Alles over DUIN tri- en duathlon: van Yennick en Marina tot Marco en Jony

WTJ 807

MAANDAG – Om de Almere DUIN triathlon en duathlon kon je de afgelopen dagen niet heen. Dat in zo’n veelvoud aan wedstrijden niet alles evenveel aandacht krijgt in bijvoorbeeld de media, is jammer. Kunt er altijd over discussiëren waarom een zesde klasse lagere elftallen amateurvoetbal een paginagroot verhaal waard is en waarom een EK politietriathlon, een NK duathlon en de Eredivisie Teamcompetities met een paar regeltjes tekst in de media wordt afgedaan.

Over dat laatste nog wel een tip van deze ouwe heer met enige journalistiek ervaring: plan de Super Sunday dusdanig dat niet pas in de vroege zondagavond de ‘belangrijkste series’ in actie komen. Veel sportredacties zijn hun kopij tegen zessen bij elkaar aan het zetten. Alleen opzienbarende zaken of sportprestaties, die door tijdverschil op de zondagavond zijn geleverd, kunnen zo’n schema nog verstoren. Maar tegelijkertijd snap ik het E-team en organisatie Start2Finish ook: je werkt graag naar een climax toe. En die was er zeker.

Verrassende Paul Langelaan

Twee prachtige dagen met mooi weer. Oké, soms wat heet en daardoor zwaar. Ik kreeg de indruk dat vooral de duatleten onder de hitte leden. Flauw om te zeggen, maar misschien toch maar erbij zwemmen voortaan? Het is een interessante confrontatie, zo’n Nederlands en Belgisch kampioenschap in dezelfde wedstrijd. Mogen ze vaker doen. Yennick Wolthuizen prolongeerde zijn titel en toch baalde hij lichtelijk. De ware sportman gaat voor de overall-winst en die ging naar Jan Petralia, eerder al in Groningen de snelste. Sander Heemeryck sloot de eerste run als snelste af, met Jan toen al in de buurt. Op de fiets noteerde Yennick de snelste tijd, maar met voorsprong begon Jakke Petrol aan de afsluitende tien kilometer. Yennick werd tweede en dankzij sterk fietsen werd de Arnhemse master Coen de Wit derde. Uiteraard was Coen nationaal kampioen M45. Verrassend was het brons voor Leidenaar Paul Langelaan, die langzaam oprukte naar voren en uiteindelijk zevende overall werd. De podia op het NK mannen in de agegroups waren als volgt. M40: 1.Michel Besseling; 2.Thomas Naasz; 3.Emiel Pieterse; M45: 1.Coen de Wit; 2.Wannie Friderichs; 3.Marco Jansen; M50: 1.René Elzinga; 2.Cor van der Ploeg; 3.Raimond Schikhof; M55: 1.Henry Dullink (sneller dan winnaar M50); 2.Wim van Hilst; 3.Peter van den Bent; M60: 1.Jack Niessen; 2.Leo Muijs; 3.Jeroen Hijstek; M65: 1.Hans van Wijk.

Marina ook landelijk weer aan de top

Miriam van Reijen is er de sportvrouw niet naar om excuses op te voeren voor het mislopen van een tweede nationale titel op de lange afstand. Ze kampt met een kuitblessure en dat hield haar een paar weken uit de wedstrijden, onder meer het EK in Denemarken liep ze mis. Precies daar waar Marina van Dijk feitelijk een lange vervelende blessureperiode afsloot met nota bene Europees brons. Daar kwam zaterdagmorgen in warm Almere Poort zowaar de nationale titel bij. Reden voor ons om de Amersfoortse binnenkort op te nemen in de Trikipedia atleten na Rachel, Mark en Marco. Miriam ging de eerste run nog wel lekker, maar schoot te kort bij het fietsen met de zesde fietstijd op liefst elf minuten van goede vriendin Marina. Triatlete Deborah Schouten nestelde zich in de einduitslag nog tussen M & M. Maar de verschillen waren groot: Marina lag aan de finish zes minuten voor op Deborah, acht op Miriam, elf op Marjan Andringa en twaalf op Ann Schoot Uiterkamp. Ook bij de vrouwen de medaillewinnaars in masters op een rij: F45: 1.Yvette van Wegen; 2.Marian van Hilst; F50: 1.Audrey Breur; F55: 1.Nina Bakker (8e overall) en F60: 1.Elly Visser.

Het Belgisch podium werd gevormd door Jan Petralia, Sander Heemeryck en Glen Laurens. Dat van de vrouwen door Joke Coysman, Deborah Ghyselen en Natasja Daniëls.

Corine Nelen beste op EK van sterke armen

Op het middaguur was het de beurt aan het EK voor 132 politie-agenten (M/V). Een vierjaarlijks evenement, nu voor de derde keer gehouden. De Oostenrijker Chrisitan Birngruber ruilde het zilver uit Bremen in voor goud. Hij werd op het podium geflankeerd door de Duitser Fabian Reuter en nog een Oostenrijker Paul Ruttman. Sterk veld toch wel hoor, beste Nederlander was Merijn Ellenkamp op een 20e plaats. Carl Burke werd 42e, Maarten Mollink 52e, Michael Emmerik 54e en Glenn Edelenbos 66e. Groter Nederlands succes bij de vrouwen van de sterke arm. Corine Nelen finishte namelijk voor eigen publiek als zesde. De Almeerse had een achterstand van negen minuten op Stephanie Weis uit Duitsland. Haar landgenote Rieke Westermann scoorde zilver, het brons ging naar Spanje met Paula Garcia Godino. Zes Nederlandse vrouwen aan het vertrek. Na Corine kwam Emma Goijert-Hoogerbrugge als zestiende aan. En verder: 20.Eline Vollenbroek; 24.Jacqueline Rustidge, die haast als laatste van de fiets stapte, maar wel de snelste looptijd realiseerde; 28.Suzanne Baars; 32.Judith Lardee. Duitsland werd twee keer Europees kampioen bij de teams. De Nederlandse vrouwen vielen net buiten het podium: vierde. De mannen werden negende.

Een sprint duathlon als tussendoortje. Gewonnen door Roland Besselink en Djoeke Donkers. Een Olympische afstand triathlon. Gezien het startveld niet bepaald een tussendoortje. Dirk Wijnalda van Hellas won z’n eerste serieuze seizoenstest, TVB-er Adrian Siemons werd tweede, Melle Plat derde en Dennis van Hinte vierde overall en – jawel – snelste bij de M50! Vrouwen top drie: Rosalien van Elp, Ingrid Boot-de Groot en Tanja de Boer. De afsluitende jeugdraces op zaterdag gingen naar Maël Plasschaert en Selina Franken, snelst gelopen van allemaal. De scholierenrace was opnieuw voor een Plasschaert, Senna dit maal. Beste meisje was Dagmar Mennuti.

Super Sunday aftellend van 4e tot Eredivisie

En toen werd het tijd om te gaan slapen want op zondag stonden de teams al weer vroeg op de stoep voor Super Sunday. Te beginnen met de 4e Divisie Noord. Marco Glastra (Utrechte Heuvelrug) klopt in de eerste sprintserie Bart Smink (Triteam Groningen) en Jeroen Visser (Vleck Wijnen). 4e Divisie Zuid dan met Jeroen Zwetsloot (Sportclub Kwiek) voor teamgenoot Koen Vogel en Rick Struik van (BAA/Punderman).

Treetje hoger: 3e Divisie Noord. Wouter van Dijk (Tri4Friends) wint ‘m. Marcel ten Hove (Rosiir) wordt acht tellen later tweede, Taeco Tol (Triami) derde. Een clean sweep bij de 3e Divisie Zuid met Berry Moonen, Filippo Colucci en Bob Glaudemans, alledrie van TC Maastricht. Drie keer raden welk team het dagklassement won.

Steeds serieuzer werd het in het nog immer warme Almere als de 2e Divisie Noord begint. Top drie: Patrick van der Zande (Momentsolutions.nl/De Zijl) voor teamgenoot Lorenzo Sinteur en Koen Rutjes van de club met mooie naam Bourgonidsche Triathlon Ploeg. Vanaf dan komen ook de vrouwen in actie. Loena Bank (TV’90) is een klasse apart in 2e Divisie Zuid. Tweede wordt Sandra Smeets TV Weert, derde Concetta Pichierri (FusionTeam.nl). Sterk podium bij de 2e Divisie Noord mannen: Marijn de Jonge (Rogelli/Trimates) laat Ricardo Scholten (Trivana) en teamgenoot Martijn Keijsers achter zich, zij het met klein verschil. De ‘noordelijke’ vrouwen 2e Divisie hadden als podium Mieke Prins (Wensink-Benro), Anne Oltvoort (idem) en Lenja Witlox (Hellas).

Triple Mix is pure triathlonsportpromotie: wat is dit gaaf!

Daarna werd het tijd voor de eerste Triple Mix van de 1e Divisionisten. Die flitsende formule waarvan zij de Nederlande primeur kregen. Het zag er meteen al fonkelend spectaculair uit en dat werd nog gekker bij de Eredivisie als apotheose van de dag. Nationaal studentenkampioen Rutger Duursma (Triteam Groningen) schreef geschiedenis als eerste winnaar voor thuisfavoriet Tjardo Visser (TVA) en Vincent Böhm (Innovative Group/VZC). Dan al een veld om de vingers bij af te likken. De Duitse Sophie Lingelbach zorgt namens TC Twente voor de enige buitenlandse winst op zondag. Ze klopt Anne Zijderveld (Kijani) met zeven tellen. Derde eindigt Marije Hijman (TVS).

Jony Heerink voegt na haar nationale sprint duathlontitel er nu ook een eerste Eredivisie zege aan toe. De Hellas-atlete verslaat Maya Kingma en Sophie van der Most (beiden EDO Sports) glansrijk. Jorieke Casteleijn is de revelatie van de dag. De atlete van TTW Weesp eindigt vierde, net voor Marije Dankelman (TC Twente).

Pure promotie voor de driekamp maken de Eredivisionisten ervan. Marco van der Stel (Squadra) rekent af met aanstormend talent Pim Venderbosch (Rogelli/Trimates) en de verrassend sterke Wesley Mols (Cerberus). Donald Hillebregt (Vismar/TriCan) is de vierde in de eindstand en dan toch verrassende namen: Mohamed Masoo (EDO Sports) en Jan-Roelf Heerssema (TC Twente) veel meer bekend van het langere werk. En wat vonden ze het allemaal gaaf, vet en cool. Marco van der Stel voorop. ,,Als dit vaker in Nederland voorkomt en mijn agenda is vrij: ben ik erbij! Dit brengt de sport weer op een andere level.’’

En toen? Toen was speaker Arjan Schilder 1526 namen verder. En zat een enerverend weekend DUIN Triathlon erop. Morgen gaan we een rondje Nederland maken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.