Bekende gezichten in Amsterdam; Niels wint, Squadra en Ferro Mosae Eredivisie; Ter Apel – WTJ 821

ZONDAG – Radmilo Soda, Sebastiaan Verschuren, Bas van Velthoven, Cees Vervoorn, Eelco Berkhout, Peter Kapitein en Jan Luitzen. Zo maar wat namen van min of meer bekende Nederlanders, die terug te vinden zijn bij ons grote broertje Wikipedia. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Welnu, ze namen allen deel aan de 13e editie van de Amsterdam Nieuw-West triathlon.

 

In een stad als Amsterdam kijk je natuurlijk niet op van een beroemdheid meer of minder. In het verleden stondn ook al eens bekende topsporters uit andere disciplines of prominenten aan de start. Radmilo kent u wellicht van boeken en het TV-programma Obesitas, Sebas en Bas zijn twee Olympische zwemmers en kwamen dus voor hun trio-teams ook als eersten uit de Sloterplas. Cees is oud-bondscoach zwemmen en lag eveneens ooit in een Olympisch bad. Peter kennen we als initiatiefnemer van Alpe d’Huzes, Eelco zat als wielermanager wel eens bij de Touretappe van Mart Smeets en Jan is ook een mooie man. Hij heeft 6000 sportboeken in huis en is als Jan de Boekenslachter bij Bureau Sport te zien geweest en werkt nu nog mee in de redactie van dat schitterende Andere Tijden Sport.

Feest der herkenning

Afijn, het is dus een feest der herkenning en misschien wel daardoor is het voorprogramma veel drukker dan bij de Eredivisie-wedstrijden. Moeten we daar eens geen task-force van maken? Hoe komt het dat het meeste publiek bij de kleine recreatieve evenementen staat en de interesse verflauwt zodra de wedstrijdtoppers aan de bak moeten. Die brengen meestal al niet veel aanhang meer mee, dat klopt. Maar we moeten de sport wel verkopen. Gelukkig stond er rond de finish in Weert wel veel publiek. Het is ook belangrijk voor de mooie plaatjes naar buiten toe, denk ik maar.


Amsterdam begon dus met een sprint-triathlon. Ze werd gewonnen door de eerdergenoemde Eelco Berkhout, die iedereen naar huis fietste. ,,Ik zie steeds meer wielrenners na hun carrière een passie voor triathlon krijgen. Inmiddels weet ik waarom.’’ Eelco klopte vader en zoon Marcel en Kevin Caro. Komt niet vaak voor denk, twee generaties op 1 podium. Lars Vreugdenhil – nog zo’n bekende Mokummer – werd vierde. Beste vrouw was Babette Warendorf uit de hoofdstad. De trio-combinatie Van DuinTotDijk Dierenartsen was overigens de snelste van allemaal.

Alle talen


De Olympische afstand volgde daarna. Een mooie strijd tussen Jeffrey van der Park en Niels Esmeijer, tijdens het lopen beslist door Niels, die zo’n 40 Nike-collega’s had meegelokt om ook mee te doen. Jeffrey is een aanwinst voor de sport. De baanatleet deed na 70.3 Mallorca in Sloten/Osdorp pas zijn tweede triathlon. Derde werd Dolfijn-man Erik van den Haak. Snelste zwemmer was Emrah Ozpeyrnici, meteen gevolgd door Frans van Heteren. Die denderde als vanouds naar de snelste fietstijd en de koppositie, maar de situatie aan de kop werd in de tweede wissel meteen anders. Frans gaf op een gebroken teen laat voorlopig nog geen hardlopen toe. Beste vrouw was de Poolse Anna Padlewska. Ze woont en werkt in Amsterdam en dat gold eigenlijk voor ongeveer twintig nationaliteiten, die het evenement in de metropool alle talen van de wereld laat spreken. Britt van Rooij werd ruim twaalf minuten later tweede, Joanne Cloe Palsma derde.

In de scholierentriathlon ging de winst zelfs naar een meisje. Rosalie Schouten ging zo hard dat ze alle jongens de baas bleef. Micha Varkenvisser eindigde tweede en beste jongen.

Sluitstuk met Jony en Noel

 

Daarna het sluitstuk. Met het mooie weer bouwden hoofdstedelingen hun picknick elders in het Sloterpark op, maar goed: de trouwe aanhang stond er wel. Jony Heerink en Sarissa de Vries lagen bij het zwemmen nog nipt achter jonkies Brenda Zwarthoed en Kim Groeneveld (beiden Oceanus). Eenmaal op de fiets zette het ervaren Hellas-Ferro Mosae-duo snel orde op zaken. Samen in de wissel, maar daar was Jony veel sneller uit de startblokken dan Sarissa. Waren de rollen in Rotterdam nog omgekeerd, nu was Jony te sterk. Sarissa was voldoende hersteld van de flauwte in Nieuwkoop opgedaan en klokte toch weer de tweede tijd. Rina Zijgers bezorgde Hellas ook de derde plaats, maar daarna was het lang wachten op Chantal Berga. Als vierde volgde Deborah Wissink (TC Twente), Dirkje Lebouille (TTW) en Eva Cornelisse (eerste Kijani).

Het was rekenen geblazen met uiteindelijk Ferro Mosae op 1, Kihjani op 2 en Hellas op 3. Dankzij Sarissa en Sophie van der Most (8e) en Anna Witteveen (16e) kwam het toch nog goed voor de Limburgse formatie.

 

Bij de mannen was het België Boven met op de eerste drie plaatsen Noel van Vaerenbergh, Lucas van Deynze (de dubbel Xterra en Amsterdam gedaan) en Nick Thijs. De eerste twee voor Squadra, Nick voor Cerberus. Beste Nederlander was voor het eerst in een topwedstrijd Joey van ’t Verlaat. Het talent uit Spijkenisse leverde een sublieme race af resulterend in een vierde plek. Beste man van Rogelli/Trimates meteen. Vervolgens stoven Tom Havekes en Thomas Cremer – allebei VISMA/Trican – op de fiets af. Wesley Mols verloor veel tijd in de eerste fase, maar de snelste looptijd bracht hem terug op een zevende plaats en daarmee al tweede Cerberus man. Ynze Keulstra, Victor Goené en Finn Timmermans maakten de top tien compleet. Maar ook dat individuele aspect was van ondergeschikt belang.

Squadra en Rogelli wisselden ten opzichte van Almere DUIN stuivertje. Derde plaats ging verrassend naar Cerberus. Het was voor het eerst in zeven jaar tijd dat de Nijmeegse formatie op het podium van een Eredivisie-wedstrijd stond.

Ter Apel voor Henk-Jan en Janien

 


Triathlon Ter Apel. Hoge noorden, ver van de grote races. Maar evengoed voor ons eentje om te koesteren en zeker zo gezellig. Groninger Henk-Jan Dolsma won de kwart door stevig door te lopen en master Johan Neevel te passeren. Die kwam tweede aan met de verrassende Jos Koning op drie. Arie de Jong waagde zich ook eens op de weg: vierde en tweede master, maar wel de snelste looptijd. Daarna volgde Michiel Dubbelboer. Diana ten Cate en Hanneke Rus verlieten als eerste het meer van camping Moeskesgat op weg naar hun fiets. Daarna kwam Janien Lubben in actie. Als volleerd ex-judoka veegde ze de mat aan met Diana, die negen minuten later tweede werd en Hanneke nog eens twee minuten daarna derde. Janien werd zelfs tiende overall, iets wat internationaal Daniela Ryf ook presteerde in Zwitserland. Niet te vergelijken en daarover in een volgend WTJ meer. De 1/8e werd gewonnen door Stefan Oostland en Susanne van Milligen. De spanning zat m bij de vrouwen, waarvan de top drie op 24 seconden van elkaar finihste. Jolanda Martijn en Olga Elling dus ook maar even vernoemen. De mini leverde Leanorda Hassing en Nicole Lamers een mooie gouden medaille op.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.