Meer Weert; Huizen, Terheijden, Surhuisterveen, Terneuzen, Eindhoven, Biddinghuizen – WTJ 822

DINSDAG – We hebben nog heel wat weekend-wedstrijdjes te verhapstukken, dus snel van start. Na de 1155 kids op vrijdag, was het zaterdag dag twee in Weert. Divisionisten uit de Teamcopmpetities pikten hun wedstrijdjes mee op hetzelfde parcours als zondag de ETU Cup en volgend jaar het EK.

 

In de 1e Divisie op was Rutger Duursma van Triteam Groningen de man die het bij het lopen afmaakte. Met de nummers twee en drie Joran Driesen (Ferro Mosae) en Tjardo Visser (TVA) stapte hij van de fiets af. Bijzonder was wel dat Tjardo daags erna de Challenge Geraardsbergen deed. Vincent Böhm van VZC finishte vierde, daags erna coachte hij zijn Squadra naar de zege in Amsterdam.

 

Best verrassend was de zege van Amber Hulleman van het FusionTeam, die Trudy Veenstra (Kijani) klopte. Voor Trudy blijft Weert speciaal, daar brak ze ooit door met een vijfde plaats op het NK. Marleen van den Broek (De Dolfijn) werd derde. In de 3e Divisiewedstrijd was het Filippo Colucci (TC Maastricht) voor duathlonspecialist Alexander Picard (Team Unltd) en Berry Moonen, eveneens TC Maastricht. De 4e Divisie Zuid dook ook in het magische Blauwe Meertje van Weert. Bob Glaudemans zorgde voor een tweede Limburgse zege, nu voor TC Maastricht 2. Koen Vogels van de Rotterdamse Sportclub Kwiek verloor te veel tijd bij het lopen en werd tweede. Derde was Ivo Dahlmans van EDO Sports. De ‘gewone’ Olympische afstand leverde een Duitse en Belgische zege op, respectievelijk Maarten Christis en Lien Peeters. De sprint was voor Veldhovenaar Fred Box en de Belgische Sofie Driesen. De oud-kind race voor Yordan Beusen en de Ironkids voor Senna Plasschaert en Daphne Schenk. Zondag ging het vrolijk verder met 2e Divisie. Topcoureur Leo Gödde (TV Hoekse Waard) bleef op de sprint Frank van der Burgt (EDO) en Ruben van Dijk (TVS’90) voor.

Een thuiszege voor Sandra Smeets van TV Weert bij de 1e Divisie vrouwen. Het verschil met Laura Oudenhoven van RTC was klein: tien tellen. Kahina Mebarki van TC Maastricht volgde weldra als derde. Ook deze dag een OD en een kwart. Kevin Sleegers en Cathelijne Huis in ’t Veld wonnen die met 1500 meter zwemmen, de Belg Jelle Clijsters en Gwynny Hamilton uit Eindhoven, die met 1000 meter. Dat was Weert, volgend jaar is iedereen van 9 tot en met 16 juni terug voor een hele week triathlonplezier!

Huizen terug met Milan en Martine als winnaars

 


We gaan naar Huizen. Op Weert en Amsterdam na de sterkste bezetting na toch een jaartje afwezigheid. Peter Korzelius en zijn mensen pakken de draad weer op, hebben de hele boel omgegooid zodat alles in Huizen plaats heeft. Hoewel niet meer fietsend door de Flevopolder deden de Flevolanders het voortreffelijk. Topfavoriet Milan Brons maakte zijn status waar. De nummer twee van Nederland op de halve klopte de nummer drie – Steffan Overmars – nu op de OD. Milans broer Omar maakte het podium van de drie trainingsmaatjes volledig. Daarna volgden de eerste twee masters Martijn Boot (M40) en Wim Dokter (M50). In die laatste groep werd Dennis van Hinte mooi derde.

 

foto Bram Heikamp

 

De vrouwenwinst ging net als in Amsterdam naar een Hellas-atlete: Martine van Aalst was de Purmerendse Bernadette Lohmann en de zeer ervaren Cora Vlot te vlug af. Cora won de masters, zoals ook Roos Tji dat deed bij de F40. Dat Jill Engelman-Gamma vijfde werd, is weer een aandachtspuntje voor collga Ruud. De kwart was voor Kees Boxma en Rianne Snel, de sprint voor Sander van de Water en Robin Dreyling. Bijzonder was de deelname van de ruim 60-jarige Jim Koster, triathlonpionier uit Huizen. De man van het allereerste uur deed er nu 3.22 uur over, anderhalf uur langer dan Milan. Maar de bewondering van iedereen langs de kant en triatleten was er niet minder om.

 

René Vosters haalde finishfoto Terheijden niet: Pareyn superieur

 


Drie minuten na het zwemmen, elf minuten na het fietsen en achttien minuten na het lopen. Dat was het ras oplopende verschil tussen de Belg Pamphiel Pareyn en zijn ‘achtervolger’ René Vosters in de 36e uitgave van de triathlon Terheijden, waarvan de laatste acht jaar een halve. Het was de vijfde Belgische zege tegenover drie Nederlandse victories. Pareyn was de grote favoriet, maar dat hij zo’n reuzenvoorsprong op oud-winnaar René zou hebben. Nee dat had ie zelf ook niet verwacht. De race stond in het teken van 70.3 IM Nice voor de man uit Waregem. Nuchtere reactie van René: ,,Ik denk dat ik morgen niet op de finishfoto sta achter de winnaar.’’ Terheijden is een jaarlijks Belgen-festival. Lars Baeyens finishte als derde. Zeven zuiderburen in de top tien met nog net René Poppe als tiende en beste master 50. Bij de vrouwen minder buitenlandse invloeden. Eline Koers bezorgde Hellas een derde vrouwenzege op deze zondag. Kirsty van de Geest liet Amsterdam achter zich en toog naar West-Brabant voor een tweede plek en Leontien Waaijer kwam als derde bij het benzinestation aan. Daar lag de finish, daar kon iedereen bijtanken. Beste trio was Buurman & Buurman. Het Belgenfestival hield aan bij de OD en sprint met David de Grooff en Hans Verbist als winnaars. De Nederlandse vrouwen maakten elke keer gelijk: zwemster Lynn Lossie op de kwart, wielrenster Femke van Kessel de sprint.

 

David en Marjan winnen in ‘wild’ Surhuisterveen

 


Friesland blijft een provincie op zich. We kunnen zo vijf triathlons opnoemen die geen aansluiting hebben gevonden met de bond. Niet helemaal de juiste weg natuurlijk, maar goed. Surhuisterveen stond zaterdag al voor de 19e keer op de ‘wilde kalender’. De winst ging voor het eerst naar Leeuwarder triatleet David van Oosten, die eerder al eens vierde en tweede werd. De race gaat overigens over 1 kilometer zwemmen, 30 kilometer fietsen en 9 kilometer lopen. 1.35 was dan ook de eindtijd van David. Hij liet Hans Hiemstra en Sander van Kammen zijn hielen zien. Bij de vrouwen was thuisfavoriete Trudy Veenstra in Weert actief. Daarmee had Marjan Andringa-van der Woude vrij spel. Ze gaf klopt aan Ellie van Houten en Sandra Middel. Al met al een Friese aangelegenheid. De beste recreanten kwamen er ook vandaan: Pieter Veenstra en Hetty Vossen.

 

Dieter wint opnieuw Terneuzen

 

 

Drie Belgische zeges in Nederland. Het mooiste overwinningsgebaar kwam van Neal van Vaerenbergh, die in Amsterdam zijn zege opdroeg aan zijn broertje Kylian, die vijf jaar geleden aan de gevolgen van streptokokken het leven liet en aan zijn overleden opa, trouw fan van Neal. Pamphiel Pareyn kwam relaxed over de finish in Terheijden en zaterdag in Terneuzen prolongeerde Dieter Staelens zijn overwinning van 2017. Opnieuw klopte hij Zeeuw Ruben Martens. Derde werd nu Rens de Ridder voor ouwe rot in het vak Miquel van Tongeren. Commentaar van Miquel: ,,Dit is eigenlijk niks meer voor oude mensen.’’ Over de vrouwenwinst spreken de berichten elkaar enigszins tegen. De PZC schrijft dat Andrea Scharmga de snelste was, in de uitslagen blijkt Mirelle van den Bergh nog net even rapper. Derde zou dan plaatselijk favoriete Emke Erpelinck zijn. Het beste trio is ICL-IP Terneuzen.

 

Studenten houden het klein

 

Nog kleiner is de studententriathlon van Thêta Eindhoven. De derde editie werd gewonnen door Camiel Hirschberg voor Erik Andela en Bart Kahn. Iets meer herkenning roept de winnares op: Esther van Duijnhoven gaf triathlonles aan Annet de Winter en Marloes Laurenssen. De sprint-race was een kolfje naar de hand van Onno de Fouw. Beste vrouw bleek Anne van de Meulegraaf. Tim Monden en Jonas Aerts wonnen bij de duo’s, beste trio was Roy Zöld, Fons Smolders en Altan Demir.

 

Biddinghuizen, daar was het toch eigenlijk te doen

 


Het mooie verhaal van Wouter Duinisveld over Trihartlon Biddinghuizen hebben we al opgetekend. Ook daar werd naast het prachtige bedrag van ruim 13.000 euro ook een uitslagje opgemaakt. De Mega Challenge werd gewonnen door Joep en Yvette Tigchelaar, Alan en Biudine Themudo en Eelco en Kyoma Veldhuizen als team Harten Troef. De Super Challenge was voor Malike Koppes en Anita Verkerk met de Zijlaardjes (Michael, Leontien en Indy) op een tiende plaats. De Top Challenge tenslotte was voor Carmen, Anna, Raul en Marco Derks. De familie Vroemen werd vijfde, de familie Duinisveld dertiende. Maar dat deed er uiteraard helemaal niet toe. Het was een prachtige dag, die hopelijk volgend jaar een fraai vervolg krijgt!

Dit was het rondje Nederland. Morgen het rondje Europa en zo bestrijken we op den duur de hele aardbol.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.