Dubbele Winkel-slag in Heerhugowaard; Mixed Relay Nottingham; Meer en Alcatraz – WTJ 818

DONDERDAG – Hij scheen weer volop en daarmee deed het hemellichaam de Stad van de Zon Triathlon weer alle eer aan. Het zijn van die zeldzaam zwoele woensdagavondjes waarop van oudsher een aantal korte triathlons in met name Noord-Holland wordt georganiseerd.

 


Veelal omlijst met een lekker muziekje uit de speakers, deejay erbij, foodtrucks en dat alles aan de boorden van een mooi watertje. In Heerhugowaard was Tristan Olij als eerste uit het zwemwater van het Park van Luna. Het 20-jarige talent uit Winkel liep verder uit tijdens de twintig kilometer fietsen en liet tenslotte de vijfde looptijd noteren. Het was voldoende voor de eindoverwinning, zijn eerste in Heerhugowaard. Met Peter-Johan Dillo opnieuw als runner-up en titelverdediger Emiel van Tongerlo op een derde plaats was het podium een spiegelbeeld van de vorige editie. Als vierde en vijfde volgden Matthijs Künzel en Michael Emmerik, respectievelijk de snelste loper en snelste fietser van de avond. Peter-Johan en Hans Bader waren in hun categorie beste masters.

 

Talisa

 

Bij de vrouwen won Talisa van der Fluit – eveneens uit Winkel – voor de vierde keer in haar carrière de Stad van de Zon triathlon. Dat was na het zwemmen nog niet het geval. Brenda Zwarthoek, Maaike Vooren en Renee Woutering zwommen bijna een minuut sneller dan dan Talisa. Die begon wel met enige voorsprong op Maaike aan het lopen. Zij werd nog voorbijgestoken door snelste loper van de avond, master Marieke van Lierop. Maar de politiemedewerker kon de winnares niet echt meer bedreigen. Maaike bleef derde, Audrey Breur eindigde vierde, Renee Woutering vijfde. Het Triple E-team won de trio triathlon.

 

Jason in pikdonker zwembad

 

Donderdag 7 juni was toch wel de dag van Jason van der Burgt. Ik had geen idee wat hij rondom Alpe d’Huzes van plan was. Naar nu bljkt heeft ie 1450 meter gezwommen in een pikdonker zwembad en is ie zowel de Alpe op gefietst als geklommen. Een ongekende prestatie, in ogenschouw nemend wat Jason doormaakt. Maar hij deed het vandaag. In aanvankelijk doornat Frankrijk. Meer triatleten zijn daar. Cornee van Loon bijvoorbeeld. Koud terug van Lanzarote nu al weer vijf keer de Alpe op. Een zesde lukte niet. Maar geeft ’t iets? Welnee. Erbij zijn, het hart op de goede plaats en natuurlijk heel veel centjes binnen halen. Daar draait het om.

 

Relay World Cup: Oranje vijfde

 

 

Daar was ons Oranje kwartet in Nottingham vanavond natuurlijk niet zo mee bezig. Die moesten hun status van nummer drie van de wereld waarmaken tijdens de allereerste World Cup Mixed Relay. De komende jaren neemt dit onderdeel een steeds belangrijker plaats in in de triathlon community. Nederland teamsportland manifesteerde zich vorig jaar in Hamburg al met brons. Toen achter het Australische en Amerikaanse viertal. Het topteam van weleer was bijna in dezelfde samenstelling in Nottingham bijeen. Alleen Maaike Caelers wisselde stuivertje met Maya Kingma.
Was het in Hamburg Rachel Klamer, die zich kwaad maakte en het team weer op medaillekoerst zette, nu opende Rachel het bal maar ergens haperde het motortje even. Geen nood, want Marco van der Stel bracht de Oranjes weer bij de achtervolgende groep op de Amerikanen en Britten. Iedereen vocht als leeuwen, Maya Kingma doet het uitstekend, valt bij lopen ietsje terug maar Jorik van Egdom mag op jacht naar opnieuw brons. Dat lukt helaa niet, de Fransen pakken de resterende medaille, de Australische wereldkampioenen finishen als vierde en dan is daar al het Nederlands quintet. Het geeft vertrouwen. Vier triatleten zien we toch zeker in Tokyo 2020 en da’s al meer dan we sinds Sydney naar de Spelen hebben mogen sturen.

 

Meer en Escape

 

We hadden nog wat ‘Zuiderbuurwedstrijdjes’ open staan. De kwart triathlon van Bredene-Oostende bijvoorbeeld. De winst ging naar Sybren Baelde en Joke Coysman rijgt de zeges ook weer aaneen. In de Meetria kwart triathlon te Meer noteerde Guido Jonkers een zevende plaats, zes minuten na winnaar Geert Janssens. René Vosters was tiende aankomende. Silke Baumer klopte Lotte de Vet in het klassement bij de vrouwen.

De laatste uitslag van afgelopen weekend is de legendarische Escape from Alcatraz triathlon. Het blijft een bijzondere race vanaf het gevangeneiland over woelige baren en ook fiets- en loopparcours maken diepe indruk. Ben Kanute uit Phoenix, ooit deelnemer aan het WK offroad in Kijkduin, won The Escape. Cameron Dye en Jason West waren de nummers twee en drie. Een sterk vrouwentrio aan de top met Sarah Haskins, Alicia Kaye en Lauren Goss. Erns Woerlee was de beste van vier Nederlanders op een 171e plaats, drie kwartier na de winnaar. Vier uur na Ben Kanute kwam uit Zwolle Marleen van Meeteren over de finish. Ook zij deed het voor het goede doel: alzheimer.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.