Weert is al begonnen; NK militairen; Preview Amsterdam, Terheijden, Huizen en Ter Apel – WTJ 819

VRIJDAG – Geloof het of niet, maar vandaag hebben op Nederlands grondgebied 1155 sportievelingen mee gedaan aan een triathlon. Het bijzondere weekeinde van de Stadstriathlon Weert is daarmee ingezet. Wat goed is komt snel, maar Weert is in dat opzicht wel de overtreffende trap. In nauwelijks tien jaar tijd van ‘leuk wedstrijdje’ uitgroeien tot Europees kampioenschap 2019. Je moet het maar kunnen, tegelijkertijd heeft de organisatie onder leiding van kersvers ridder Wilfried Weekers haar identiteit weten te behouden. Vaste speakers, trouwe vrijwilligers, hier en daar wat goede ideeën gepikt maar toch vooral een Midden-Limburgs/Weerts evenement.


Morgen, zaterdag, zijn de Eerste, Derde en Vierde Divisie aan de beurt. Er is een kwart en een sprint triathlon en de Ironkids komen in actie. Het min of meer recreatieve karakter wordt op zondag los gelaten. Dan komen de Europese (sub-)toppers in actie. Atleten uit 28 landen zijn bijeen voor de grote generale repetitie voor het EK 2019 (volgend jaar van 9 tot en met 16 juni). De Nederlandse deelnemers noemden we al. Ook Arubaan Renze Postma is in Weert net als Syriër Mohamad Masoo.


Jorik van Egdom is wel topfavoriet. Krijgt hij het lastig, dan komt dat van de Brit Iestyn Harrett of de Fransen Grayel en Hueber-Moosbrugger. De Belgen spelen de kaart Tim van Hemel. Van vrouwenzijde is de Australische Sophie Malowiecki favoriete. Twee jaar terug was ze goed voor brons in de ETU Cup in Rotterdam, de pre-race voor het WK. De Russin Ekaterina Matiukh en de ITU-atlete (voormalig Française) Severine Bouchez zijn eveneens kansrijk. Maar vanmiddag was het dus al de beurt aan de Weerter scholieren. Zij zwommen in het Blauwe Meertje en fietsten en liepen al een deel op het parcours middenin de stad. Foodtrucks, buitenbars, springkussens, muzikale optredens en zaterdagmiddag de Duck Race met 3000 badeendjes zorgen voor een weekend vol topsport en entertainment.

Sterke Russische invasie in Biddinghuizen

 

We beschouwen al voor, maar feitelijk hadden we nog een doordeweekse wedstrijd te behandelen. Het open NK triathlon voor militairen in Biddinghuizen. In de beginjaren een kleine wedstrijd, maar sinds het wereldkampioenschap een keer Dronten aan deed, blijven de buitenlandse militaire teams graag komen. Zo ook woensdag op de kwart. De Rus Alexander Bryunkhankov won (zijn broer Andrey was afgelopen zondag nog de snelste op de halve van Sochi). De Russische suprematie werd onderstreept door Artem Parienko en Kirill Goldovsky, die het podium compleet maakten. Na nog meer Russen, een Duitser en drie Belgen kwam Middelburger Willem de Vos als tiende binnen. Daarmee werd de Zeeuw nationaal kampioen onder de wapenbroeders. Het zilver ging naar Lars Verlaan, het brons naar Michael Cornelisz. Buiten de selectie om was Matthijs van Scheijen  derde overall.

Andrea is een topkapitein

 

Rusland heeft ook goede militaires, want bij de vrouwen waren het Yulia Golofeeva en Anastasia Gorbunova die onze eigen kapitein StClas/TGTF Andrea Jochems de baas bleven. Op haar beurt bleef Andrea haar landgenotes ‘wapenzusters’ Marloes Voorhout en Kim van Breda met een militair-slagveld-lengte voor. Titelprolongatie dus voor zowel Willem als Andrea. De open serie werd gewonnen door Tom de Jong uit Zeewolde. De wedstrijden in Biddinghuizen stonden voor de Nederlanders, Russen, Belgen en Duitsers in het teken van voorbereiding op het WK in Zweden over twee weken.

WTS Leeds

 

Verder met previewen. De World Triathlon Series in Leeds brengen Mario Mola, Jacob Birtwhitsle en Henri Schoeman weer in stelling. Twee Noren zijn er, de Britten zonder Alistair maar met Jonathan Brownlee en ook Richard Murray hoopt eindelijk op een goede WTS-race. Marco van der Stel mag het tegen hen opnemen. Worden het de Amerikanen bij de vrouwen: Katie Zaferes en Kirsten Kasper willen profiteren van de absentie van Flora Duffy, die toch weer geblesseerd is. Maar dat wil Rachel Klamer ook. Ze krijgt steun van Maya Kingma. Ook Natalie van Coevorden doet mee. De Belgen zijn met vier: Marten van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en Valerie Barthelemy. Bijgevolg moet ook de World Cup in Huatulco het met de subtop stellen, nog altijd lastig.

Gewoon goed startveld in Amsterdam

 

De Teamcompetities gaan vrolijk door. Vrijwel alle divisies in Weert, behalve dan de Eredivisie. Die gaat naar een andere klassieker op zondag: Amsterdam Nieuw-West. Je zou denken, blijft er nog genoeg kwaliteit over voor de zoveelste wedstrijd in hetzelfde weekeinde? Het antwoord is ja. Thomas Cremers, Frank Heestermans, Jonathan Wayaffe, Devi Wolthuizen, Finn Timmermans, Victor Goené, Stefan van Thiel, Wesley Mols, Tim en Daan Jacobs. Zo maar lukraak een greep uit de favorieten. Bij de vrouwen Sarissa de Vries – weer helemaal de oude na Nieuwkoop – Jony Heerink, Sophie van der Most, eerder genoemde Andrea Jochems, Deborah Schouten, Tracy Markham en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het wordt leuk in Weert, het wordt leuk in Amsterdam-Osdorp, waar altijd wel weer een bekende Nederlander opduikt en mee doet.

Mudjevol in Terheijden

 


Liefhebbers van een halve zijn er ook volop. Terheijden is misschien niet de grootste wedstrijd in zijn soort, maar de halve zit er mudjevol. In het dorp wordt later dit jaar ook de Traaise Triathlon gehouden. Een bijzonder evenement, want in de sprint triathlon moet dan een rauw ei mee gedragen worden in water, op fiets en te voet. Rare jongens, die West-Brabanders. Eerst zondag. De sterke Belg Pamphiel Pareyn doet zijn eerste wedstrijd op Nederlands grondgebied en is favoriet. René Vosters maakt kans op titel beste Nederlander. Bij de vrouwen onder meer Annemieke Rademaker, Leontien Waaijer en Autilia Stapper. Zondag beginnen de wedstrijden (later 1/8e en kwart) vanaf 9.30 uur in de Mark. Start, wissels en finish liggen op 250 meter van elkaar. Omdat de wedstrijd vol is verwijst de organisatie Stem&WB zelfs naar de nog niet geheel gevulde Theta Triathlon in Eindhoven op dezelfde zondag.

Huizen en Ter Apel liften ook lekker mee

 

Ook die dag en terug op de kalender de  triathlon van Huizen. Mooi startveld hoor, want lang niet iedereen krijgt Stefan Overmars, Milan en Omar Brons over de vloer. En voor Cora Vlot staat deze wedstrijd steevast in haar agenda. Bijzonder is de deelname van paralympisch zitvolleybalster Djoke van Marum. Overigens is het parcours gewijzigd en alles veel compacter in en om Huizen. Zwemmen is in het Nautisch Kwartier in de haven van Huizen, fietsen door Huizen en Blaricum met beklimmingen van de Tafelberg en Huizerhoogt en lopen langs het Gooimeer, maar dan aan Huizer zijde. Om 11.30 uur gaat de Olympische afstand van start.

 

Henk-Jan Dolsma en Janien Lubben zijn favorieten voor de zege in de Olympische afstand triathlon van Ter Apel, ook zondag. De triathlon speelt zich allemaal af in en rond camping Moeskesgat, daar waar ik als kind vaak genoeg kampeerde en later nog eens met de Broekies. Natuurbad Moeskesgat is het zwemwater. Start en finish zijn bij het Beach House. Om 12 uur uur begint de OD. Vleugje jeugdsentiment.

We hadden het nog kunnen hebben over de Challenge Geraardsbergen,. Over de drie Europese en twee Amerikaanse 70.3 Ironmans, de Ironmans in Cairns en Boulder, de Powerman Tramelan in Zwitserland of de vier andere internationale hele en halve triathlons. Maar we laten het hier even bij. Veel plezier de komende dagen op welke wedstrijd dan ook!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.