Wilhelminadorp; Preview Stein, Rosmalen; Oss; Zandvoort; Nijmegen; Beach enzovoorts – WTJ 825


VRIJDAG – De wedstrijden komen nu in een sneltreinvaart voorbij. Als dan zelfs op doordeweekse dagen al diverse triathlons voorbij komen, dan hebben de berichtgevers er een lekkere kluif aan. Vandaag bijvoorbeeld organiseerde Cios Goes en Koole Sport de derde aflevering van de 1/8e triathlon van Wilhelminadorp. De tweede Zeeuwse wedstrijd van het seizoen en opnieuw was Dieter Staelens de winnaar. Net als vorig jaar won Dieter de dubbel Terneuzen-Wilhelminadorp. Hij pakte daar bovendien Goeree-Overflakkee bij, zodat de teller op de Zuid-West Nederlandse eilanden voor de Belg nu op vijf staat. Zeeuwse Brabander Chris Steenbakker behaalde een fraaie tweede plaats en derde werd – oud Stein-winnaar – Remy Vasseur. Hij is het dus niet verleerd. Remy won de eerste editie trouwens ook al van dit CIOS-event, waar de bond niet bij ingeschakeld wordt.


Beste vrouw was opnieuw Nelleke Baldé. De Terneuzense bleef andermaal Nikita van den Ouden uit streekdorpje Rilland de baas. Derde werd de Vlaamse Jocelyne Vervaet.

Previewen in vogelvlucht met Stein


Nu nog alles previewen wordt een beetje te veel van het goede. Het is het weekeinde van de come-backs en de nieuwkomers. Stein is na drie jaar weer terug. Dat betekent ook dat oud-gedienden als Raymond Lotz (let op hem zondag!) en Sylvia Pepels pak en fiets weer eens van zolder gehaald hebben. Kanshebbers zijn toch wel Martijn Dekker en Dirk Wijnalda en ook Marijke Zeekant wilde de terugkeer van de Limburgse klassieker voor geen goud missen. Andere formule weliswaar. Compact, op z’n Steins. Voor en door Stein. Andere afstand: 1-60-11. Vrijdagavond zijn de Ironkids al in de weer met du- en triathlons in het Steinerbos. Welkom terug, Limburgse klassieker! Een compleet nieuw team onder aanvoering van Roger Cuijpers gaat er iets bijzonders van maken. En hopelijk de doorstart van een lange traditie.

Rosmalen wordt een feest (waarvan ik maandag niets meer weet)

Ook terug zondag is nog zo’n legendarische wedstrijd: de triathlon van Rosmalen. Meteen al weer zo’n 700 deelnemers aan de start, waaronder ontzettend veel debutanten uit Rosmalen zelf. Dat is al meteen de eerste winst. Toen de draad door Norbert van der Plas werd opgepikt was het enthousiasme meteen groot en als we de geluiden mogen geloven is het ouderwetse sfeertje van weleer. Rosmalen heeft overigens langer geduld moeten hebben dan Stein: de laatste race in het Oostbrabantse stadje dateert van 2000. Daarna werd Rosmalen vooral bekend vanwege het tennistoernooi. Een mooie link met de vorige reeks is de deelname van Kees Akerboom jr. Net als zijn vader was Kees professioneel basketballer. Vorige week sloot hij zijn carrière af en net als pa doet Kees mee aan de herboren triathlon. Peter van Liempt is een kanshebber voor de zege.

Niet ver van Rosmalen is zaterdag trouwens De Maasdijk/Oss triathlon. Daar staat Jeroen Ulijn en zijn team klaar voor de achtste editie. De triathlon maakt deel uit van een hele sportdag met marathon, halve marathon en skatemarathon. Tom Havekes is de uitgesproken favoriet, wellicht kan René Vosters hem goed volgen. Alibert Bok doet zaterdag gewoon in Oss mee en zondag staat ie z’n mannetje in de organisatie van zijn eigen Rosmalen.

Triathlonnen als een Max Verstappen


Nieuw op de kalender is Zandvoort, geafficheerd als de snelste triathlon van ons land. Dat zal wellicht in de Noordzee nog niet het geval zijn, maar op het snelle Formule 1-circuit van Zandvoort fietsen en lopen de triatleten gedurende twee dagen natuurlijk op topsnelheid. Het is de zoveelste surprise uit de hoge hoed van triathlonmagiër Lars Vreugdenhil. Stiekem had ie op meer deelnemers dan de 300 gerekend, maar ja wat wil je met zo’n kalender van 13 (!) Nederlandse wedstrijden en ook nog een 270 triatleten in 70.3 IM Luxemburg. Zandvoort wordt in elk geval een mooie race voor Maarten Caminada: sporten in zijn eigen badplaats. Zaterdag beginnen de races vroeg in de ochtend, zondag is dat in de middaguren, zodat op de andere momenten de Max Verstappens in spé kunnen trainen op het circuit.

Finale RBR Series 2018

Een ander – fictief – circuit komt op zijn eind in Nijmegen. Daar organiseert de Stichting Triathlon Nijmegen de 2e Aquatru tri- en duathlon. De RBR Series bereiken er hun finale, reden voor alle topduatleten om nog één keer te knallen. Geen ingewikkelde formule met run-bike-run-bike-run etc. Dit keer gewoon 5-20-2,5, te beginnen om 16.00 uur. De open serie begint al om 14.30 uur overigens. En in het voorprogramma zitten vanaf 10 uur de kwart, de 1/8e en de kids triathlon. Volop spektakel dus op Stadseiland Veur Lent, waar nu beduidend betere afspraken gemaakt zijn met de bewoners.

Speedman, Beach Challenge en ga zo maar door


Waar onze collega’s focussen op de paar grote wedstrijden, is Trikipedia er beslist ook voor de kleinere evenementen. Dis volgen we zaterdag ook de kwart in Westerwolde en die in Rijssen. Zondag zijn onze razende reporters natuurlijk bij de Speedman in Groningen, de kwart van Aalten en de sprint in Nederhorst den Berg. De laatste maakt deel uit van een enorm dorpsfeest daar. Erg gezellig. Ook Katwijk heeft zijn kwart triathlon dit weekend. En alsof er aan de zee nog niet genoeg te doen is, pakt zaterdag ook de beroemde Beach Challenge Kijkduin weer uit. Trikipedia-fan Frank Hamelink stuurde ons het volgende voorbericht.


Zaterdag is de Fusion Beach Challenge het strijdtoneel waar de top van de nationale crosstriatleten elkaar treft. Voor bondscoach Armand van der Smissen is het tevens een graadmeter voordat hij de selectie voor het WK in Denemarken bekend maakt.
Bij de mannen staan er met Johan Neevel en Michael Ittman twee oud-winnaars aan de start. Kanshebber is zeker ook Arie de Jong. Een overduidelijke favoriet is er niet. Michael Krijnen, Christiaan Solleveld en de favoriet van het organiserende RTC Den Haag,  Ferdinand Oldeman zijn andere gegadigden voor het podium. Joep Staps debuteert in Kijkduin.


Bij de vrouwen zijn de nummers 1 en 2 van de partij. De Haags-Zwitserse expat Chantal Ruegg is ook dit jaar weer de grootste kanshebster. Met tevens de winnares van 2016, Silvia Brouwer aan de start, is een mooie strijd verzekerd. Silvia kwalificeerde zich vorige week in België voor het WK XTERRA op Hawaï en is zeker goed in vorm. Petra Sloots is outsider. Op de korte afstand zijn het de jonge talenten die het meeste kans maken op de overwinning. Colin Fleming, Jisk Hogervorst, Alex Kling, Jelle en Niels van Lanen willen waarschijnlijk laten zien dat ze klaar zijn een WK-deelname. En bij de dames zijn regerend Nederlands kampioen bij de junioren Kim van ’t Verlaat en multi-talent Shirin van Anrooy de in het oog springende namen.Het getij bepaalt de starttijden aan de kust. De starts zijn dit jaar om 11.00 uur (sprint) en 12.30 uur (kwart). Beach Challenge is de oudste crosstriathlon in ons land met in het verleden Xterra-races, een EK en een WK crosstriathlon. Dat alles op een superlocatie.


Zoals gezegd over de landsgrenzen enorm veel dutchies (270) in Luxemburg, maar ook op het EK 70.3 IM in het Deense Elsinore. Verder nog 70.3 IM’s in Estland, Kazachstan, Japan en USA. Challenge heeft slechts 1 wedstrijd: in het Duitse Heilbronn. Ocean Lava strijkt neer in Fishguard Wales. In Engeland is ook de pittige Celtman, de nog zwaardere Lakesman en The X Windermore.

ITU met World Cup Antwerpen en junioren in Kitzbühl


De ITU dan. Na zeventien jaar weer een World Cup in België. Kapelle op den Bos krijgt in Antwerpen een opvolger. Onze vlaggendragers zijn Marco van der Stel, Menno Koolhaas en Donald Hillebregt en bij de vrouwen worden we door Jony Heerink, Kirsten Nuyes en Lotte Wilms vertegenwoordigd. Lotte maakt een mooi rijtje Rotterdam-Weert-Antwerpen. We portretteerden haar al toen ze in haar tweede land Australië nog maar net begonnen was en niemand haar kende.


Europa’s beste junioren zijn bijeen in Kitzbühl voor de ETU-Cup. Zes jongens, vijf meisjes zijn erheen. Met grote kansen voor Niek Heldoorn en Quinty Schoens, maar misschien evengoed voor Joey van ’t Verlaat. Een van de grotere paratriathlons in de wereld is de World Cup te Besançon. Nederland is vertegenwoordigd door Margret Ijdema, Maurits Morsink, Mathijs Schakel en….Saskia van den Ouden. De Willemstadtse gaat het weer proberen, zoals ook mamma Joleen Hakker weer begonnen is. Saskia en Joleen en met jullie al die ongeveer 4000 Nederlandse triatleten dit weekeinde in actie: ontzettend veel succes en plezier gewenst bij de 34 (!) races, die we de komende dagen weer in kaart gaan brengen.

Snel zijn we niet, compleet wel!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.