Topsport; Het weekend in vogelvlucht: NK’s, Kraichgau, Cagliari en…Luttenberg – WTJ 812

ZONDAG – Triathlon is topsport, triathlonstukkies tikken tegenwoordig ook. Voor je het weet word je links en rechts ingehaald door crossmediale, multimediale reporters of zelfs robotjournalisten. Dat laatste is niet eens zo gek ver weg meer. Trikipedia is misschien niet meer overal haantje te voorste (bijvoorbeeld als de redactie twee lange dagen speakert of een popconcert mag presenteren), we pretenderen wel het compleetst te zijn. En dat dagelijks. In deze WTJ daarom al wel de hoogtepunten uit dit weekeinde en de komende dagen de verdieping.


Want voor wie er bij was: het waren twee grootse NK’s dit weekend. Marco van der Stel en Sarissa de Vries twee terechte winnaars in en rond die prachtige Koning Willem-Alexanderbaan. Genieten ook met de vierde nationale juniorentitel van Niek Heldoorn, met de prachtzege van Quinty Schoens, de supersprint van Luna de Bruin die Tamar Veltman nipt achter zich liet en de mooie wegtitel van Niels van Lanen. Quinty, Luna en Niels waren na Austerlitz al aan hun tweede winst toe. De nieuwe generatie deed het bij de mannen goed met Youri Keulen als tweede en Thomas Cremers op drie. Sarissa werd vergezeld door Jony Heerink en – all the way from Down Under – Lotte Wilms. De paratitels gingen naar Jetze Plat en Margret Ijdema.

Hitte: geen stunt

 

 
Kon Sarissa de dag erna voor een stunt zorgen namelijk de dubbel NK sprint-NK halve winnen? Daar zag het lang naar uit. Met een marge van 5 minuten begon ze aan de halve marathon. Maar toen bleek ook Sarissa maar een gewoon mens. Ze werd helaas bevangen door de hitte en moest de strijd staken. Marleen Honkoop nam over en greep haar eerste titel. Wonderlijk genoeg was het ook voor Evert Scheltinga zijn allereerste rood-wit-blauwe trui op de halve afstand. Altijd gedacht dat ie ook daar al een keer ’s lands beste was. Zo zie je maar, sommige passages moet ik aan mijn robot-collega overlaten. Als telt niet in de sport, maar wat als Milan Brons geen vijf minuten penalty had gekregen. Zijn broer Omar ook trouwens. Ik wist trouwens niet dat je zo lang in de penaltybox moest voor dit vergrijp. 35 jaar in de triathlonsport actief en toch weer wat geleerd. Hoe dan ook fraai zilver voor Brons, fraai brons voor Stefan Overmars. Sven Strijk gaf kleur aan de race, maar viel terug op de halve marathon en werd zesde.
Na Marleen was het Els Visser, terug van een half jaar overwintering en training in Australie werd vier minuten later tweede. Het brons ging ietwat verrassend naar Jorieke Casteleijn, die op haar beurt Miriam van Reijen voorbleef. De duathlonspecialiste verspeelde zes minuten bij het zwemmen, had geen goed fietsonderdeel maar scoorde wel de snelste looptijd.

Kraichgau mét, Samorin zonder Nederlands succes

 

 

Internationaal spreken de derde plaats van Yvonne van Vlerken en de achtste van Bas Diederen op de 70.3 Ironman van Kraichgau tot de verbeelding. Het megaduel tussen Jan Frodeno en Patrick Lange in deze wedstrijd drukte de aandacht voor The Championship in Samorin enigszins naar de achtergrond.

 

Maar dat kan ook komen omdat er geen Nederlandse successen geboekt werden in Slowakije. Lionel Sanders en Lucy Charles wonnen wederom deze prestigieuze wedstrijd.

Gelijktijdig was de Challenge in Venetië met een prachtige derde plaats voor Pleuni Hooijman in haar eerste hele in de Team4Talent-kleuren. Lisa Roberts won in 9.18 uur, maar Pleuni stond toch mooi voor het eerst op een podium van een hele in 10.06 uur.


De World Cup Cagliari bracht niet wat we ervan hoopten met Donald Hillebregt op een 51e, Kirsten Nuyes op een 32e en Rani Skrabanja op een 43e plaats. Maar we weten allemaal: de weg naar de Olympus is lang, moeilijk en zwaar. Toch gaan ze er allemaal voor, week in week uit.

De primeur met Luttenberg

 


Tot slot (voorlopig dus): de kwart triathlon van Luttenberg. De winst in deze hartstikke leuke wedstrijd zonder al te veel druk ging naar Klaus Schlüter en Sarah-Lynn Reuver. Haar zien sporten is sowieso een lust voor het oog. En omdat we de Luttenberg triathlon nog op geen enkele site teruglazen, vonden we dit wel de juiste uitsmijter van een enerverend weekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.