Alles over bloedheet Nieuwkoop, alles over loeidruk Luttenberg – WTJ 814

MAANDAG – Weinig tijd om adem te halen. De ene grote wedstrijd volgt na de andere. Van Almere naar 010 Rotterdam, naar Nieuwkoop en komende weekeinde Weert en Amsterdam. Nieuwkoop is nu even aan de beurt. De 36e (!) Vink + Veenman Triathlon. Zelfs enkele vrienden, die niets van triathlon (willen) weten, kennen de voorjaarsklassieker in en rond de Nieuwkoopse Plassen. Een nieuw startlocatie en die beviel goed. Voldoende ruinte in het water voor de 341 starters en ook het nieuwe fietsparcours van twee rondes kreeg een dikke pluim.

Als telt niet voor Milan

Over het fietsen morden na afloop alleen de broers Omar en Milan Brons. Ze kregen een tijdstraf van vijf minuten, zo eentje die vorig jaar Evert Scheltinga ten deel viel. Als telt niet. Evert had vorig jaar al kunnen winnen, Milan dit jaar. Maar straf is straf. Lange afstandsatleten vinden het geen van allen leuk ‘gepakt’ te worden, maar accepteren het uiteindelijk wel. Het is vaak een momentopname, waardoor iedereen wel eens een keer tegen de lamp loopt. Milan trok door en haalde alsnog het zilver. Maar de titel ging naar Evert. Eindelijk. Lex Habraken, Tom Havekes en Evert tikten als eersten aan na twee kilometer lekker zwemmen. Met de temperaturen van zondag geen straf. Op de fiets zetten Sven Strijk en Milan de zaakjes op scherp. Vier minuten later volgden Evert, de Belg Bart Vantorre en Stefan Overmars. Ze staken de wachtende Milan in de penaltybox voorbij. Sven blokkeerde in leidende positie. Het werd lijdende positie. De sympathieke triatleet uit Bodegraven werd uiteindelijk zesde. Evert had ook verre van een makkelijke race, maar wie er als eerste mee klaar is, wint. En zo verging het de Arnhemmer, die op deze titel al lang aasde. Milan herpakte zich en verloor pas in de tweede helft van het lopen meer terrein op zijn Team4Talent-kopman. Zilver voor Brons, brons voor Stefan Overmars, ook nog niet eerder op een NK podium. Daarna twee masters – Van Torre en M45-kampioen Dirk Wijnalda. Samen met Niels Esmeijer realiseerde Dirk weer het snelste looponderdeel. Diederik Scheltinga, Marijn de Jonge en Omar Brons maakten de top tien compleet. Het broederklassement ging naar de Scheltinga voor Brons.

 

Hitte velt Sarissa

 

De vrouwenrace dan. De stunt waar iedereen naar uitkeek. Bescheiden als altijd temperde Sarissa de Vries al te hoge verwachtingen. Maar ja. Als je dan na zwemmen en fietsen al vijf minuten voor ligt op Marleen Honkoop en Els Visser en elf (!) op Marion Tuin…. Dan lijkt het: kat in het bakkie. Gelukkig heet dit topsport en is Sarissa ook maar een mens, geen machine. Jammer voor haar overigens, de hitte speelde haar parten. De combinatie sprint en halve kan ze aan, dat weten we. Maar toen de atlete van EDO-Sports ging lopen in de verzengende hitte van Nieuwkoop werd ze even niet lekker. Verstandig luisterend naar haar lichaam staatke ze de strijd en nam Marleen het heft in handen. Els was samen met de Sliedrechtse van de fiets gestapt, maar had een lager beenritme en streed uiteindelijk voor zilver. Brons ging verrassend naar Jorieke Casteleijn, die samen met de als vierde finishende Miriam van Reijen voor de snelste looptijden zorgde. Marion Tuin daarentegen kwam ook even de man met de hamer tegen en zakte naar de vijfde plaats. Een minuutje later volgde snelste master Carla van Rooijen al.

Masters-resultaten NK

 

 

 

Dat brengt ons bij de masters. Na Carla volgden Liane van Egmond en Margalith Goud bij de F40. Vijf jaar ouder en we zien de actiefste triatlete van dit seizoen Petra Sloots haar eerste titel in de wacht slepen. Gea Boschker en Melany Lottering volgen. Bij de Sarahs bewijst Annemieke Rademaker dat ze niet voor niets naar Hawaii ging vorig jaar. Achter de Amersfoortse komen Astrid Wijnsma en Jacoline Zilverentant over de streep. Nog twee titels voor eenlingen: F55 met Annemarie Arkema en F60 met titelprolongatie Remke den Bremer. Valt het u al op? ER zijn medailles voor Margalith GOUD, Jacoline ZILVERentant en Milan BRONS. Kan geen toeval zijn he.

Bij de mannen. Michel Besseling, loon naar werken en titel M40 al kwam Daniel Nagel nog akelig dichtbij. Brons voor Marcel Suurmond, die veel liever ver over de grenzen Ironmans doet. Mooi podium M45 met een brok aan routine: Dirk Wijnalda, Peter-Johan Dillo en Machiel Ittmann. Weer lustrum verder met Nico Verkade, Ton Elie en Freek van Heerebeek M50 en Jan Blokland op herhaling maar nu bij de M55. Nico Krijgsman en Gerard Terwisscha van Scheltinga vergezellen hem op het podium. De zestigers dan. Ook Aart van Wijk een categorie hoger en meteen winst. Leo Muijs na NK RBR zilver nu opnieuw zilver. Jeroen Hijstek brons. De laatste zijn de 65-plussers: Jan Schinkel en Gijs van der Meijden in het NK op 1 en 2. Feitelijk zat daar de ‘Nederlandse Duitser’ Josef Derks nog tussen.

Open serie

De open serie werd een prooi voor de Belg Simon Devos. Elf minuten later komt Utrechter Fokko Ebbens als tweede aan. Bij de vrouwen zit er maar vier minuten tussen Susan Koop en mijn plaatsgenote en Veerke-bestuurslid Richelle van Helten. De trio triathlon wordt gewonnen door Refresh Media met Bram Hoogervorst als zwemmer, Sander Eijs als fietser en Brent Pieterse als loper.

Luttenberg is geweldig


Over naar Luttenberg. Wie graag voor veel publiek (meer dan Almere en Rotterdam de afgelopen weken) wil sporten doet er goed aan de kleinere wedstrijdjes te doen. Winnares Sarah-Lynn Reuver geniet ervan. ,,Luttenberg is een kleine wedstrijd, maar zo goed georganiseerd. En dan dat publiek. Geweldig. De hele buurt loopt uit en moedigt echt iedereen aan. Zoveel enthousiasme zie je niet altijd.’’ De atlete uit Wijhe draait een goed seizoen. In het Overijsselse dorpje klopte ze dankzij een sterke tien kilometer Janneke Kamphuis, die na het fietsen nog op kop lag. Mieke Prins werd derde. De langbenige blondine moet het overigens nog zonder haar tijdritfiets stellen na de fikse valpartij. Een crowdfunding-actie van onder meer Mark Saathof en Johan Wessels bracht al ruim 1000 euro op. ,,Het is overweldigend’’, zegt een dankbare Saah-Lynn.
De mannenwedstrijd ging in Luttenberg voor de tweede keer naar die altijd in Nederland sportende Klaus Schlüter. De Duitser uit Vreden was een paar maatjes te groot voor Rutger op den Dries, Edwin Ophof en de 75 andere triatleten.

De sprint triathlon gaf een spannend duel te zien tussen Ruben Slot uit Dalfsen en Groninger Niels Grote Beverborg. Samen van de fiets, zij aan zij bij het lopen en fotofinish. Resultaat: Ruben 0,1 seconde sneller. How close can you come? De 4e Nijboer triathlon sprint in Luttenberg werd voor de vierde keer gewonnen door Annemarie Rustenburg. De jeugdwedstrijden waren voor Robin Klein Booschate uit Holten en Demi Engel uit Almere.

Morgen de grens over. Met een dolblije Yvonne van Vlerken en een tevreden Bas Diederen in Kraichgau en nog veel meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.