Ironman Lanzarote: Yvonne stapt uit, hoofdrollen voor Erik-Simon, Tessa en Martijn

 

WTJ 806

ZONDAG – Voller dan het laatste meiweekeinde kun je het eigenlijt niet bedenken. Ooit kwamen we al eens tot 3500 triatleten, die meededen in hetzelfde weekeinde aan Nederlandse wedstrijden. Zonder twijfel zitten we daar 26 en 27 mei 2018 dik boven. Babbelden we hier voorgaande jaren nog over aanverwante sportprestaties uit de Giro bijvoorbeeld (super gedaan Tom overigens), daar ontbreekt nu tijd en ruimte voor.

DUIN Almere Triathlon & Duathlon had zo’n beetje alles in huis. En toch hadden liefst acht andere Nederlandse organisaties geen enkele moeite om in hetzelfde weekeinde te gaan zitten. Zes ervan kondigden we vrijdag aan, aanvullend was het ook in de Krimpenerwaard en Staphorst te doen. Het kon niet op.

Geen Yvonne dit keer

 

We beginnen echter in Lanzarote. De Ironman, waar natuurlijk veel verwacht werd van het debuut van Yvonne van Vlerken. Maar ook Yvonne is gelukkig maar een mens. Het zilte oceaanwater brak haar mogelijk op tijdens het fietsen waar ze al na luttele kilometers moest overgeven. Verdere voeding gaf ook problemen, zodat ze met een lege maag doortrapte. De kracht van Yvonne is dat ze zelfs dan nog volop het wedstrijdverloop bepaald. Rond kilometer 170 lag ze een zestal minuten achter op Lucy Gossage en met een zesde plaats ging eigenlijk ook het zwemmen geweldig. Maar de power was op en tien kilometer voor aanvang van de marathon, gaf ze op. Toen in vierde positie, tien minuten achter Gossage. Een goede training rijker, in een nog altijd geweldig leven en een jaar waarin ze komende maand gaat trouwen met lief Per.

Erik-Simon verdient erkenning

 

Andere Nederlanders, die de hoofdrol overnamen waren Erik-Simon Strijk en aanvankelijk Martijn Dekker. Die stapte achter Peru Alfaro als tweede uit het water. Bij het fietsen kwam latere winnaar Alessandro Degasperi snel aan kop, gevolgd door een andere oud-winnaar Romain Guillaume. Martijn fietste derde en rouleerde lekker. Vanuit die positie begon hij ontspannen aan de marathon. Na 20 kilometer was vanuit het achterveld Erik-Simon Strijk de top tien in gelopen. Precies daar passeerde hijn zijn landgenoot, die nog een behoorlijke lijdensweg voor de boeg had, maar wel enorm karakter toonde: Martijn eindigde vijftiende bij de profs in 9.48 uur. Twintig minuten eerder was Erik-Simon al de streep bij Ruud de Haan gepasseerd. Wederom beweest de oudse van de drie Strijk-broers uit het juiste lange afstandshout te zijn gesneden. Achtste worden in een loeizware Ironman met ook nog eens behoorlijke tegenstand: dan ben je een topper. Laten we hem die erkenning nu maar eens geven. De immer bescheiden Roosendaler is dat zeker. 9.10 uur is een sterke eindtijd, slechts achttien minuten na Degasperi, die nu twee Lanza-titels op zak heeft. De Spaanse vlieg Ivan Rana eindigde als tweede ook nog binnen de negen uur. Oud-wereldkampioen Cyril Viennot werd derde.

Tessa voltooide haar Lanza-weg nu wel en hoe!

 

 

Bij de vrouwen werd de hoofdrol na het wegvallen van Yvonne overgenomen door Tessa Kortekaas. Ongetwijfeld doen beide dames komende dagen hun verhaal nog van de race. En het zal Yvonne inspireren terug te keren naar Lanzarote de komende jaren, want Tessa viel vorig jaar nog uit, maar was nu goed voor een tiende plaats overall (inclusief profs), een tweede in haar agegroup. Het zat er misschien aan te komen, maar ze deed het gewoon. Tessa is een fenomeen op het vulkaaneiland geworden.

 

 

Dat Lucy Gossage won van de ‘always smilende’ Michel Vesterby was verder wel volgens het boekje. De Britten hadden dubbelsucces, want Nikki Bartlett eindigde derde. Groots was de zege bij de mannen 70 van Mink Zeilsta. Daarmee nu naast Hans van der Linden al twee kanjers in die agegroup. Op het podium geroepen zondagavond verder Jan Mijwaart als nummer vier bij de M65 en Joerien Delhez als vijfde F40. Verder puike wedstrijden van Jacco Langerak (44e net boven de tien uur), Jorn Bagijn zesde M25 en Auke Geurts zesde M45 en bij de vrouwen Jorien Delhez vijfde F40. Ook in de top tien van hun agegroup: Symen de Jong (10e M25), Ad Schoonderbeek (8e M65) en Saskia Veerman (10e F35). Komende dagen – zeker bij terugkeer van speaker Ruud – nog meer Ironman Lanzarote.

 

DUIN Almere dan. Begonnen met de nationale duathlontitels voor Yennick Wolthuizen en Marina van Dijk en eindigend met de Eredivisie Trplie Mix met zeges voor Marco van der Stel en Jony Heerink. Daar zit veel, heel veel tussen. Maandagavond daaromtrent meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.