Marco en Youri in Polen; Maurits en Jeroen in paratri Eaton; Mark in Florianopolis – WTJ 809

WOENSDAG – Terwijl de NTB-communicatiekanalen al voorbeschouwen op het volgende drukke weekeinde met een dubbel NK, hebben wij het vorige nog niet helemaal verwerkt. Emotioneel wel hoor, maar qua uitslagen niet.

Poolse ervaringen


Marco Akershoek en Youri Keulen bijvoorbeeld. Waar zaten die? Welnu in het Poolse Olsztyn was de vierde ETU-cup wedstrijd van het seizoen. En het zou niet goed zijn als daar helemaal geen Nederlanders naar toe gingen. Internationale ervaring op doen, het blijft o zo belangrijk. Beter dertigste worden tussen mondiale toppers dan de triathlon van Staphorst met een kwartier voorsprong winnen, lijkt ons. Goed Olsztyn dus, stad in voormalig Oost-Pruisen. Een verschrikkelijke oorlogstijd doorgemaakt, maar nu levendig en toeristisch. De promotie met een grote triathlon past in dat straatje. Al mag het een volgende keer wel beter weer zijn. Het mooie succes in de derde wedstrijd in Melilla met Marco van der Stel kreeg zaterdag geen vervolg. De andere Marco had een goed gevoel over zijn race. Hij werd 24e op slechts een minuut van de Hongaarse winnaar Csongor Lehmann. Dat de verschillen steeds kleiner worden en je daardoor net zo goed vijfde of 24e kunt worden, is een feit. Marco timmert lekker aan de weg. Jammergenoeg niet te zien in de Nederlandse teamcompetities. Voor Youri Keulen had de wedstrijd wel anders mogen verlopen. Hij sloot de rij van 56 deelnemers, al moet meteen gezegd dat mede door de regen en kou 17 man uitstapte. Youri concludeert dat hij stapjes vooruit maakt bij het zwemmen, het cruciale onderdeel. ,,Las Palmas in maart. 1.15 achter de kop het water uit. Geen rol van betekenis verder. Tunesië begin mei: 58 seconden na de kop op de fiets. Moeizaam in wedstrijd. Polen. 44 tellen achter de kop. Goed gezwommen, veel gevochten hard moeten knokken. Heel hoog in de verzuring door harde zwemmen, geen vermogen daardoor op fiets en bij het lopen. Ik kan inmiddels in de grote groep belanden na het zwemmen, nu moet ik soepeler de wissels door om bij de blijven. Minder lactaat om hetzelfde te bereiken.’’ Beste vrouw was Russin Ekaterina Matiukh. Geen Nederlanders in die groep.

Maurits komt dichterbij in World Cup

Voor de derde World Cup paratriathlon togen enkele paratriatleten naar het Britse Eaton Dorney. Ook daar met 15 graden een koude race, terwijl het in ons land bloedheet was. Zwemmen is nog niet echt een ding van tweedejaars Maurits Mollink. Daar liet de Nederlander het zondag liggen voor de titel. Veruit de beste fietser en loper, maar zes minuten verloren op de Brit Andrew Lewis. Op het vlakke parcours reed hij dat verschil niet meer dicht. Maar een tweede plaats is ook mooi. We voorzien een mooie Paralympische ploeg voor Tokyo 2020. Wellicht is dat voor Jeroen van Waardenburg nog te hoog gegrepen, maar door de nieuwe classificatie kan de atleet uit ’s Gravendeel samen met vader René wellicht vaker World Cups doen. Samen sloten ze het rijtje van tien deelnemers af. In de B3-groep zou ie vierde geworden zijn. Petje af voor onze paratriatleten, die komende zaterdag vrijwel allemaal in Rotterdam zijn voor het NK. Dat is van Zwolle overgeheveld naar Zevenhuizen.

Mark nu wel gefinisht in Brazilië

 


Er waren meer heles dan alleen Ironman Lanzarote. De Braziliaanse evenknie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan stond ook in het meiweekeind. In Florianopolis was de immer snelle Ironman Brazil al was het geen ‘Tim Don-time’ dit maal. De Zweed Jesper Svensson won in 8.08.06 nog altijd rap. Oud-Maastricht winnar Igor Amorelli werd voor eigen publiek tweede, landgenoot Thiago Vinhal derde. Bij de vrouwen dook de Canadese Jkirstu Jahn onder de negen uur: 8.54.57. Sarah Piampiano en Bruna Mahn bleven daar net boven. Enige Nederlander was ‘Brazilië-liefhebber’ Mark Schoonhoven. Na eerdere keren te zijn uitgestapt klasseerde Mark zich nu prima in 12.48 uur en een 65e plaats bij de M50.

En in het Franse Hourtin werd de Frenchman gehouden. De naam zegt het al: veel Fransen. 450 starters op een hele is niet slecht natuurlijk. Voor de verandering ook eens een wat vlakker parcours, waar in het verleden Brooke Brown en ook het duo Ramon van der Wilde en Christel Muis al eens meedeed. Nu weinig buitenlanders. Antoine Mechin won in 8.24 uur, Elodie Davy was beste vrouw in 9.39 uur. Evelien Ruijters uit Maastricht deed aan de Olympische afstand mee en werd achtste op zes minuten van winnares Creta Santosi.

De Spaanse Pirene Xtreme was een graadje zwaarder, getuige de eindtijd van de Spaanse winnaar Eduard Barcelo: 14.14 uur. Negentien van de 21 deelnemers haalden de finish in deze Pyreneeën triathlon/trail. Enige vrouw Nina King lukte dat niet. Morgen de laatste weekendresultaten. Maar dan is het ook al donderdag, dus gaan we ook ‘previewen’.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.