Rondje Nederland met liefst negen triathlons op een rij

WTJ 808

DINSDAG – Weet iemand nog een Nederlands wedstrijdje van afgelopen zondag met 16 deelnemers en niet opgenomen in onderstaand overzicht? Rare vraag, kan alleen maar uit de koker van een cijfertjesfreak komen. Wat is het geval. Behalve de 1526 tri- en duatleten in Almere waren in nog eens acht andere triathlons zoveel atleten actief dat de totaalteller uitkomt op 3784. Een nieuw record vermoeden we, maar nóg mooier was het geweest als het er exact 3800 waren geweest, de zwemafstand van de hele dus….

We gaan het rondje Nederland maar eens door al melden we nog wel de dagwinnaars van de Teamcompetitie Super Sunday in DUIN Almere. Mannen. Eredivisie: Rogelli/TriMates; 1e Divisie: Triteam Groningen; 2e Divisie Noord: TTW Weesp 2; 2e Divisie Zuid: TVS’90; 3e Divisie Noord: Tri4Friends; 3e Divisie Zuid: TC Maastricht; 4e Divisie Noord: Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team; 4e Divisie Zuid: Sportclub Kwiek. Vrouwen: Eredivisie: Ferro Mosae; 1e Divisie: Kijani 2; 2e Divisie Noord: Wensink-Benro/TtTvW Hof van Twente; 2e Divisie Zuid: TC Maastricht.

Maud wint op de weg in Eijsden

Drie Maastrichtse teamzeges en dan te bedenken dat de Limburgse hoofdstad zelf ook een triathlon had met liefst 548 deelnemers, waaronder trouwens heel veel Belgen. De tweede Isaac triathlon Eijsden-Maastricht leverde het zoveelste Lommels talent Joery Wouters een overtuigende zege op. Na hem volgden zijn landgenoten Gunther Bernar en Simon Devos. Beste Nederlanders waren Bekenaar Bob Martens op de zesde en Lars van der Eerden op een zevende plaats. Diens partner Maud Golsteyn won wel de vrouwenrace, drie minuten sneller dan de Belgische concurrentes Marleen Nommesen en titelverdedigster Stephanie Ortmans. Maud moest er wel even haar wegfiets voor van zolder halen. Maud had vijf jaar (!) geen wegwedstrijd gedaan. De 1/8e was ook voor de Belgen: Robbie Dale en Laurien Billen. De 1/16e was wel mooi verdeeld: Belg Noa Dewallef was beste man, de Nederlandse Georgina Vervoorn-Vis beste vrouw. Ludo Notermans bracht het beste trio op de been. In de ouder-kind race op Fun Valley recreatiepark was Peter Vos met z’n Vosje de snelste.

Markelo voor Klaus en Kimberley

Ook het Hof van Twente-team kon de thuiswedstrijd amper mee maken. En toch? 423 triatleten togen naar Markelo voor de zwembadtriathlon. Kleine verschillen in het middenveld, maar niet aan de top. Klaus Schlüter doet al jaren meer wedstrijden bij ons dan in zijn thuisland Duitsland. Hij was ook nu te sterk voor – in eerste instantie – Guido Gosselink en Pim Bakker. De eerste vrouw liet even op zich wachten, topzwemster en fysiotherapeute Kimberley Kranenberg uit Goor was Joyce Mulder en Susan Boode – menig maal Holtens kampioen – te vlug af. Kimberley werd ook Hof van Twents kampioene, bij de mannen was dat Werner Wessels. Beste trio bleek Kaulo Batties met Ruben Markink, Klaas Adolfs en Leon Kloots. De jeugdwedstrijden gingen naar Lynn Oosterhuis, die ook alle jongens de baas bleef. Lasse Hopster werd tweede en was beste jongen. Hugo Overmeem en Britt van den Hoven waren bij de 12-jarigen het beste op deze zonnige zondag in Markelo.

De vierde grootste wedstrijd was die van Goeree Overflakkee op zaterdag. 301 starters en daarmee ramvol. Tweede editie van deze strak georganiseerde triathlon in Herkingen. Verdient nog sterker veld, maar dat komt volgend jaar wel als de 111 in Brouwersdam erbij komt. Ook hier Belgen te kust en te keur. Maldegemenaar Dieter Staelens was al vaker succesvol op de eilanden van Zuid-West Nederland. Nu zegevierde hij op Ruuds eiland (die zelf op een ander eiland 3100 kilometer verderop bezig was) met landgenoot Kevin Strubbe 2,5 minuut later op een tweede plaats en de Zeeuw Rens de Ridder op brons. Beste vrouw was Petra Sloots. In een bijna-thuis-wedstrijd liet ze Westbrabantse Lynn Lossie evenens 2,5 minuut achter zich. Berdine Bakker finishte derde. Met drie starts kort achter elkaar leek het wel een soort ‘rolling start’. Toch was alles ruim opgezet. Herkingen is een blijvertje en Ruud zal er op z’n ouwe dag heus nog wel eens speakeren.

Heerenveen met Bert en Sarah-Lynn voorop

Voor de vijfde drukste race moeten we naar het hoge noorden, eveneens op zaterdag. Naast het EK politie was Heerenveen gek genoeg de enige Olympische afstand triathlon van het weekend. In de Friese schaatsstad kwamen 258 triatleten aan het vertrek. Van hen was Bert van Veen op alle onderdelen de sterkste. De TC Twente-atleet had dan ook een ruime marge aan de finish van vier minuten ten opzichte van Stefan Oostland. Amsterdammer Ardjan Swerink kwam derde over de finish. Groter dan de voorsprong die Sarh-Lynn Reuver had op haar medestrijders is nauwelijks denkbaar op een OD: liefst 18 minuten kon de blonde Wijhese al in de Friese jacouzie zitten vooraleer nummer twee binnen liep: Evelien Hoogendoorn. De F50-vrouw uit Nieuw-Roden bleef Suzanne Mol uit Roden met veel kleiner verschil voor. Ook de bekende atletiekjournalist Cors van den Brink deed mee. De sprint afstand was voor Henk-Jan Dolsma en juniore Joëlle de Ruiter. Zusje Colet de Ruiter nam ook goud mee naar huis als winnares op de 1/16e. Freddy Venema volgde op de tweede plaats, tevens beste jongen. Het Trio Wilbert Mazereeuw was in de estafette de beste.

Krimpenerwaard, Staphorst, Hengelo en Gorinchem

De 14e Dekker triathlon Krimpenerwaard kwam tot 208 starters. Daarvan was Jim Doornbosch na het fietsen al drie minuten vooruit. Bij het lopen kwam M50 Eric Smits sterk opzetten en hij behaalde een tweede plek. Junior Jurriaan Schuring completeerde het podium. Een van de spannendere wedstrijden dat weekend was de vrouwenrace waarin Manon Broumels en Diede Diederiks elkaar geen duimbreedte toegaven. Toch won Roosendaalse Manon. Mieke van Harmelen werd op gepaste afstand derde. Op de 1/8e waren de winnaars de Belg Jesse van Nieuwenhuyse en de Brielse Sandra Vermeulen.

Trioathlon Staphorst als niet-NTB evenement haalde toch nog 206 deelnemers. Geen grote namen echter. Top drie mannen: Ernst van Bergen, André Brakke en Jeroen Thalen. Top drie vrouwen: Alinda Lindeboom, Janneke Wijnhoven en Gerda de Groot. De 3 Buffels zijn beste trio. De 1/8e gaat in de Overijsselse plaats naar Ingmar Kloek en Elsemieke de Vos. Tro Hoogeveen gaat daarin het hards op de estafette.

De volgende aan de beurt is Hengelo. Overgestapt naar het open water, maar toch wel wat te lijden gehad onder concurrentie van Markelo en Almere, schatten wij zo. Evengoed was het mooi om te zien hoe ‘Fifty rules’ hier gestalte kreeg met de winst van twee sterke masters 50: Johan Neevel had een kop-staart-overwinning. De routinier uit Wezep was veel sterker dan Dyan Hendriks en Floris Peer. Ook een D50-zege dus bij de vrouwen: Dorothé Vrieze liet D40-vrouw Welmoed Meindertsma achter zich. Derde en eerste seniore was Moniek Munneke. De sprint afstand was een prooi voor Eddy Lamers. Sonja Jansen bewoekt met Norbert graag kleinere wedstrijden. Hier won de Den Hoornse de sprint. Runnersworld Apeldoorn stelde het beste trio op.

Last but not least. De Merwede triathlon van Gorinchem. Het evenement blijft steken op 114 starters. Wie het kleine niet deert…. De 1/8e wordt gewonnen door Vincent Langendam voor Olaf Brouwers en Thomas van der Weiden. Heleen van der Meijden wint simpelweg opnieuw. Nu met Carin van den Bosch en Linda Burger als ‘verre achtervolgers’. Opvallend ook hier een meisje dat de korte serie wint. De 1/8e ging naar Soo Yin van Noorloos. Daar had zelfs mannenwinnaar Siem ten Have geen antwoord op.

Tel de getalletjes maar op en kom – net als wij van Trikipedia – tot 3784 starters dit weekend. En het is pas mei. Ongelofelijk hè.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.