Weert voor Jorik; Lotte zevende; Rachel super in Leeds en al vleugje Amsterdam

WTJ 820

ZONDAG – Kruipen we langzaam maar zeker dichterbij de internationale top? Je zou het denken na de felbevochten vierde plaats van Rachel Klamer en de ETU-Cup winst van Jorik van Egdom. Tuurlijk, het kunnen momentopnames zijn. En zeker: het laat zich moeilijk inschatten hoe sterk de tegenstand in de ETU-Cups tegenwoordig is. Maar dat het niet vanzelf gaat, is ook evident.

Weert, zondagmiddag 10 juni. Na twee lange, enerverende sportdagen komt de elite in actie. Eerst de vrouwen, dan de mannen. Lotte Wilms zwemt met de besten mee en komt in de kopgroep uit het Blauwe Meertje. Samen met Sophie Alden en Bianca Bogen stapt ze als eerste op de fiets. Bij het fietsen breidt de groep zich uit tot tien atletes met alle favorieten én ook Rani Skrabanja ertussen. Voor de Limburgse is het een thuiswedstrijd. Het lopen moet de beslissing brengen. Russin Alexandra Razarenova heeft de beste benen en snelt vooruit. Ze heeft niet goed gezwommen, maar maakt de beslissende jump naar de finish. Jasmin Weber uit Zwitserland en de Duitse Nina Eim flankeren haar. Drie minuten later is Lotte onze beste Nederlanders op een zevende plaats. Rani verliest een aantal plaatsen en wordt achttiende in deze ETU-Cup. Het rijtje is compleet met Marije Dankelman op de 25e en laatste plaats. Nou ja, laatst. Er stappen ook acht triatletes uit.

Eén ding: Jorik is nooit kansloos!

De goedbezochte wedstrijd in Weert maakt zich tenslotte op voor een spannende mannenrace. Wie na het zwemmen Jorik van Egdom uit het Blauwe Meertje zag klauteren gaf weinig meer voor zijn kansen. Als 44e op bijna anderhalve minuut van topzwemmer Aiden Longcroft-Harris stapte hij het strandje op. Normaliter ben je dan kansloos, maar Jorik heeft op het WK in Cozumel 2016 laten zien dat je vanuit een onmogelijke positie toch kunt winnen. De mouwen worden opgestroopt, de peletons opgerold. Marco Akershoek wordt bijgehaald, Donald Hillebregt en nog is de gretigheid van Jorik niet vedwenen. Als de Veenendaler echt in de voorste groep zit, die uiteindelijk uitgroeit tot vijftig coureuers, demarreert hij alsnog. Een paar Scandinaviërs komen nog weg, maar in de tweede wissel wordt duidelijk dat wie nu nog tien kilometer snoeihard kan lopen, de zege pakt. Het is de derde ETU Cup van de ambitieuze Stadstriathlon-organisatie en niet eerder was een Nederlander zo succesvol. Jorik redt het. Hij blijft de Fransman Maxime Hueber-Moosbrugger (net als vorig jaar tweede) met 27 seconden voor. De Brit Iestyn Harrett wordt even later derde en dan volgen zijn landgenoot Fergus Roberts en de Rus Anton Kozlov. Vier Fransen halen te top tien, drie Britten, een Rus, een Zweed en die dekselse Nederlander. Zijn tweede ETU-Cup bij de elites na Rotterdam 2016. ,,Zo’n wedstrijd in eigen land winnen verveelt nooit. Het was een wedstrijd, die deed denken aan Cozumel. Vanaf de laatse plekken het hele veld doorlopen en dan als eerste het finishlint doorhalen. Fantastisch, winnen verveelt nooit.’’ Een meer dan voortreffelijk Europees debuut maakt Pim Venderbosch, dankzij een topfietsnummer wordt ie zeventiende. Donald Hillebregt levert een degelijke race af met als resultaat een 25e plaats. Daarna volgen Marco Akershoek op een 31e plaats, Menno Koolhaas op een 37e plaats, Jardy van den Heuvel op de 55e en Daan Gehlen, die de rij sluit op een 58e positie. Stijn Jansen en Boy van West stappen uit Mohamad Masoo klokt de 32e tijd, Arubaan Renze Postma finisht 54e. Het was een prachtige apotheose van wederom een bijzonder weekeinde Weert. De generale repetitie is geslaagd. Nou ja, misschien nog een paar speakers erbij. Maar da’s een keuze.

Rachel sluipt weer top drie in WK stand binnen

Was Jorik donderdag nog in Nottingham, Rachel Klamer bleef in Engeland. De World Triathlon Series in Leeds stonden immers op het menu. Rachel moest de twee ‘mindere’ races in Bermuda en Japan zo snel mogelijk vergeten. Daar liep bijvoorbeeld het zwemonderdeel erg stroef. Topsporters kunnen zich bij een volgende confrontatie weer helemaal opladen. Rachel kwam in het zonnige Leeds (17,5 graden) als achtste uit het water. Bij het fietsen ontstond een kopgroep van dertien en Rachel zat erbij. De tweede wissel leek wat minder florissant, zodat onze vedette als laatste uit de kopgroep aan de tien kilometer begon. Gestaag bouwde ze aan het opmars, die uiteindelijk resulteerde in een winnende sprint om de vierde plaats met de française Leonie Periault. Leeds ging naar Vicky Holland, duidelijk de beste loopster. De Britten werden gek bij het zien van de dubbelslag Vicky en even daarna Georgia Taylor-Brown op het ITU-blauwe tapijt. Katie Zaferes hoopte in afwezigheid van de geblesseerde Flora Duffy toe te kunnen slaan, maar verkeer zich op de Double English-girls. Katie gaat wel aan de leiding in de WTS-ranking, Vicky stijgt zeven plaatsen naar twee en Rachel komt terug in de top drie; vijf plaatsen omhoog. Het blijft een ongelofelijk spannend seizoen en dat beseft Rachel ook. ,,Geknokt voor wat ik waard was Vierde is misschien niet de leukste plaats, maar ik zit wel terug in de race voor het WK.’’

De feestvreugde werd nog verhoogt toen Rachel Klamer een dikke twee uur later als laureaat bij de mannen haar grote liefde Richard Murray zag binnen bollen. Voor Marco van der Stel was in Leeds een 23e plaats weg gelegd. Bij de mannen werd Richard gevolgt door titelverdediger Mario Mola en Rotterdam-Grand-Final-winnaar Vincent Luis.

 

In vogelvlucht nu al melden dat de tweede Eredivisie-wedstrijd in sfeervol Amsterdam Nieuw-West gewonnen werd door de Belg Noel van Vaerenberg van de Squadra’s en door Hellas-atlete Jony Heerink. Een topklassering voor Evert Scheltinga op de Challenge Geraardsbergen: derde. Winst voor Pieter Heemeryck en de Canadese Heather Wurtele.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.