Alles over een enerverend weekeinde 010 Rotterdam – WTJ 813


MAANDAG – Fris en wat nattigheid op zaterdag, een stralend zonnige zondag. Dat was het dubbelweekend in en aan de oevers van de Willem-Alexander roeibaan in het recreatiegebied Rottemeren. Het heet de 010 Rotterdam Triathlon al ligt bijvoorbeeld Zevenhuizen dichterbij. Eigenlijk komt het evenement helemaal niet in welk dorp of stad dan ook, maar met zoveel inschrijvingen is er rond het roeicomplex toch veel levendigheid.

Luna, Tamar, Luna, Tamar, Lunaaaaa!

 

 

Zaterdag begon het kampioenenbal al meteen goed met een adembenemende sprint tussen Luna de Bruin en Tamar Veltman. Luna won, haar tweede titel dit seizoen. De Raaltese Aniek Mars werd derde.

 

 

Ook Niels van Lanen mocht zijn tweede rood-wit-blauw aan trekken. Achter hem was Thijs Roelen (zoon van André) goed voor zilver en haalde Stein een eerste medaille met Mischa Hermans.

 

 

Daar kwam bij de juniores een tweede bij met Quinty Schoens, die Barabara de Koning haar titel ontnam. Joyce Caro maakte het snelste drietal compleet.

 

 

Vier vingers konden de lucht in bij Niek Heldoorn. Het is een unieke reeks, die hem al lang niet meer ‘de zoon van…’ maakt, maar Frank als ‘trotse vader van….’ Uniek omdat je maar een beperkt aantal jaren junior kunt zijn. De crossduathlonkampioen Victor Goené kreeg zilver en Joost Somsen brons.

 

Marco doet ff Nederland aan

Vervolgens het spektakelstuk met de elite mannen. Jardy van den Heuvel en Marco van der Stel zwommen harder dan menig roeiboot. Ze bleven ook op de fiets samen en namen een halve minuut voorsprong op Devi Wolthuizen, Stijn Jansen en Youri Keulen. Daar weer achter volgde het grote peleton. Jardy moest passen op de vijf kilometer, waarna Marco onbedreigd op zijn tweede zege binnen een week (na Triple Mix Almere), maar wel zijn eerste sprint-titel af stevende. ,,Het is mooi om mezelf af en toe in Nederland te laten zien. Met Jordy had ik goede partner om goed weg te komen en het vervolgens alleen af te maken.’’

 

 

Youri Keulen hield sterk stand en finishte tweede, tevens kampioen U23. Een bliksemstart bij de elites, richting Parijs 2024. Tevredenheid ook bij Thomas Cremers die van de achtste naar de derde positie oprukte: brons voor de Elstenaar, eerder al sprint RBR-kampioen. Stijn bleef hem op de hielen zitten en werd vierde, waarna Wouter Dijkshoorn en – snelste loper – Wesley Mols de tweeling Daan en Tim Jacobs vooraf ging.

 

 

De beloftes/U23 stonden gelijk an de nummers drie, vier en vijf: Youri, Thomas en Stijn uit de drie oostelijke provincies Limburg, Gelderland en Overijssel.

 

Twee keer goud, twee keer zilver, twee keer brons. Dat is de indrukwekkende medaillespiegel die Sarissa de Vries kan overleggen van het NK sprint sinds 2010. Bij al haar deelnames stond ze op het podium, zaterdag opnieuw. De Maastrichtse kreeg het niet cadeau. Als vijfde uit het water op tien seconden van Marije Dankelman en Lotte Wilms, die haar eerste Nederlandse wedstrijd deed. Na snoeihard fietsen waren de rollen omgekeerd: Sarissa op kop, anderhalve minuut later Lotte en Marije. Zij voelden wel de hete adem van Jony Heerink in de nek en die rolde het tweetal dan ook op. Maar de Hellas-atlete kon Sarissa – ‘helemaal voluit hoefde ik gelukkig met het oog op Nieuwkoop niet’ – niet meer achterhalen.

 

 

Lotte liep Marije eruit, maar die werd wel nationaal kampioene U23. Op de vijfde plaats totaal en zilver bij de beloftes kwam TC Twente-atlete Deborah Wissink terug. En dankzij de snelste looptijd kwam ver uit de achterhoede Sophie van der Most aanstormen om het brons bij de beloftes op te eisen.

Sione en Eelke prolongeren

 

Na Veenendaal vorig jaar was ook het NK sprint voor masters toegekend aan SportVibes. Opvallend: alleen Sione Jongstra en Eelke de Boer prolongeerden hun titels. De rest is nieuw. Sjoerd Veltman voor Martijn Boot en Jochem Tolsma in de jongste groep. Richard de Groot ietwat verrassend Guido Gosselink verslaand en Peter van Grootheest derde in M45. Ron Band is snelst sprintende Abraham voor Rijnmonders Cees den Dunnen en Arjen Teijn. M55 met René van Ravenzwaaij, Willem Derks en John van Alphen. Weer vijf jaar ouder: Jac Derix, Rob van Zanten en Erik Visser. Bert Rijneveld laat Tom Berkouwer en Gerard van Wissen zijn 65-jarige hielen zien. Top of the bill is Eelke de Boer, min of meer thuiswedstrijdje en kampioen M70. Sione zoals gezegd: titelprolongatie. Irene Ittmann wordt tweede. F45 met Gonny Rosendaal vooraan bij het Wilhelmus en Simone Lankhuijzen zilver. Audrey Breur klopt Simones ouder zus Jeanette bij de F50. Marijke Zeekant heeft met twee vrouwen af te rekenen. Ze slaagt erin, weer een titel! Achter haar: Joekie de Hoog en Cora van Drunen. En in F65 is triatlete/official Kitty van Bloois beter dan Tineke van Diggelen.

28 keer een rood-wit-blauw uitgereikt

Het rijtje kampioenen is niet compleet zonder het NK paratriathlon, wat van Zwolle naar Rotterdam ging. Handbikers/wheelers Jetze Plat en Geert Schipper zijn opnieuw niet te houden. Daniel Knegt met guide Koen de Leeuw wordt tweede, maar kampioen PTV1. Maurits Morsink is snelste in PTS2 en Matthijs Schakel in PT4. Sjaak van den Berg wint de PTS5. In drie verschillende handicap-categoriën veroveren Margret Ijdema, Joleen Hakker en Nicoletta Roggen-Post de nationale titels. Na afloop was 010-Rotterdam en de NTB 28 rood-wit-blauwe tricots armer. Maar ze deden het graag.

Team-relay; chaos en spectakel

 

Door de prijsuitreiking van het NK onder 23 dook Marije Dankelman als laatste het water in bij de mixed team-relay namens TC Twente, maar kwam als eerste weer terug op de kant. Er ontspon zich een in aanvang chaotische wedstrijd, maar gaande weg kwamen er afscheidingen en werd er een enorme spannende finale “op de mat gelegd” . Het was Jony Heerink als derde teamlid van Hellas, die als eerste terug kwam, achtervolgd door TC Twente. Op enige afstand EDOsports, Kijani, samen voor victorie en TVS’90. Peter Res was de laatste deelnemer voor Hellas, Stijn Jansen (al actief in NK) voor TC Twente. Het verschil werd tijdens het zwemmen al goed gemaakt door TC Twente (Stijn) en Peter Res en Stijn Jansen vertrokken samen op de fiets. Het werd linkeballen tussen de beide mannen in het eerste gedeelte van de ronde fietsen, waardoor de achtervolgers rap dichterbij kwamen. Teksten als : “ik durf met jou wel te gaan lopen” werd beantwoord met “ik ook wel met jou”. Toch werd er tenslotte weer vol gas gegeven door de beide koplopers. Stijn Jansen trok met een geweldig loopnummer tenslotte aan het langste eind en bezorgde TC Twente de winst, Hellas op plaats twee, de derde plaats voor EDOsports.

 

Bij de junioren de winst voor “Samen voor Victorie”, TVS’90 op twee en TVAlly op drie.

Dag twee: nog meer zon voor honderden recreanten

 

 

Complimenten kreeg organisator SportVibes zondag ook van de 743 recreanten in de strak georganiseerde wedstrijden. Veel beter weer dan zaterdag en daarmee groeide de ambiance nog meer. Het was goed toeven langs de waterkant en er stond net even iets minder op het spel. Toch werden door Mylaps uitslagen opgemaakt en nadat alle series klaar waren bleek Tim Geraedts de snelste op de kwart afstand. Of de meest constante, want hij was op geen van de drie onderdelen het snelste. Tweede werd Dennis van der Spoel en derde Matthijs Stam.

 

 

Beste trio: Gang IsAlles! Bij de vrouwen zwom en fietste Annemiek Willemze iedereen naar huis. Ze liet bij het lopen Annick Taselaar iets dichterbij komen, maar het gat was te groot. Darinka Oslak eindigde derde.

Was de sprint sterker bezet met Nick van Ingen, Andy Koolmees en Leon van der Wilde op de eerste drie plaatsen? Moeilijk te zeggen. Tot slot, de top drie vrouwen: Diede Diederiks (een week eerder nog tweede in de Krimpenerwaard) wint voor Germijn Heijnen en Wesselien te Raa. Na de laatse prijsuitreikingen rond een uur of zeven ’s avonds borg speaker Ruud zijn stem weer op om hem volgende week in Amsterdam weer tevoorschijn te halen.

Maar jullie zijn helemaal bij wat betreft het eerste Sportvibes-event. Zij zien alle triatleten in het najaar terug in Nijmegen voor de Triathlon Series aldaar.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.