deelnemers ‘weg gewerkt’. Bij het EK politie is nog een grote naam toegevoegd, de Duitser Jens Frommhold.

 

Heerenveen zonder verzakt huis

 

 

Laten we toch ook niet vergeten dat er nog liefst zes triathlons zijn in ons land. Ze zijn ons allemaal even lief. Te beginnen in het hoge noorden, de 31e editie van de Clafis Ingenieus triathlon te Heerenveen. Na het voorprogramma start zaterdag om 13 uur de OD. De watertemperatuur van de plas nabij museum Belvédère is reeds 20 graden. Voor het fietsparcours richting De Knipe moest de organisatie nog improviseren. Oorzaak: een verzakt huis in het dorp barricadeert de hele straat. Leuk gevulde serie met Stefan Oostland, Tiedo Tinga en Sarah-Lynn Reuver als favorieten. Opvallende sponsor: administratiekantoor Christine de Wit. Doet ze goed!

Groei op Goeree

 

 

Groots zijn de plannen van GO Events (Erik Peeman c.s.) op Goeree Overflakkee met de Brouwersdam Tri volgend jaar. Eerst nog zaterdag de tweede uitgaven vanaf Herkingen, reeds zwemlocatie bij het NK Dirksland in 1991. Wie dacht dat door Almere enzovoorts de andere wedstrijden in problemen komen, heeft het mis. Goeree Overflakkee groeit explosief tot dit jaar al 375 triatleten en daarom drie starts met onderling tijdverschil van vijf minuten. De nummer twee van vorig jaar, Olaf Brouwers, is kansrijk. Ook Tom de Jonge, David Schrier, Rens de Ridder, Gert van de Vinden en de winnares van vorig jaar Petra Sloots doen mee. Golden oldies zijn Edwin Vonk en Miquel van Tongeren. Om 10.30 uur begint de sprint afstand nabij Ons Huis te Herkingen.

Hengelose traditie

Zondag wordt het nóg drukker. De kwart triathlon van Hengelo aan de Merkeplas, die ook al dik 190 graden op de thermometer aangaf. Centrale punt is de kantine van Aerofit. Veel Oost-Nederlandse deelnemers uit Gelderland en Overijssel. Erik Lentfert kan ver komen, vorig jaar was hij tiende en de negen mannen voor hem zijn er nu niet bij. Saskia Bekhuis, Welmoed Meindertsma en Dorothé Vrieze zijn de vrouwelijke toppers, maar het wordt vooral een open wedstrijd. Pardon, recreatieve triathlon. Zo staat ze te boek. 29e editie al weer. Mooie Hengelose traditie. Start zwemmen: 11.30 uur.

 

 

Iets hoger in Hof van Twente te Markelo is de 4e Univé Oost-triathlon. 1/8e afstand, en hier zwemmen nog in het blauwe bad De Vijf Heuvels. Fietsen door de buurtschappen de Pothoek en Achterhoek en lopen langs het Beukenlaantje. Arnoud van Garderen, Guido Gosselink, Klaus Schlüter en Nikki Olde Monnikhof. Zo maar wat namen voor mogelijke podiumplaatsen op de 1/8e afstand. Liefst elf series gaan van start, te beginnen om 9.30 uur. Hoezo last van concurrentie?

Mudjevol

Ook de tweede Isaac Eijsden-Maastricht triathlon is zondag met voor het eerst de kwart afstand, die mudjevol zit. De 1/8e en 1/16e zijn er ook evenals de Ironkids-wedstrijdjes met zelfs een speciale oudere-kindrace. De jeugd hoeft zich niet te vervelen. We zijn te gast op het terrein van Fun Valley en de naam zegt het al: dat is uren kinderplezier. Nog een reden om voor het Zuid-Limburgse evenement te kiezen: start en finish liggen aan de Cuba Beachbar met loungebedden, hangmatten en voortreffelijke cocktails. Ik kom eraan! Zwemmen is in het grindgat van Oost-Maarland, fietsen en lopen zijn eromheen. Autovrij parcours. Marco Akershoek en Stefanie Ortmans waren de eerste winnaars. Marco ontbreekt.

De zesde en laatste in de reeks. De tweede Merwede triathlon van Gorinchem. Zwemmen in het Cariba buitenbad, fietsen over de Merwedebrug (veel vals plat) en lopen door het Gijs van Andelpark. Olaf Brouwers was ook hier vorig jaar tweede en doet de GG-dubbel (Goeree-Gorinchem). Heleenn van der Meijden verdedigt haar titel. De kids beginnen om 13.00 uur, een half uur later de 1/8e individueel. Ook hier veel vertier, want we zijn op Piratenland nabij Gorkum.

Over de grenzen

 

 

Zullen we nog de buitenlandse races (exclusief Lanzarote) doornemen? De ETU-Cup in het Poolse Olsztyn bijvoorbeeld met Marco Akershoek (vandaar geen Eijsden) en Youri Keulen. Paratriatleet Maurits Morsink en Jeoen/René van Waardenburg komen uit in de World Cup in het Britse Eton Dorney. Er zijn nog een paar heles. De Frenchman Hourtin en de Spaanse Pirene Xtreme op zaterdag, de Ironman Florianopolis in Brazilië op zondag. Van die laatste hebben we ook het lijstje Nederlanders gemaakt tot dusverre. Race on the world’s fastest course, zo afficheert het evenement zich. Met Tim Don vorig jaar na 7.40 uur was dat inderdaad wel het geval. Tenslotte zijn er nog de halves in Bilbao, 70.3 IM Sankt Pölten (voor het eerst in tien jaar ZONDER Yvonne van Vlerken) en de Challenge Salou. Wie een tank benzine heeft tot in België kan meedoen aan de RBR Rijkevorsel of de triathlon van La Roche en Ardenne.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.