Bas, Yvonne, Roy en Deborah in Kraichgau; Durban; Kohala Coast; Subic Bay en Ventoux – WTJ 816

DINSDAG In alle rust werkte Bas Diederen naar zijn eerste wedstrijd toe. Waar sommigen meenden dat de Limburger wellicht de topsport vaarwel ging zeggen, stond hij zondag op zijn nuchtere wijze aan de start van de 70.3 Ironman Kraichgau. Aan Bas lijf geen polonaise. Na een vanouds goed zwemnummer, trapte hij de 90 kilometer solo weg, hetgeen niet van alle toppers gezegd kon worden. In het duel Jan Frodeno-Patrick Lange mengen kon hij niet en ook de Nederlandse-Ozzie Nick Kastelein was te snel. Maar na zo’n lange tijd weer met een achtste plaats terugkomen, geeft aan dat Bas nog niet is afgeschreven.

 

Yvonne zwom sterk

 

Dat geldt natuurlijk ook voor Yvonne van Vlerken. Nog even en ze staat als Yvonne Bittner in de uitslagenlijsten, maar in Kraichgau één van haar favoriete races was ze nog gewoon de immer gretige Van Vlerken. Vergeten was de IM Lanzarote waar ze met een lege maag op 170 kilometer fietsen strandde. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Als herboren fladderde de Flying Dutchgirl over het parcours om uiteindelijk als derde te finishen. De veel jongere Laura Philipp won opnieuw, die is inmiddels op de halves door Yvonne niet meer te verslaan. Daniela Sämmler kan ze op topdagen hebben. Wat vooral opviel was het ijzersterke zwemonderdeel van Yvonne. Zelf zei ze niet eerder zo hard te hebben gezwommen in deze race. Derde dus achter het genoemde Duitse duo. In totaal finishten 72 Nederlandse triatleten op deze 70.3. Roy Lagerburg zorgde voor een sensatie door vijftiende te finishten in een veld vol toppers en uiteraard winnaar M30 te worden. Bij de mannen werden ook Tjebbe Venema (4e M30) en Michiel de Wilde (3e M25) gehuldigd. Top tien klasseringen waren er voorts voor Hessel Dreteler (9e M25), tweevoudig Hawaii-ganger Anton Smit (8e M50) en Peter Spoor (8e M65).

Doorbraak Deborah

Voor de grootste doorbraak zorgde toch wel Deborah Schouten. De triatlete uit Weesp is langzaam maar zeker doorgedrongen tot de nationale top en kan nu ook internationaal wedijveren met inteantionale toppes. Ze finishte al twaalfde in Kraichgau, tevens tweede F30. Ook Ilona Eversdijk deed het na Challenge Lissabon goed met een 21e plaats net binnen de vijf uur en vijfde F25. Anke de Boer werd een uurtje later zesde F18. Eén Nederlandse triatlete ging met de hoogste eer strijken. De Almeerse Ingeborg Schoonackers won in 6,5 uur de mastersgroep 65. Klasse Ingeborg!

Het was een extreem drk 70.3 IM-weekend trouwens. In Durban, Zuid Afrika was het ook weer te doen. Ryan Schmitz won voor ouwe rot Donovan Geldenhuys (jaren negentig nog in Almere) en Tiaan Swart. Ook bij de vrouwen een Zuidafrikaanse aangelegenheid met Mariella Dierks als winnares. Landgenoot Bram Peereboom mocht zich op de 581e plaats beste Nederlander noemen. Beter nog deed de jonge Birgitt Ouweneel het bij de vrouwen. Ze finishte als 56e vrouw twintig minuten sneller dan Bram en werd tevens derde F18.

Jac op Hawaii

Vier Nederlanders in Zuid-Afrika, twee reisden zelfs helemaal naar Hawaii voor de 70.3 IM van Kohala Coast. Deze halve werd gewonnen door de Canadees Chuck Perreault en Kiwi-dame Fiona Crombie. Hij schijnt het rustig aan gedaan te hebben, maar wat heet rustig. Dolfijn-triatleet Jac van Leeuwen finishte als 220e op 1700 deelnemers. Hij werd er zesde M60 mee. Ik moet er de lijstjes nog eens op naslaan, maar ik geloof dat niemand in Nederland meer Ironmans (full en 70.3) gedaan heeft dan deze bijzondere man uit Diemen. Google hem niet, Jac is niet van de social media. Michiel van Deursen finisthe ook maar dan een uur later als 539e.

Thuiszeges voor Cody Beals en Rachel McBride in de Canadese 70.3 IM in Victoria. Beals klopte de grote favoriete Brent McMahon. Onder de 1800 triatleten twee Nederlanders. Michel Pawlics werd 238e bij de mannen, Petra Frost 385e bij de vrouwen. Door voor zo’n verre race te kiezen, halen ze wel dit WTJ.

Lenny zesde in Raleigh

Iets zuidelijker, het Amerikaanse Raleigh. Ook iets minder deelnemers, nou ja 1600 blijft een mooi aantal. Wel eveneens Canadese victorie middels Jackson Laundry, die verrassend de veel bekendere Amerikaan Matt Chrabot een nederlaag toebracht. De Amerikanen counterden bij de vrouwen met Meredith Kessler en Heather Jackson in de frontlinie en als derde Stephanie Roy. In Raleigh wel weer prominente Nederlandse inbreng: Lenny Ramsey finishte op slechts 19 minuten van Kessler als zesde.

Ook op de Filipijnen volop Ironmans. Subic Bay was zondag zowel de hele als de 70.3. Met op die laatste afstand een wereldprimeur. Voor het eerste won een Indonesische triatleet een (70.3) Ironman. De voormalig Olympisch zwemmer (Spelen Athene) was royaal de beste. De Australische Brittany Campbell was de snelste van het vrouwenveld. Enige Nederlandse was Jane Mak, die bij het fietsen uitviel.

Willehard vierde op Ironman Subic Bay

Haar echtgenoot Willehard Wortelboer volbracht de volledige afstand in een tijd net boven de veertien uur, daarmee vierde M60. Op het tropisch hete Filipijnse eiland was Nicholas Baldwin van een andere eilandengroep, Seychellen, de snelste. Hij finishte in 8.50 uur. Ook Kiwi’s Cameron Brown en Simon Cochrane doken onder de negen uur. Werd Willehard 345e bij de mannen, Ruud van Winden was op de 477e plek terug te vinden na 14.43 uur. Bij de vrouwen ging de overwinning overduidelijk naar de Australische Liz Blatchford, achttien minuten later kwam haar landgenote Dimity Lee Duke over het Ironman-tapijt.

De Amerikaan Scott Defillipis is de winnaar van de Ventouxman in Frankrijk met uiteraard de beroemde kale puist in het fiets- en loopparcours. De Britse Carrie Lester overklaste het vrouwenveld. Vijf Nederlanders ondernamen de zware tochjt, waarvan Erik Pijnappels op een 151e plaats van de 700 starters de sterkste was. Almeerder Paul Nijveldt werd negende master 50, 323e in totaal. Enige Nederlandse vrouw was Helma Oussoren op een 61e plaats.

 

Jason gaat de Alpe op

 

Het is woensdag 6 juni. Dag van een andere beroemde Franse berg, namelijk Alpe d’Huez. Beter gezegd: Alpe d’Huzes. Ooit ontstaan met 66 triatleten die om 6.06 uur op 6 juni 2006 zes keer omhoog gingen en nu megagroot geworden. Triatleet, voormalig Hawaii-ganger en agegroup-coördinator Jason van der Burgt is erbij. Hij heeft de gevreesde ziekte, maar is vastbesloten er een mooie dag van te maken. We gaan Jason en die 4500 andere deelnemers eerst heel veel succes wensen en ze daarna op de voet volgen. Trikipedia leeft mee en laat er in godsnaam weer heel veel geld binnen komen, zodat die ziekte inderdaad zoals Peter Kapitein altijd zegt, binnen nu en tien jaar niet langer dodelijk maar hooguit chronisch wordt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.