Sankt Pölten; Challenge Salou; Saalfelden en na rondje Nederland nu rondje België – WTJ 810


DONDERDAG – En nog zijn we er niet. De halves van afgelopen weekeinde over de grenzen lieten ook interessante wedstrijden zien. De 70.3 Ironman van Sankt Pölten bijvoorbeeld. De klassieker in Oostenrijk moest het voor het eerst in acht jaar zonder Yvonne van Vlerken stellen. En toch kwam er een recordaantal Nederlanders (30) aan de start. Beste Nederlander was Stephan van Brummelen op een 46e plaats. Deze in het Engelse Newcastle woonachtige atleet werd tevens tiende M35, hij finishte op 50 minuten van winnaar Michael Weiss. De Oostenrijkse Maastricht-winnaar 2018 had Sankt Pölten trouwens nog nooit gewonnen. De Zwitser Ruedi Wild werd tweede, de Italiaan Giulio Molinari derde. Opvallende prestaties van Timothy Wolvetang (104e), Wouter Lambermont (143e) en Luc Dieteren (162e). De laatste werd daarmee wel winnaar bij de M55. Andere prijswinnaars waren Arno Skrabanja (vader van Rani), die derde M60 werd, Hans Hoonakker goed voor een tweede plaats M65 en Hawaii-ganger Arjen Langbroek vijfde M55.

In de vrouwenwedstrijd was Laura Philipp voor het derde jaar op rij de beste. De Deense Helle Frederiksen was een goede tweede, Anja Beranek maakte het Duitse succes met een derde plaats compleet. Hier noteerde Angelina van der Linden van Hellas de beste prestatie. Ze finishte 41e totaal en vijfde F45. Esther Bouman deed lekker mee bij de F50, waarin ze negende werd.

Sarissa rijdt lek in Salou

 


Challenge had ook een wedstrijd. In de Spaanse badplaats Salou werd voor het vierde jaar op rij een halve triathlon onder dit label afgewerkt. Het Australische fietsbeest Cameron Wurf won. Bijzonder want hij had Kenneth Gasque beloofd mee te doen aan Ironman Lanzarote. Hoe dan ook Wurf hield stand op zijn altijd wat matiger looponderdeel. De Spanjaard Pablo Dapena Gonzalez drong lang aan. De Brit George Goodwin kwam als derde binnen. De Spaanse Judith Corachan Vaquera klopte verrassend Laura Siddall, hoewel de Britse wel een pittig programma draait. Sarissa de Vries kwam als tweede van de fiets, maar moest daar hard voor fietsen omdat ze onderweg een lekke band kreeg. Terug geworpen naar een zevende plaats sjeesde Sarissa toch weer vrijwel iedereen voorbij. Voor die inspanning betaalde ze de tol. Mogelijk ook met het oog op haar dubbel NK (sprint Rotterdam/halve Nieuwkoop) stapte ze na 11 kilometer uit op de halve marathon. Maar wat een knokster, in deze vorm gaat ze een mooi weekeinde tegemoet. Ruud van den Broek hield wel vol, finishte als 62e totaal en werd daarmee tweede in zijn klasse M55. Michiel Jonker eindigde 133e. En Sofie Goos werd overigens weer fraai zesde. Niets kan de Antwerpse stoppen gelukkig.


Belgisch succes ook in de 111 Trimotion in het Oostenrijkse Saalfelden. Marino Vanhoenacker won in zijn favoriete – want zeven keer Ironman Klagenfurt gewonnen – sportland. Beatrice Weiss uit Duitsland was beste vrouw. Geen Nederlanders hier. Ook niet in Bilbao voor de achtste halve. Trouwens niemand, het zoveelste Spaanse evnement dat kort voor aanvang wordt afgeblazen. Kwalijke zaak. In Belfort ging de halve wel door. Francois Reding en Melissa Lapp wonnen. Dominic Engelhoven finishte als 45

Belgen winnen in ons land, Nederlanders winnen in België

 

Drie Belgische zeges afgelopen weekend in ons land (Almere, Herkingen en Maastricht), dan moeten wij ook maar af en toe scoren bij de Zuiderburen. Daar zorgde Linda van Vliet voor in de TriNatura van La Roche en Ardenne, een soort duel tussen du- en triatleten in Ardenner gebied. Twee kilometer zwemmen stond gelijk aan vijf kilometer crossloop. Het werd trouwens een volledige Nederlands vrouwenpodium, want Linda kreeg negentien (!) minuten later gezelschap van ex-veldrijdster Sanne van Paassen.

 

 

Beide dames waagden zich voor het eerst aan zo’n lange race. Met eindtijden van 6.10 en 6.29 kun je je voorstellen dat de omstandigheden en afstanden indruk maakten. Annelies van der Zwart werd een uur (!) na Linda derde overal en eerste master. Ook vierde en vijfde waren Nederlandse vrouwen: Jolien en Marije de Gruijter. La Roche is bij de Nederlanders vrij populair. Bij de mannen waren het toch drie Belgen die voor onze beste landgenoot Arie de Jong finishte. De Fries was twintig minuten na winnaar Sylvain Denis de beste landgenoot en tweede master. Amelander Lex Kiewied werd veertiende, Sander van Kammen verrassend achttiende en Pim Veeger twintigste en eerste M50. De halve afstand leverde ook al Nederlandse winst op. Klaziena Politiek won, Annet Nimeijer eindigde vierde, Heleen Hoogeveen achtste en Telma van der Kamp tiende. Bij de mannen greep Wouter Vander Mast de zege. Eén Nederlander in de top tien: Chris van Vliet kwam als vierde aan in Berismil.

 


Een podiumplaats was er ook in de recreatieve triathlon van Dendermonde. Zeeuw Ruben Martens eindigde tweede op deze sprint afstand. De winst ging naar Brecht van Vooren en Lotte Claes. In de twee andere Belgische triathlons – Charleroi en Oostkerke – geen Nederlanders. Wel veel Belgen uiteraard, maar die komen eerdaags wel aan bod als Trikipedia.be gelanceerd wordt.

De voorbeschouwing op het weekeinde met liefst twee NK’s volgt in de loop van vrijdag. Met nog wat exclusieve nieuwtjes uiteraard.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.