Geslaagd; Flitsen; Challenges Denemarken en Geraardsbergen; Hans wint 1/3e in Bonn -WTJ 823

WOENSDAG – Uiteraard zijn er vandaag weer veel tri- en duatleten in de leeftijd van 16 tot en met – pak ‘m beet 20 jaar geslaagd. We wagen ons niet aan zo’n lijstje, omdat het verre van compleet zal zijn. Daarom in zijn algemeenheid: van harte gefeliciteerd aan ALLE GESLAAGDEN. Nou vooruit: eentje dan: Rianne de Croock. Proficiat meid.

Rust


Verder is het vanavond bij prachtig weer de Flitstriathlon van Nijkerk. Zelf ook nog paar keer heen gereden, maar omdat het meestal na het werk meteen racen naar het noorden was, kreeg het werkwoord flitsen voor mij een andere betekenis. En zoveel leed wilden Han van Nieuwenhuizen en zijn vrieden uit Nijkerk mij ook weer niet aan doen. Han kan het trouwens prima zelf. Morgen Nijkerk, morgen ook previewen op de weekendraces. Alles op z’n tijd, want wij waren nog niet klaar met het vorige weekeinde. Dat heb je met een redactie op leeftijd hè. Tegelijkertijd is het leven al vluchtig genoeg. We zijn nog niet bekomen van het ene evenement of vliegen al weer naar het volgende. Daar past af en toe een momentje van rust en bezinning bij.

Nog wel even terug naar Terneuzen. De race van organisator/triatleet Dennis Florussen. Tweede editie en al stuk beter in elkaar gezet dan vorig jaar. Maar ere wie ere toekomt Andrea Scharmga was de snelste vrouw. We schreven Mirelle van den Bergh, maar zij maakte deel uit van een trio-team dat derde werd bij de trio’s. Andrea steeg dus met stip van drie vorig jaar naar de zege nu. Emke Erpelinck werd tweede en Nicole Wondergem derde.

Angelina derde in Challenge Herning


Dan toch echter over de grens. Twee Challenges stonden 9 en 10 juni op het program. In het Deense Herning maakte Frankie Sanjana best indruk. Vijfde totaal, derde prof. En vrijwel niemand die Frankie een beetje kende. Nou ja, behalve Yvonne van Vlerken dan. Inmiddels heeft de Engels/Nederlandse haar prachtig wedstrijdverslag met ons gedeeld. Ze was 22 minuten na de ook verrassende Pernilla Thalund binnen gekomen. Topfavoriete Laura Siddall finishte tweede. Angelina Kuijpers was 79e, maar wel derde F30. Hoewel de Denen vooral oog hadden voor het Deens kampioenschap.

Bij de mannen ging de winst net als twee jaar terug naar de Duitser Andreas Dreitz. Daniel Oosterwaal was vijftig minuten later eerste Nederlander: 53e totaal en zevende M40. Erik Lentfert was lange tijd snelste landgenoot, maar in de eerste loopronde vloeide alle energie weg. ,,Klassiek gevalletje swim-bike-die’’, pufte Erik na afloop. Halve marathon in 1.51 en eindtijd 4.55, twintig minuten na Daniel. Het was even zoeken naar hem omdat hij via een Facebook-actie een gratis startbewijs kreeg en daarmee als ‘Deen’ te boek stond.

Drie winnaressen en Evert derde in de Muur-Challenge


Zeven Nederlanders in warm (30 graden) Denemarken, liefst 84 in het Belgische Geraardsbergen. Een mooie Belgisch-Nederlandse combinatie qua organisatie want Start2Finish is hier nauw bij betrokken. Dat verhoogt de sfeer op de fraaie Markt van de beroemde Vlaamse Ardennerstad alleen maar. Wie Geraardsbergen zegt, zegt de Muur. Dat voor wielrenners heilige obstakel zit vanzelf ook in deze Challenge en dat trekt deelnemers: ruim 500. Pieter Heemeryck was van dat hele pak de beste klimgeit, zes minuten later kwam Kiwi Dylan McNeice aan en als derde volgde Team4Talent-kopman Evert Scheltinga. Ook dit soort parcoursen – steile klimmetjes, kasseien – beheerst hij dus. Voortreffelijke prestatie ook van Tjardo Visser: twaalfde prof, twintigste totaal. Maatje Jarrich van Woersem had het daarentegen heel zwaar, maar finishte wel. Ereplaatsen waren er wel voor Jens Mouris (4e M35), Marten Visser (6e M35), Thom van den Ham (5e M18), Rense Veenstra (6e M50) en Dick van Doorn (2e M60).


Bij de vrouwen was Heather Wurtele voor het tweede jaar de beste. Belgiusche toppers Katrien Verstuyft en Alexandra Tondeur moesten zes minuten op haar toestaan. De Nederlandse vrouwen deden het zonder uitzondering allemaal goed. Miriam van Reijen kwam reeds als zesde binnen, zes minuten later werd Jeanet van den Berg zevende en eerste F40. Samen met eveneens winnaressen Hanneke van Haren-Meijer (F35) en Nicole Loeve (F50) mocht Jeanet een kassei uit de Muur als ereprijs mee naar huis nemen. Concetta Pichierri werd dertiende en twee F45. Emy Theunissen (2e F25) en Vera Keidel (3e F25) kregen ook een groots huldeblijk van de vele Belgische en Nederlandse supporters.

Een 1/3e is een leuke afstand

foto Hans van Kampen

De komende weken zijn de 1/3e triathlons van Oud Gastel en Aarschot. Een zeldzame afstand, die ook in Bonn wordt gehanteerd. Nou ja, bijna. Er wordt wel 3,8 kilometer gezwommen. Maar met de stroming mee levert dat toch ‘1300-meter-tijden’ op. De 60 kilometer fietsen en 14 kilometer lopen zijn vervolgens identiek aan de andere twee 1/3e wedstrijden uit het circuit. Horst Reichel won de triathlon in de voormalige hoofdstad van West-Duitsland wederom. Bij de vrouwen was het Verena Walter. Voor 43 Nederlanders was Bonn dé wedstrijd van het tweede juniweekend. Ze vestigden allemaal zwemrecords en stoempten vervolgens lekker door. Leon van Hamersveld was van het hele pak de beste op een 27e plaats en vijfde M30. Bart in ’t Velt volgde als 31e en daarmee derde M40. Overwinningen waren er voor Hans van der Linden bij de M70 (uiteraard zou ik zeggen) en voor Dorothé Vrieze bij de vrouwen F50. Ze werd achttiende in totaal, beste Nederlandse. Welmoed Meindertsma finishte als 29e en vijfde F40. Marleen Stroomer was de zesde F40 en het was ook mooi dat Bianca van den Kieboom er weer eens bij was. Zij is immers de 1/3es van Gastel wel gewend.

Morgen gaan we vrolijk verder. Waarmee? Ach, dat zien we dan wel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.