Preview op twee NK’s Rotterdam/Nieuwkoop, Samorin en Bas terug in Kraichgau – WTJ 811

VRIJDAG – Laat, maar nooit te laat. Dat is de voorbeschouwing van Trikipedia.nl op het eerste juniweekeinde. In een dag zitten maar 24 uur en dat merken we als het hoogseizoen in volle gang is. Het ene topevenement is nauwelijks verwerkt of het volgende komt er al aan. Ga maar na. Twee NK’s in één weekend, een World Cup, een ETU-Cup, vier heles, zes 70.3 Ironmans, twee Challenges waaronder The Championship in Samorin, twee Xterra’s en – last but not least – de kwart triathlon van Luttenberg.
Op dat laatste zijn we bij Trikipedia trots. Ook wij beseffen dat media vooral op de grote wedstrijden inzoomen, maar wij willen juist ook de vele kleintjes blijven belichten. In de wetenschap dat het wordt gewaardeerd.

 

Zaterdag NK sprint Rotterdam. Zo zonde dat vorig jaar de waterkwaliteit van dien aard was dat de race een duathlon werd en Sportvibes het NK moest laten aan Veenendaal. Nu in de herkansing en dat slechte scenario gaan we niet meer meemaken. Een lekkere 750/20/5 met alle ingrediënten, die dit negende NK sprint tot een ware happening maken. Het is de Willem Alexander Roeibaan, waarin de strijd losbarst. De top drie van de eerste Eredivisie-wedstrijd is opnieuw van de partij: dus Marco van der Stel (voor eigen publiek!), Pim Venderbosch en Wesley Mols. Vlak titelverdediger Niek Heldoorn niet uit en dan zijn er nog jongens als Youri Keulen, Frank Heestermans en Finn Timmermans.

 

Het Sarissa-weekend

 

 

De 010-triathlon belooft het begin van een mooi Sarissa de Vries-weekend te worden. We gaan haar op de voet volgens in haar jacht op de dubbel NK sprint-NK halve. Ze zal het ook hier op moeten nemen tegen Jony Heerink met een Eredivisiezege en NK duathlon titel op zoek bezig aan een uitstekend voorjaar. Voor het eerst komt Lotte Wilms op Nederlands grondgebied in actie. De Australisch/Nederlandse brengt de zomer in Europa door en pakt dit NK meteen mee. En dan zijn er nog Marije Dankelman, Quinty Schoens, Joyca Caro en Shirin van Anrooij. Is Niek er wel om z’n titel te verdedigen, vriendin Kirsten Nuyes start in Cagliari.

 

 

De eerste wedstrijd, het NK jeugd begint op het middaguur. De vrouwen en masters vrouwen duiken om 15 uur in de roeibaan en uur later gevolgd door de mannen en masters. Het NK paratriathlon met alle grote namen – dus Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink – aan het vertrek. Terug van weg geweest zijn Joleen Hakker en Saskia van den Ouden zijn terug van weg geweest. Met liefst 16 paratriatleten is dat een nieuw record op een NK. Extraatje is om 18.30 uur de start van de mixed relay over mini-afstanden. Nederland is de nummer drie van de wereld in deze discipline, dus mogen we dat graag voor eigen publiek laten zien.

Zondag gaat het bij 010 vrolijk verder met vanaf 10 uur de sprint afstanden in vijf series en om 15 uur en 16.30 uur twee series kwart afstand. Geen toppers meer dan, maar altijd wel een paar ‘goede recreanten’. Alles series maken deel uit van de Triathlon Series, waartoe later dit jaar ook Nijmegen behoort.

Toppers zondag wel in Nieuwkoop, waar het NK halve wordt gehouden. Wederom wordt Sarissa de Vries een glansrol toegedicht. Het is trouwens voor de tweede keer dat de sportvrouw de combi zoekt. Ooit deed ze NK sprint Veenendaal en daags erna NK halve Klazienaveen. Met twee keer een medaille bovendien. Sarissa is hét bewijs dat deze twee NK´s elkaar niet hoeven te bijten.

Voorjaarsklassieker met alles in zich

 

 

De 36e editie maar liefst van de Vink+Veenman triathlon in Nieuwkoop, met recht dé voorjaarsklassieker in Nederland. Daar kan geen ander nieuwer evenement tegenop. Van het podium 2018 ontbreken de nummers 1 en 2. Het brons ging toen naar Diederik Scheltinga en hij zal vooral af moeten rekenen met jongere broer Evert. Sven Strijk is in vorm, getuige de 70.3 IM Aix, Milan Brons is in vorm getuige de 10e plaats Barcelona en dan zijn er nog Dirk Wijnalda en Stefan Overmars. Er zijn nog Omar Brons en Hidde Bekhuis. Er zijn nog Niels Esmeijer en Tom Havekes. Er zijn nog Pim Lebouille en Martijn Paalman. Even leek er ook Mark Oude Bennink te zijn, maar hij helpt ons snel uit de droom. In januari nog ingeschreven, maar inmiddels triatleet in ruste.

 

 

Bij de vrouwen wel de nummers 1 en 2 van 2017: Sarissa en ook Marleen Honkoop. Terug van overwintering Down Under is ook Els Visser kansrijk. Jorieke Casteleijn, Julia de Leeuw, Janien Lubben, Carla van Rooijen en Lizet van der Vegt zijn allen outsiders. Veel aanpassingen teneinde de wedstrijd ook na 35 edities te verbeteren, zwemmen voor het eerst vanaf Strand Zomer in de Nieuwkoopse Plassen. Fietsen naar twee rondes van 45 kilometer, daarmee terug grijpend naar de beginjaren van Nieuwkoop en lopen op het vertrouwde parcours.

 

Parel van Salland

 

De derde Nederlandse wedstrijd is op en rond de Luttenberg, de Parel van Salland (maar dat zullen ze in Holten ook zeggen), de 4e Nijboer Triathlon. Zwemmen in buitenbad ’t Siel. Fietsen en lopen door prachtig natuurgebied en glooiend parcours rondom het 2000 mensen tellend dorpje. Twaalf series (4 kwarts, 4 sprints, 2 jeugdafstanden) gaan vanaf 9.30 uur min of meer elk half uur te water. De Stichting Sportbelangen Luttenberg tekent voor de organisatie en deelnemers kunnen zich kwalificeren voor het EK in Turku. De triathlon wordt extra feestelijk want Luttenberg bestaat 700 jaar! Eigenlijk niet te missen dus.

 

Zeven Nederlanders in Samorin

 

Over de grenzen is de Challenge Samorin een grote, ook bekend als The Championship. Met titelverdedigers Lionel Sanders en Lucy Charles, maar ook met Sebastian Kienle, Sven Riederer, Bart Aernouts, Michael Raelert en Mauricio Mendez. Lucy krijgt te maken met Annabel Luxford, Heather Wurtele, Emma Pallant en Anne Haug. En de Nederlanders? Tja, voor hen is het een beetje ongelukkige timing. Zeven zijn er heen, allen agegroupers. En vanzelfsprekend is het Challenge Almere-team er ter assistentie.


Ongelukkig is het ook van Challenge zelf om Samorin tegenover een eigen race op één van Europa’s mooiste locaties te plaatsen. Challenge Venice/Venetië is immers ook zondag. Rahel Bellinga en Pleuni Hooijman zijn er heen. Naast de hele komt er ook een 2/3e race de VLD (Venice Long Distance) bij. Gek genoeg staat er op de site bij: Official Qualifying Race for The Championship. Toch lastig te combineren.

 

Lange versus Frodeno in Kraichgau, maar ook Bas Diederen!

 


En Samorin kampt ook met 70.3 Ironman Kraichgau. Op het affiche daar een boeiend duel tussen de laatste twee winnaars van Ironman Hawaii: Jan Frodeno en Patrick Lange en de lang verwachte openingswedstrijd 2018 van Bas Diederen. Yvonne van Vlerken herpakt zich na Lanza en neemt het op tegen de Duitse favoriete Laura Philipp. Met nog eens 75 agegroupers uit Nederland is deze race dit weekend in het buitenland voor de Oranje-atleten veruit het populairst.

 

Kortere afstanden dan. Wederom naar Italië met de World Cup in Cagliari. Donald Hillebregt, Rani Skrabanja en Kirsten Nuyes verkiezen de internationale races boven het NK sprint. Ook in Cagliari gaat het om een sprint. Aan de Oekrainse ETU-Cup doen geen Nederlanders mee. Alle andere 70.3 IM’s, Xterra-races enzovoorts hebben ongetwijfeld ook een paar Nederlanders aan de start. Maar dat zien we zondagavond dan weer wel. Iedereen veel plezier en mooie races toegewenst!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.