Review ASICS Gel Kayano 25


Ja, de nieuwste Gel Kayano is een feit. Maar is het jubileum model een verbetering ten opzichte van zijn twee voorgangers?

Twee voorgangers? Hoezo, twee? Na de Gel Kayano 22 voelde de 23 en de 24 niet meer als, nou ja, als de Gel Kayano. Niet alleen was dit mijn persoonlijke mening maar gezien de vele vaak minder positieve reacties op verschillende facebook groepen en andere media deelden andere trouwe gebruikers deze mening. De schoenen voelden stugger en liepen minder soepel dan men was gewend.

Een kanttekening moet zijn dat iedereen schoenen anders ervaart en niet alle veranderingen altijd voor iedereen verbeteringen zijn, maar toch kunnen we zeggen dat er meer ‘klachten’ waren dan we bij opvolgende modellen van ASICS gewend zijn. ASICS staat meestal garant voor slechts kleine updates om de continuïteit van een model te waarborgen.

Maar de nieuwe Gel Kayano 25 combineert al het goede van de vorige Kayano’s met een aantal nieuwe aanpassingen. Wat direct opvalt als je de schoenen aantrekt is dat het bovenwerk prachtig met de contouren van je voet mee vormt. Het Internal Fit System zit bij mij vrijwel naadloos aangesloten zonder ergens te knellen, maar nergens in de weg zit wanneer je de voeten buigt.
De ruimte in de voorvoet is ook weer iets royaler dan bij de vorige twee edities.

De Exoskeletal heel cup die aan buitenkant van de schoenen om de hiel heen is bevestigd geeft een super solide en stevig gevoel bij het neerkomen.

De tussenzool is onder de hiel voorzien van Flytefoam Lyte en dit zou 55% lichter moeten zijn dan normaal standaard EVA. Onder de voorvoet zit het Flytefoam Propel maetriaal dat meer ‘energy return’ moet geven bij de afzet. Het zijn altijd prachtige marketingkreten, maar waar het echt om draait is hoe lopen de schoenen. Wel nu, deze Gel Kayano 25 heeft een veel demping bij het neerkomen maar waar de echte enorme verbetering in zit is de veel soepelere afwikkeling die de schoenen hebben ten opzichte van de twee voorgangers. De Gel Kayano 23 en 24 waren toch stijver in de afwikkeling en zorgde bij sommige lopers en loopsters zelfs voor wat ‘dode’ tenen gevoel. Deze 25ste Gel Kayano rolt als een veertje. Zo veel soepeler is dit model.

Het Guidance Trusstic System zorgt ervoor dat ondanks de soepele afwikkeling er meer dan genoeg torsiestijfheid in de schoen aanwezig is om de over-pronatie van de loper op te vangen.

Kortom, de Gel Kayano 25 is een grote verbetering ten opzichte van de 23 en 24 modellen. Puntje van kritiek is het gewicht. Waar de meest modellen steeds meer gewicht van zich weten af te schudden is de Gel Kayano 25 helaas wel 15 gram zwaarder dan zijn voorgangers. Met 335 gram toch wel een categorie ‘zwaargewicht’.

De ASICS Gel Kayano 25 is uiteraard in meerdere kleurstellingen en in een aparte dames- en herenuitvoering leverbaar.

Introductie van de nieuwe Gel Kayano is 1 juni.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.