Goede doelen; TriHarthlon; Nottingham Mixed Relay; Resterende uitslagen WTJ 817

WOENSDAG – Dat Alpe d’Huzes donderdag pas is, is niet erg. Hoe meer attentiewaarde hoe beter voor de vele euro’s, die binnen mogen stromen. Goede doelen en sport. Het hoort bij elkaar. Terwijl wij jachtig van het ene weekend vol topevenementen naar het andere snellen, is er zondag een bijzondere triathlon gaande.

Natuurlijk, wij beschouwen hier ook voor. Op de Mixed Relay met in het Nederlands kwartet Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom. Op de WTS Leeds met de eerste drie genoemde triatleten. Op de World Cup Huatulco waar we in deze drukke tijden echt geen Nederlanders naar toe sturen. Op de ETU-Cup Weert waar we dat uiteraard wel doen en Jorik dan weer terug is in het land. Met Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Pim Venderbosch, Boy van West, Daan Gehlen, Stijn Jansen, Jardy van den Heuvel. In Weert gaan ook Rani Skrabanja, Lotte Wilms, Maije Dankelman en Rianne de Croock zich laten zien. Ik hoop trouwens wel dat het EK volgend jaar in de Limburgse Stadstriathlon gevrijwaard is van concurrerende internationale wedstrijden. Een EK waardig dus. Maar daarover later.

Leontien, Michael, Wouter en Guido in TriHarthlon


Nee, de aandacht waar we om vroegen in relatie tot het goede doel is de Familie TriHarthlon, komende zondag 10 juni in Biddinghuizen. 136 teams gaan mee doen en hebben nu al bijna het streefbedrag van 10.000 euro bijeen gehaald. Natuurlijk hoop ik dat maandag de sportkranten vol staan met de topprestaties van Nederlandse triatleten. Maar het zou best wel eens kunnen dat de landelijke dagbladen uitpakken met de deelname van Leontien van Moorsel, echtgenoot Michael Zijlaard, Wouter Duinisveld en zijn kinderen en ook het team rondom Guido Vroemen. Uiteraard alles ten bate van de Hartstichting, dat streeft naar een wereld zonder hart- en vaatziekten. Maar wat graag waren Ruud en ik naar Biddinghuizen afgereisd om belangeloos ons steentje bij te dragen. Helaas ziijn het ook de hoogtijdagen van onze sport, waardoor we alle zeilen bij moeten zetten en oude afspraken niet zo maar kunnen laten lopen. Neemt niet weg dat we iedereen ontzettend veel plezier toe wensen daar in Biddinghuizen en dat er maar een megabedrag mag worden opgehaald. Vanaf 12 uur begint het daar op Flevonice, waar we eerder al waren voor de eerste wintertriathlon.

Mixed Relay, zijn we goed in

 

Terug naar de internationale kalender. De Mixed Relay in Nottingham heeft als primeur dat het de eerste World Cup is voor deze discipline. Uiteraard is de race in de Britse stad de aanzet tot veel meer, want de Mixed Relay is immers Olympisch geworden. In Tokyo al en daar mag Nederland niet ontbreken. We zijn de nummer drie van de wereld, vandaar dat de Oranjes na Australië en USA ook startnummer drie krijgen. Negentien landen doen mee, de start is donderdagavond om 18.36 uur Britse tijd. We gaan het volgen. Mixed Relay staat sinds 2009 op het programma van de wereldkampioenschappen. Veelal was het WK in Hamburg. We hadden het vorig jaar graag in Rotterdam gezien.

Cagliari, Dnipro enz.

Uitslagen. Of dacht u dat we er doorheen waren? Welnee, want veel tijd aan Cagliari hadden we niet besteed. Daar hadden we misschien reden toe, gezien de minder grootse resultaten van de Nederlanders. De zevende World Cup werd in de Italiaanse stad gewonnen door een vrij onbekende Italiaan Daniel Stateff. Kiwi Hayden Wkilde werd tweede, Italiaan Davide Uccellari derde. Vijf minuten na de winnaar kwam Donald Hillebregt als 51e binnen. Ook de vrouwen speelden geen rol van betekenis. De Oostenrijkse Lisa Perterer won in een ultieme eindsprint met Taylor Spivey en de Britse India Lee. Bij de vrouwen was het vier, respectievelijk zeven minuten wachten vooraleer Kirsten Nuyes als 32e en Rani Skrabanja als 43e over de meet kwamen. De laatste ETU-Cup voor Weert was in het Oekrainse Dnipro met als winnaars de Tsjech Jan Volar en de Oekrainse oud-Holten winnares Yuliya Yelistratova.
Twee Xterra’s waren er in het eerste juniweekend. De Portugese in Golega werd gewonnen door Ruben Ruzafa en Brigitta Poor. Jossiah Middaugh en Fabiola Corona wonnen de race in Samana, Dominicaanse Republiek.

Bescheiden

Bescheiden was wellicht onze aandacht voor The Championship in Samorin. Dat had alles met de rustige inbreng van de Nederlanders te maken. Lionel Sanders klopte Sebastian Kienle, derde werd verrassend Florian Angert. Beste Nederlander volgde pas als 44e: Luke Whibley, tevens tiende M35. Meteen erachter volgde Koen Rutjes: 45e dus en zevende M30. Slechts zeven landgenoten aan de start van deze prestigieuze wedstrijd. Bij de vrouwen was het duel Lucy Charles en Anne Haug de moeite waard. De Britse won, de Duitse tweede en min of meer voor eigen publiek Radka Vodickova op drie. Michelle Boshoven was enige Nederlandse vrouw op de 166e plaats.

Challenge Venice/Venetië was ook mooi.

 

Het moet een genot zijn om tussen de gondels van de stad te kunnen/mogen zwemmen en dan ook daar nog eens doorheen te fietsen en lopen. Jaroslav Kovacic was er het best in. Hij won in 8.06 en Camereon Wurf bleef daar negen minuten achter. Kiwi Dylan McNeice maakte het podium compleet. Lisa Roberts kende geen genade met de tegenstanders. Twintig minuten voor de rest kwam de Amerikaanse binnen in 9.18. Jenny Nae werd tweede in 9.39 en op een magnifieke derde plaats was het Pleuni Hooijman in 10.06. Opgeteld met de vijfde plaats van Rahel Bellinga in dit topveld in 10.17 uur, was de Nederlandse inbreng weer behoorlijk. Jammergenoeg kon Chris Brands niet starten vanwege een koortsaanval, die hem enkele dagen in een Venetiaans ziekenhuis hield. Inmiddels is Chirs weer op weg naar huis. Succes met herstel ouwe tijger!

De Wasserstadt triathlon in Hannover trok op de hele geen Nederlanders. Op de door Jan Raphael gewonnen halve wel. Jacob Visser was beste man op een 71e plaats. Beter deed Klaziena Politiek het met een veertiende plaats op 50 minuten van winnares de Duitse Tamara Hitz.

Rachel en Jorik ook al derde in Kraichgau

Uitsmijter van de dag is de 1e Bundesliga wedstrijd in Kraichgau op zaterdag, daar waar zondag dus de 70.3 IM was. Want waar waren Rachel Klamer en Jorik van Egdom vorige week als ze niet op het NK sprint waren? Welnu in de Duitse stad. In een internationaal topveld met alle nationaliteiten sleepte het tweetal allebei een derde plaats in de wacht. Net als Yvonne van Vlerken een dag later. Jorik eindigde achter Anthony Pujades en Csongor Lehmann als derde. Rachel moest Tamsyn Moana-Veale en Zsofia Kovacs voor laten gaan. Maar ze bewezen hun grote waarde voor hun Duitse clubs. Jan-Roelf Heerssema was er ook. Hij eindigde 76e.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.