Flits, Cairns, Boulder, Stanfordshire, Rapperswil-Jona en meer – WTJ 824

 


DONDERDAG – Negende, zesde, tweede en weer zesde. Merijn Ellenkamp voelt zich thuis in de Flitstriathlon van Nijkerk. En woensdagavond had de politieman uit Utrecht de juiste kadans te pakken. Al bij het zwemmen haalde hij de nodige deelnemers voor hem in en dat was op de fiets niet anders. En daarna moest Merijn maar gewoon afwachten of zijn eindtijd van 54.58 snel genoeg zou zijn voor de winst. Ja dus. Sjoerd Veltman volgde al anderhalve minuut later en kersverse papa Geert Lantink werd dit keer zowaar met zwemmen geklopt door Merijn, maar eindigde toch fraai derde. Kleine Puck van Geert en tweevoudig Nijkerk-winnares Rieneke mocht uiteraard mee op het podium. Straks met vaderdag zal Puck papa verblijden met een leuk cadeautje vermoeden we.
Sjoerd (M40) en Gerard van de Grift (M50) waren de beste masters, terwijl het bij de vrouwen een en al masters waren in de front-linie.

Saskia Elemans volgde Rieneke op als snelste van de mooie zomerse woensdagavond. Tot haar eigen verrassing, want de Wageningse VZC-atlete is meer specialiste in het offroad of wat langere werk. Maar terwijl Mieke van der Sloot (what’s in a name) het snelste uit de sloot kwam als zwemster en de als vierde eindigende Annemiek Veenkamp de beste fietstijd scoorde zat het venijn in de staart. Saskia won met slechts 13 seconden verschil op stadgenote Kirsten Verkooijen. Twee masters 40, gevolgd als derde door de snelste Sarah: Annemieke Rademaker. Het trio Denkafit won bij de teams. De Lighthouse-competitie ging naar het team Buro Sport en de strijd om het Nijkerks kampioenschap werd gewonnen door Evert-Jan van Dasselaar en Jeltien de Jong.

Buitenlands rondje nog even afmaken. De World Triathlon Series Leeds had behalve concurrentie van de ETU-Cup Weert ook nog te maken met een World Cup race in het Mexicaanse Huatulco. Het kon dus allemaal niet op dat tweede juniweekend. Rodrigo Gonzalez (Speedy dus) won voor eigen publiek voor de Brazilianen Messias en Sclebin. Bij de vrouwen was de Amerikaanse Chelsea Sodaro superieur aan de Nieuw-Zeelandse Lynch en wederom een Braziliaanse: Beatriz Beres.

Rondje Ironmans en 70.3 Ironmans dan maar. Indrukwekkend was het debuut van Javier Gomez door meteen onder de acht uur te duiken in de Ironman Cairns. Tegelijkertijd won ie niet. Kiwi Braden Currie duelleerde op het scherpst van de snede met de zevenvoudig wereldkampioen en klopte de Spanjaard zowaar. Een bloedstollende finale met eindtijden van 7.54 en 7.56. Tel daar de 8 uur-rond tijd van nummer drie Terenzo Bozzone bij op en je hebt een droompodium. Ook de mannen buiten het podium mochten er wezen: Tim O’Donnell, Denis Chevrot en Kyle Buckingham om er enkele te noemen. Ook bij de vrouwen twee sub-8 uur finishers. Doch niet Mirinda Carfrae, die 8.59 uur scoorde, maar wederom een Nieuw-Zeelandse Terese Adam was de snelste na 8.53 uur sporten. Enige Nederlandse Saskia Jurriaans ging uiteindelijk niet van start.

De twee Ironman was in trainingstadje Boulder. Vlotte tijden ook in de Amerikaanse wedstrijd. Chris Leiferman won in 8.07 uur. Joe Gambles volgde zes minuten later en Patrick McKeon werd derde in 8.20 uur. De Canadese Kirsty Jahn won al haar tweede Ironman van dit jaar. In Boulder had ze 9.16 uur nodig. De Amerikaanse Katy Evans zwom zes minuten sneller dan Kirsty maar legde het op de andere onderdelen af: tweede. Het brons ging de Amerikaanse Dede Griesbauer, routinier in het vak.Beste Nederlander was Frank Soree op een 103e plaats (17e in agegroup M35). Frank kreeg na 11.08 uur te horen: ,,You are an Ironman!’’

 

Veel halves oftewel 70.3 dat weekend. In het Britse Staffordshire stonden 13 Nederlanders aan het vertrekk. De beste daarvan was Mark van Ooij op een 126e plaats en 15e M40. Mark verloor ten opzichte van de Britse winnaar Elliot Smale 51 minuten. De Brit George Goodwin werd overigens tweede en de Ier Bryan McCrystal derde. Bij de vrouwen was de Britse Emma Pallant met meerdere straatlengtes voorsprong de beste. Negen minuten erna volgde Nikki Bartlett en weer later Fenella Langridge. Eén Nederlandse deelneemster: Julie Willeumier. Ze wordt 126e op 1 uur en 3 kwartier van de winnares.

Meedoen is belangrijker dan….

 


Over naar Rapperswil-Jona, de race in Zwitserland waar Daniela Ryf altijd zo goed op dreef is. Nu weer. De groot kampioene werd er zevende tussen de mannen mee en had zestien minuten marge ten opzichte van haar landgenote Imogen Simmons. De Amerikaanse Skye Moensch werd derde. Bij de mannen waren de Australiërs ver van huis wel goed voor de zege. Josh Amberger gaf de plaatselijk favoriet Manuel Kueng klop, derde was de oersterke Duitser Boris Stein (doet ie zondag mee in Limburg eigenlijk?). Maar liefst 37 Nederlanders aan het vertrek. Philip van der Weijde kwam van hen als eerste binnen in 4.30 uur en 59e positie. Bij de vrouwen werden nog twee top tien agegroup uitslagen behaald. Anne Zijderveld was niet alleen 20e in totaal, ze werd ook derde F35. En Berber Bergsma was goed voor een 43e plaats en de zevende F25. Berteke de Jong liet de teamcompetities voor wat ze waren en snelde naar een 134e plek.

Iets minder Oranje in de Italiaanse 70.3 Ironman van Abruzzo Pescara. Een elftal om precies te zijn. Niet voor het WK Rusland hoor, nee gezellig mee draaiend tussen de 1100 deelnemers. Sander Tuijn was 171e in 5.05 en daarmee beste Nederlander. Bij de vrouwen was Nina van Veluw goed voor een 47e plaats en daarmee tiende F30. Claire Krijnen was wel drie kwartier langzamer en overall 79e, het was wel goed voor de derde plaats F25. En ook Fiona Mirea zat goed: negende F25 in 6.25 uur. Een dubbele Noorse victorie en dito vlag en volkslied. Tommy Aleksandersen won de mannenwedstrijd en Gunhild Berntsen de vrouwen race, waarin een Zwitsere op twee en de Turkse Bahar Saygili als derde.

Zelfs ver over de grens in het Amerikaanse Cambridge (dus niet de studentenstad) werd ook een 70.3 Ironman gehouden. De Canadees Cody Beals won ‘m, zes minuten later was Adam Otstot de verrassende nummer twee voor Tim Rea. Bij de vrouwen ook een Canadese overwinning: Stephanie Roy, die Jodie Robertson klopt. Derde is Holly Benner. Beste van de drie Nederlanders is Theo Haas na 5.17 uur en daarmee 247e.

Morgen de allerlaatste restjes uit dat drukke juniweekend en de preview op wederom een druk weekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.